ISTRAŽIVANJE: Kako seks utiče na zdravlje u poznim godinama

ISTRAŽIVANJE: Kako seks utiče na zdravlje u poznim godinama

Novo istraživanje naučnika sa Univerziteta u Mičigenu, SAD, pokazalo je da je seks u poznim godinama za žene veoma zdrav, dok za muškarce baš i nije.

Većina ljudi, očigledno, i u poznim godinama ima želju za seksom. Pritom se misli na starost oko 75 godina. Istraživanje pokazuje da među osobama starim 75 godina, 61 procenata žena i 58 procenata muškaraca ima redovno želju za seksom. Oko 40 procenata osoba iznad 60 godina raduje se ispunjenom seksualnom životu. Seks je zdrav, tvrde lekari, on nas čini mladima i vitalnima, stimuliše naš hormonalni sistem i čini nas srećnima.

Sada slede lošije vesti za starije muškarce: novo američko istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Mičigenu, pokazuje da seks za muškarce u poznijim godinama može da bude opasan po zdravlje, pre svega za kardiovaskularni sistem, kaže Hui Liu, glavna autorka studije. S druge strane, kod većine starijih žena seks se odražava pozitivno na kardiovaskularni sistem.

Sociološkinja Hui Liu analizirala je i uporedila podatke koji su 2005. i 2006. godine prikupljeni od ukupno 2.204 muškaraca i žena u SAD između 57 i 85 godina starosti, sa podacima koji su od tih osoba prikupljeni 5 godina kasnije. Deo seniora bio je seksualno aktivan, a deo umereno. Rezultati koji su objavljeni u stručnom magazinu "Journal of Health and Social Behavior", iznenadili su naučnike. Oni su “doveli u pitanje rasprostranjenu tezu, prema kojoj su seksualni odnosi podjednako zdravi za sve”, kaže Hui Liu.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan