ISTRAŽIVANJE: Generacija Z govori kroz fotografije i simbole, sve rešavaju onlajn i telefonom

ISTRAŽIVANJE: Generacija Z govori kroz fotografije i simbole, sve rešavaju onlajn i telefonom

Generacija Z je generacija koja dolazi posle čuvenih Milenijalaca. To je prva generacija koja je rođena i odrasla u digitalnom dobu.

Agencija Retro digital sprovela je istraživanje među pripadnicima ove generacije o njihovim navikama  u onlajn sferi.

CIljna grupa su bili mladi uzrasta od 14 do 19 godina a, kako kažu u agenciji, okupili su obimnu fokus grupu i kombinovali metod ankete i intervjua da bi dobili relevantne i što preciznije podatke. Pročitajte šta kažu podaci o Generaciji Z.

Fejsbuk je mreža njihovih roditelja

Na pitanje na kojim društvenim mrežama imaju profile, pojavio se samo jedan zajednički imenitelj – Instagram. Fejsbuk je čekiralo blizu polovina ispitanih, ali je intervju dao precizniju sliku – imaju profil na ovoj društvenoj mreži, ali nemaju instaliranu aplikaciju na telefonu i tamo su jednom u dve nedelje. Pristupaju mreži sa desktop ili lap top računara. Tviter ne postoji za nove generacije

Niko od anketiranih nema profil na Tviteru. Uzimajući u obzir da su između ostalih anketirani oni koji sada imaju 17, 18 i 19 godina, odnosno da će sve tri generacije sledeće godine imati pravo glasa, vrlo je zanimljivo ovaj podatak ukrstiti sa razmišjanjima o značaju političkih prepucavanja na ovoj društvenoj mreži. U pitanju su tri generacije koja će sledeće godine imati zakonsko pravo da izađu na birališta. Generacije Z tamo nema. U Agenciji Retro digital pretpostavljaju da bi se taj trend nastavio i da su analizirali nešto starije ispitanike.


Ne prate brendove ni poznate ličnosti

Preko 80 odsto ispitanih ne prate brendove. Tokom intervjua su spomenuli jednog proizvođača automobila i jednog sportske obuće. Od poznatih, na njihovim fidovima ima mesta samo sa Novaka Đokovića, Leonarda Di Kaprija i sporadično nekog fitnes ili sličnog trenera. Na pitanje zašto ne "prate" slavne ličnosti koji ih zanimaju, odgovori bi se mogli sažeti u rečenici "Neću da me smara, zanima me samo šta rade moji prijatelji". 

 


Generacija Z, Instagram stori i Snepčet

Generacija Z koja verovatno ima fotografiju ili video zapis u prvim satima svoga života ili prvim koracima – zahvaljujući svojim roditeljima i pametnim telefonima, bira društvene mreže koje sadržaj čuvaju samo 24 sata Instagram stori i Snepčet. Podatak koji je dovoljno inspirativan za doktorske disertacije i dublje, multidisciplinarne analize.
 

Samo foto, ništa tekst

Stručnjaci iz agencije Retro digital kažu da su "sasvim naivno" ponudili ispitanicima četiri odgovora u vezi sa vrstom sadržaja koji postavljaju javno na društvenim mrežama – tekstualni post, podela linka, fotografija i video. Dobili su odgovore da "nema teksta, nema deljenja linka". Od deset postova osam je fotografija, dva je video. Pokazali su im i "prepiske" na Viberu.

Nije slučajan znak navoda kod pojma prepiske, jer tamo nema pisanja. Šest glasovnih poruka, nekoliko "LOL" i isto toliko srca – to je generacija Z – zaključuju u agenciji Retro digital.
 

Internet se podrazumeva, ništa bez telefona

Vrlo je zanimljiv bio deo oko gledanja televizije i slušanja muzike. Više od polovine ispitanih na TV-u gleda samo sport i po koji rijaliti, mada ima i onih koji nikada ne gledaju televiziju. Sve što ih zanima nađu na kompjuteru ili telefonu. Muzika je na Jutjubu i Dizeru. Nešto malo u internoj memoriji telefona. Na pitanje da li koriste aplikacije za poručivanje, na primer hrane (pitanje je bilo upućeno generacijama bliže gornjoj granici ciljne grupe, dobar deo njih je preko leta radio na sezonskim poslovima i ima svoj novac) odgovor je bio negativan. Nakon potpitanja objasnili su redosled aktivnosti – "upišu u pretraživač piceriju ili ime restorana odakle žele hranu i on im ponudi broj za poručivanje. Pozovu i to je to." Brojeve picerija ili restorana nemaju upisane u imeniku. Za njih se internet podrazumeva. Nemaju potrebu za upisivanjem, za posedovanjem. Brojevi telefona za poručivanje hrane su im tamo gde je i muzika – onlajn.

 


Minimalan broj aplikacija

Pripadnici gneracije Z koji su bili deo fokus grupe nemaju veliki broj igrica ili aplikacija na svojim telefonima. Stekao se utisak da su po pitanju igrica na telefonu podeljeni u krajnosti – ili je to blizu dijagnoze zavisnosti ili je pojam igrica potpuno irelevantan (bar kada je telefon u pitanju). Broj aplikacija je takođe zanemarljiv.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan