ISTRAŽIVANJE: I Novi Sad na listi "krhkih metropola"

ISTRAŽIVANJE: I Novi Sad na listi "krhkih metropola"

Porast broja stanovništva, terorizam, zagađenost i nezaposlenost – samo su neki od niza problema s kojima se suočavaju mnogi gradovi na planeti. Na listi tih "krhkih metropola" našla su se i tri grada iz Srbije, a među njima i naš Novi Sad.

Stručnjaci sa Instituta "Igarape", u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom i još nekim organizacijama, objavili su interaktivnu mapu koja pokazuje kolika opasnost preti kojim gradovima, na osnovu prošlogodišnjih podataka.

Na mapi je označeno 2.100 gradova sa stanovništvom većim od 250.000.
 
 
Za pravljenje mape korišćeni su podaci Svetske banke, Svetske zdravstvene organitacije, OEBS-a, UN-ove kancelarije za drogu i kriminal, te raznih akademskih radova.
 
Za sve ove gradove je utvrđeno kakva je bezbednosna situacija u njima, kolika je stopa ubistava, koliko je terorističkih napada u njima počinjeno, da li se u njima vode oružani sukobi, kolika je zagađenost vazduha, kolika je opasnost od prirodnih katastrofa kao što su poplave, cikloni, suša.

Među kriterijumima su i nezaposlenost i nejednakost plata, neregulisana urbanizacija, siromaštvo... Svi gradovi su ocenjeni indeksima od 1 do 4, gde je 4 ocena za najveću opasnost.

Na mapi se nalaze i tri grada iz Srbije: Novi Sad, Beograd i Niš.

Dok Novi Sad i Niš imaju nizak indeks opasnosti od 1,1, zbog manje zagađenosti vazduha i manjeg porasta stanovništva, Beograd se našao među gradovima sa srednjim "nivoom krhkosti" i indeksom od 1,8.

Glavni grad Srbije ima isti indeks kao i Sarajevo i oni predstavljaju gradove kojima na Balkanu preti najviše opasnosti.

Najmanje opasnosti preti gradovima Kanbera u Australiji i Oslu u Norveškoj.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan