ISTRAŽIVANJE: I superheroji skloni rizičnom ponašanju

ISTRAŽIVANJE: I superheroji skloni rizičnom ponašanju

Na decu ne utiče povoljno to što se ugledaju na filmske superjunake, jer, kako kažu pedijatri, dobri momci u filmovima mnogo su nasilniji od loših.

Filmove o superjunacima verovatno povezujete s pozitivnim lekcijama o pobedama dobra nad zlim. Novo istraživanje, međutim, pokazuje da takvi filmovi zapravo odašilju opasne poruke mladima jer nasilje svrstavaju među odlike.

Analiza deset filmova o superjunacima, snimljenim 2015. i 2016. godine, pokazala je da su protagonisti ili "dobri momci" u proseku imali 23 nasilna čina u jednom filmskom satu, a antagonisti ili "loši momci" 18, prenosi portal B92.

Iznenađujuće, protagonisti su počinili i više ubistava.

Takođe, navodi se da su superjunaci pet puta češće bili upleteni u nasilje od superjunakinja.

- Deca i adolescenti superjunake vide kao dobre momke i na njih bi moglo uticati to što ih se u filmovima prikazuje kao osobe sklone rizičnom ponašanju i nasilju – rekao je Robert Olympia, profesor pedijatrije na medicinskom fakultetu Univerzitetu u Pensilvaniji i vodeći autor studije objavljene na konferenciji Američkog saveza pedijatara.

Ali to ne znači da superjunake ne treba gledati, rekao je naučnik Džon Miler koji je sarađivao na studiji. Ključ je, kaže, u razgovoru o posledicama nasilja.

On preporučuje da roditelji i deca zajedno gledaju film i potom razgovaraju o nasilju. To će mladima pomoći da razviju kritičko mišljenje o onome što gledaju i usklade to s vrednostima koje neguje njihova porodica.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija Dom zdravlja dnevni horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje vremenska prognoza novi sad MUP policija Republički hidrometeorološki zavod srpska pravoslavna crkva Dom zdravlja Novi Sad astrologija raspored sahrana novi sad jkp lisje RHMZ horoskop raspored sahrana i ispraćaja Isključenje struje betanija sahrane novi sad novosadsko porodilište novorođenčad bez vode jkp novosadska toplana isključenja struje novosađani bebe isključenje vode horoskopski znaci