ISTRAŽIVANJE: Gojazno svako treće dete u uzrastu do deset godina

ISTRAŽIVANJE: Gojazno svako treće dete u uzrastu do deset godina

Deca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole su gojazna u 34 odsto slučajeva, pokazuju analize koje je Ministarstvo zdravlja uradilo u saradnji sa Svetskom zdrastvenom organizacijom (World Health Organization), rekla je pomoćnica ministra za javno zdravlje Srbije Vesna Knjeginjić.

Ona kaže da deca u tom procentu imaju karakteristike gojaznosti, ali ne esktremne.

– Ministarstvo zdravlja usvojilo je nacionalni program za prevenciju gojaznosti dece i odraslih. Ideja i cilj je edukacija ne samo mladih, već i odraslih, o zdravom načinu ishrane, menjanju navika u ishrani, i o energetskim vrednostima hrane – izjavila je Knjeginjić i ocenila da su Srbi gojazna nacija.

Endokrinolog i član radne grupe za izradu Nacionalog programa za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih Ministarstva zdravlja dr Snežana Lešović nazvala je ovo stanje nacije "epidemijom gojaznosti".

– Svako treće dete i čak dve trećine odraslih je gojazno. Gojazna deca, su sve više gojaznija i to dovodi do ekstrema. Mnogobrojne studije su pokazale, a jedna od poslednjih u Velikoj Britaniji, da ekstremno gojazna deca imaju narušen kvalitet života toliko da se mogu porediti sa decom obolelih od malignih oboljenja – objašnjava Lešović.

Prema njenim rečima, gojaznost je hronično oboljenje i čak 80 odsto adolescenata ostaje gojazno u starijoj životnoj dobi. Gojaznost nije samo estetski problem, kako kaže, već donosi mnogo veće zdravstvene probleme, kao što su psihički.

– Nažalost, zdravstvene komplikacije koje smo ranije viđali samo kod odsraslih, sada viđamo i u mlađem uzrastu. Deca sada imaju bolesti kao što su hipertenzija, dijabetes tipa 2, ortopedske, respiratorne probleme, metabolički sindrom, a to je skup faktora za nastanak kardiovaskularnih oboljenja. Osim toga, gojazne osobe imaju probleme i u sferi psiho-socijalnog funkcionisanja, imaju nisko samopoštovanje i depresivne su – rekla je Lešović.

Problem gojaznosti u našem narodu vidi u starovremenom načinu odgajanja dece, jer je kulturološki dugo vladalo uvreženo mišljenje "da je krupno dete izraz zdravlja i lepote", a to je, kako kaže, potpuno pogrešno.

Savet dr Snežane Lešović porodicama koje imaju gojaznu decu je da ne treba tražiti krivca, već se upustiti i pripremiti za dugotrajnu borbu protiv ovog problema.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan