ISTRAŽIVANJE: Jogurt protiv depresije i stresa

ISTRAŽIVANJE: Jogurt protiv depresije i stresa

Rezultati najnovije američke studije kažu da dobro izbalansiran odnos bakterija u crevima deluje pozitivno i na mentalno zdravlje, pa stručnjaci preporučuju da se za bolje raspoloženje pije više jogurta ili drugih napitaka sa probiotskim delovanjem.

Naučnici su otkrili da Lactobacillus, koja je najčešća u probiotičkom jogurtu, pomaže kod depresivnog ponašanja kod miševa.

Ovo otkriće je velika nada, jer nećemo morati više da se zamaramo sa kompleksnim lekovima i nuspojavama kad se možemo pozabaviti mikrobiomom, odnosno crevnom florom – rekao je vođa studije dr Alban Gotije, sa medicinske škole pri Univerzitetu Virdžinija.

Da bi došli do ovog saznanja naučnici su najpre analizirali mikrobiom creva miševa pre i posle izloženosti stresu. Tim je utvrdio da stres dovodi do gubitka Lactobacillusa, što na kraju dovodi do pojave simptoma sličnih depresiji. Dalja istraživanja pokazala su da nivo Lactobacillusa  utiče na nivo kinurenina, metabolita koji su prethodne studije povezale s razvojem depresije.

U ovoj studiji, kada su visine Lactobacillusa bile smanjene, visina kinurenina je porasla, a to je dovelo do razvoja simptoma sličnih depresiji. Naučnici su tada stresiranim miševima promenili ishranu i počeli da im daju hranu koja sadrži ovu bakteriju.

Praktično govoreći, ovo saznanje može da pomogne i u lečenju depresije kod ljudi. Osobe koje pate od blagog depresivnog raspoloženja trebalo bi da promene način ishrane.

Do sličnih saznanja došli su i istraživači u studiji sprovedenoj 2014. godine. Oni su sugerisali da probiotici koji pojačavaju obilje dobrih crevnih bakterija smanjuju anksioznost i stres kod odraslih osoba, dok je nizak nivo Lactobacillusa doveo do depresivnih simptoma.

Oceni vest:
14
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • sanja

  pre 41 dan i 15 sati

  Uzivam uvece, da popijem solju hladnog jogurta, a nisam znala da je dobra protiv depresije i stresa, zato sam pila reishi kapsule, poboljsavaju san, jacaju imunitet, otklanjaju stres, i u kombinaciji jogurta i reishi, odlicno se osecam.

  Oceni komentar:
  0
  6