ISTRAŽIVANJE: Kako seks utiče na zdravlje u poznim godinama

ISTRAŽIVANJE: Kako seks utiče na zdravlje u poznim godinama

Novo istraživanje naučnika sa Univerziteta u Mičigenu, SAD, pokazalo je da je seks u poznim godinama za žene veoma zdrav, dok za muškarce baš i nije.

Većina ljudi, očigledno, i u poznim godinama ima želju za seksom. Pritom se misli na starost oko 75 godina. Istraživanje pokazuje da među osobama starim 75 godina, 61 procenata žena i 58 procenata muškaraca ima redovno želju za seksom. Oko 40 procenata osoba iznad 60 godina raduje se ispunjenom seksualnom životu. Seks je zdrav, tvrde lekari, on nas čini mladima i vitalnima, stimuliše naš hormonalni sistem i čini nas srećnima.

Sada slede lošije vesti za starije muškarce: novo američko istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Mičigenu, pokazuje da seks za muškarce u poznijim godinama može da bude opasan po zdravlje, pre svega za kardiovaskularni sistem, kaže Hui Liu, glavna autorka studije. S druge strane, kod većine starijih žena seks se odražava pozitivno na kardiovaskularni sistem.

Sociološkinja Hui Liu analizirala je i uporedila podatke koji su 2005. i 2006. godine prikupljeni od ukupno 2.204 muškaraca i žena u SAD između 57 i 85 godina starosti, sa podacima koji su od tih osoba prikupljeni 5 godina kasnije. Deo seniora bio je seksualno aktivan, a deo umereno. Rezultati koji su objavljeni u stručnom magazinu "Journal of Health and Social Behavior", iznenadili su naučnike. Oni su “doveli u pitanje rasprostranjenu tezu, prema kojoj su seksualni odnosi podjednako zdravi za sve”, kaže Hui Liu.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe novosađani elektrovojvodina servisne informacije novi sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija jkp lisje sahrane novi sad horoskopski znaci betanija jkp novosadska toplana isključenja struje bez grejanja novosadsko porodilište bez vode bez struje horoskop gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novorođenčad Hitna pomoć Dom zdravlja novosadska policija isključenje vode vremenska prognoza dnevni horoskop raspored sahrana novi sad isključenje grejanja klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija