ISTRAŽIVANJE "DEMOSTATA": Na predstojećim izborima za SNS bi glasalo manje od trećine ispitanika

ISTRAŽIVANJE "DEMOSTATA": Na predstojećim izborima za SNS bi glasalo manje od trećine ispitanika

Na predstojećim izborima za stranke na vlasti glasalo bi oko 35 odsto birača u Srbiji, pokazuje istraživanje "Demostata" koje je danas predstavljeno javnosti.

Vladajuća Srpska napredna stranka dobila bi glasove 28 odsto ispitanika. Za opoziciju koja je u prošlom ciklusu izašla na izbore glasalo bi oko osam odsto ispitanika, a oko devet odsto reklo je da bi glas dalo opoziciji, ne navodeći stranku. Neodlučnih glasača je 13 odsto, dok 21 odsto čine apstinenti.

U istraživanju je učestvovalo 1.200 anketiranih, odlučivali su se za pojedinačne stranke, a odgovori su kasnije grupisani u određene celine, a rezultati istraživanja pokazuju dominaciju vlasti i mali broj najavljenih apstitinenata, jer ukazuju da bi 80 odsto ljudi izašlo na izbore, što se dugo nije desilo.

Kada je reč onima koji podržavaju aktuelnu vlast, u pitanju su prevashodno manje obrazovani građani, svaki treći sa srednjom školom i svaki šesti visoko obrazovani.

Pristalice vlasti su i penzioneri i izdržavana lica i svaki četvrti zaposleni, dok bi za "bojkot opoziciju" glasalo 15 odsto zaposlenih, a sličan procenat je i kada je reč o penzionerima.

Na pitanje da li je Srbija jednopartijska zemlja, 27 odsto birača vlasti je odgovorilo da jeste, a 70 odsto da je višepartijska zemlja, dok 87 odsto birača opozicije Srbiju vidi kao jednopartijsku zemlju, a 13 kao višepartijsku.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan