ISTRAŽIVANJE: Karleuša, Putin i Šešelj mladima važniji od Tesle

ISTRAŽIVANJE: Karleuša, Putin i Šešelj mladima važniji od Tesle

Istraživanje problema i potreba mladih, koje je TIM Centar iz Novog Sada sproveo za EXIT fondaciju, u okviru projekta "Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope" (OPENS), pokazalo je podjednako zabrinjavajuće, ali i neke ohrabrujuće rezultate.

Iako Novak Đoković prednjači, drugi uzori mladih u Srbiji mahom su estradne ličnosti, rijaliti zvezde pod optužnicama i različiti političari, ali ono što ohrabruje da su među idolima mladih zastupljeni i priznati umetnici i sportisti.

Glavni problemi mladih su, po njihovim rečima, nezaposlenost, alkoholizam, loš obrazovni sistem, pasivnost i siromaštvo, dok više od dve trećine njih ima loše ili užasno mišljenje o životu u Srbiji.

Broj jedan domaći uzor i za studente i srednjoškolce je naš sportista Novak Đoković, dok je najčešći uzor iz inostranstva - Vladimir Putin. Pored Đokovića, srednjoškolci se ugledaju još i na, poređane po broju glasova – Vojislava Šešelja, Jelenu Karelušu, Sergeja Trifunovića, Nikolu Teslu, Aleksandra Vučića, Marčela, Kristijana Golubovića, Miloša Bikovića i Nikolu Koja. Za studente, uzori su pored poznatog tenisera i Nikola Tesla, Zoran Kesić, Ivana Španović, Vojislav Šešelj, Isidora Bjelica, Vladeta Jerotić, Zoran Đinđić, Ivo Andrić i Matija Bećković.
 

- Istraživanje je pokazalo prilično zabrinjavajuće rezultate, ali ima i onih koju ulivaju nadu. Mladima je nasuprot lažnih idola potrebno ponuditi prave uzore, i upravo zato je Exit Fondacija pokrenula priznanje za mlade heroje, koje se večeras dodeljuje našim najboljim mladim naučnicima, umetnicima, kreativcima, društvenim radnicima... Ovim projektom želimo da uputimo jasnu poruku i mladima, ali i celom društvu, da moramo da se ujedinimo u vezi ove teme i nadjačamo poguban uticaj raznih rijaliti programa i sličnih negativnih društvenih uticaja – naveo je direktor i osnivač Exita, Dušan Kovačević.

Istraživanje je rađeno na ukupnom uzorku od 1.931 mladih ljudi, od toga 980 studenata i 951 učenika i u to u četiri najveća grada u Srbiji, u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu. Istraživanje prati ključne oblasti projekta OPENS: Uzori, informisanost, socijalno preduzetništvo bezbednost, volonterizam i interkulturalizam mladih. Ključni problem mladih u Srbiji je ubedljivo visoka nezaposlenost.

Za srednjoškolce pored ovoga su dominantni još narkomanija, alkoholizam i osećaj da budućnost ne zavisi od njih, uz loš obrazovni sistem i siromaštvo, dok studente opterećuje i pasivnost. Posebno zabrinjavajuće rezultate za budućnost Srbije donela je tema Socijalno preduzetništvo mladih. Kao asocijaciju na reč “Srbija” mladi navode uglavnom negativne pojmove, a više od dve trećine njih ima loše ili užasno mišljenje o životu u Srbiji. Više od 70% učenika i 60% studenata ne veruje da će se stanje u Srbiji popraviti, dok više od dve trećine želi da ode iz Srbije i živi u inostranstvu.
 

Novac, “veze” i snalažljivost su prema mišljenju mladih važniji za uspeh u Srbiji od obrazovanja, stručnosti i vrednog rada, dok su sreća i upornost približno jednako važni. Na pitanje da procene ko su njihovim vršnjacima najčešći uzori, najčešći odgovori mladih su starlete, zvezde rijaliti rograma i ličnosti sa estrade, a zatim slede narodni pevači, kriminalci i mafijaši, a potom i sportisti. Značajnom procentu mladih je potpuno svejedno gde će se zaposliti. 

NEMAJU VREMENA ZA VOLONTIRANJE: Mladi najčešće doživljavaju verbalno, fizičko i psihičko nasilje, dok najčešće prijavljuju ekonomsko nasilje, a trećina učenika i četvrtina studenata procenjuju mesta u kojima žive nebezbednim. Većina učenika i veliki deo studenata nikad nije volontiralo, zbog, kako se uglavnom navodi, nedostatka vremena.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo mup novi sad policija servisne informacije novi sad dnevni horoskop Republički hidrometeorološki zavod horoskop JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana i ispraćaja Vreme u Novom Sadu horoskopski znaci isključenja struje novosadska policija Isključenje struje raspored sahrana novi sad RHMZ jkp lisje vremenska prognoza novi sad sahrane novi sad matičar novi sad novosađani novosadsko porodilište isključenje vode jkp novosadska toplana betanija bez struje MUP bebe