ISTRAŽIVANJE: Karleuša, Putin i Šešelj mladima važniji od Tesle

ISTRAŽIVANJE: Karleuša, Putin i Šešelj mladima važniji od Tesle

Istraživanje problema i potreba mladih, koje je TIM Centar iz Novog Sada sproveo za EXIT fondaciju, u okviru projekta "Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope" (OPENS), pokazalo je podjednako zabrinjavajuće, ali i neke ohrabrujuće rezultate.

Iako Novak Đoković prednjači, drugi uzori mladih u Srbiji mahom su estradne ličnosti, rijaliti zvezde pod optužnicama i različiti političari, ali ono što ohrabruje da su među idolima mladih zastupljeni i priznati umetnici i sportisti.

Glavni problemi mladih su, po njihovim rečima, nezaposlenost, alkoholizam, loš obrazovni sistem, pasivnost i siromaštvo, dok više od dve trećine njih ima loše ili užasno mišljenje o životu u Srbiji.

Broj jedan domaći uzor i za studente i srednjoškolce je naš sportista Novak Đoković, dok je najčešći uzor iz inostranstva - Vladimir Putin. Pored Đokovića, srednjoškolci se ugledaju još i na, poređane po broju glasova – Vojislava Šešelja, Jelenu Karelušu, Sergeja Trifunovića, Nikolu Teslu, Aleksandra Vučića, Marčela, Kristijana Golubovića, Miloša Bikovića i Nikolu Koja. Za studente, uzori su pored poznatog tenisera i Nikola Tesla, Zoran Kesić, Ivana Španović, Vojislav Šešelj, Isidora Bjelica, Vladeta Jerotić, Zoran Đinđić, Ivo Andrić i Matija Bećković.
 

- Istraživanje je pokazalo prilično zabrinjavajuće rezultate, ali ima i onih koju ulivaju nadu. Mladima je nasuprot lažnih idola potrebno ponuditi prave uzore, i upravo zato je Exit Fondacija pokrenula priznanje za mlade heroje, koje se večeras dodeljuje našim najboljim mladim naučnicima, umetnicima, kreativcima, društvenim radnicima... Ovim projektom želimo da uputimo jasnu poruku i mladima, ali i celom društvu, da moramo da se ujedinimo u vezi ove teme i nadjačamo poguban uticaj raznih rijaliti programa i sličnih negativnih društvenih uticaja – naveo je direktor i osnivač Exita, Dušan Kovačević.

Istraživanje je rađeno na ukupnom uzorku od 1.931 mladih ljudi, od toga 980 studenata i 951 učenika i u to u četiri najveća grada u Srbiji, u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu. Istraživanje prati ključne oblasti projekta OPENS: Uzori, informisanost, socijalno preduzetništvo bezbednost, volonterizam i interkulturalizam mladih. Ključni problem mladih u Srbiji je ubedljivo visoka nezaposlenost.

Za srednjoškolce pored ovoga su dominantni još narkomanija, alkoholizam i osećaj da budućnost ne zavisi od njih, uz loš obrazovni sistem i siromaštvo, dok studente opterećuje i pasivnost. Posebno zabrinjavajuće rezultate za budućnost Srbije donela je tema Socijalno preduzetništvo mladih. Kao asocijaciju na reč “Srbija” mladi navode uglavnom negativne pojmove, a više od dve trećine njih ima loše ili užasno mišljenje o životu u Srbiji. Više od 70% učenika i 60% studenata ne veruje da će se stanje u Srbiji popraviti, dok više od dve trećine želi da ode iz Srbije i živi u inostranstvu.
 

Novac, “veze” i snalažljivost su prema mišljenju mladih važniji za uspeh u Srbiji od obrazovanja, stručnosti i vrednog rada, dok su sreća i upornost približno jednako važni. Na pitanje da procene ko su njihovim vršnjacima najčešći uzori, najčešći odgovori mladih su starlete, zvezde rijaliti rograma i ličnosti sa estrade, a zatim slede narodni pevači, kriminalci i mafijaši, a potom i sportisti. Značajnom procentu mladih je potpuno svejedno gde će se zaposliti. 

NEMAJU VREMENA ZA VOLONTIRANJE: Mladi najčešće doživljavaju verbalno, fizičko i psihičko nasilje, dok najčešće prijavljuju ekonomsko nasilje, a trećina učenika i četvrtina studenata procenjuju mesta u kojima žive nebezbednim. Većina učenika i veliki deo studenata nikad nije volontiralo, zbog, kako se uglavnom navodi, nedostatka vremena.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan