Istraživanje: Koliko je slan hleb u novosadskim pekarama?

Istraživanje: Koliko je slan hleb u novosadskim pekarama?

Prilikom kontrole sadržaja soli u uzorcima hleba iz pekara i prodavnica u Novom Sadu, Institut za javno zdravlje Vojvodine utvrdio je da svi spadaju u grupu onih sa srednjim ili visokim sadržajem natrijum-hlorida.

Od 69 uzetih uzoraka, jedna četvrtina ima više od 1,5 grama soli na sto grama uzorka, što je svrstava u grupu s visokim sadržajem soli, dok 75 posto uzoraka sadrže srednju količinu soli, od 0,3 do 1,5 grama natrijum-hlorida u 100 grama uzorka, piše "Dnevnik".

Prosečna osoba na ovim prostorima unese od 15 do 20 grama soli na dan, iako je organizmu za odvijanje normalnih procesa potrebno svega do 5 grama dnevno.

Povećani unos natrijuma dovodi do povećanja krvnog pritiska, povećane šanse za srčani i moždani udar, povećava rizik za stvaranje kamena u bubregu, pojavu osteoporoze, izaziva naticanje nogu i stomaku, što dodatno opterećuje srce, a stvara se i celulit.

Kada je so u pitanju, ni integralni ili specijalni hlebovi nisu mnogo zdraviji za organizam. Istraživanje Australijskog instituta za hranu i zdravlje pokazalo je da ražani hlebovi sadrže za 20 posto više soli od običnog belog hleba. Više soli takođe sadrže i tortilje i kukuruzni hlebovi, prenosi "Dnevnik".

Prema istraživanjima britanskih nutricionista, kriška jedne od četiri vekne kupovnog hleba sadrži soli koliko i kesica čipsa. Samo četiri kriške ovog hleba dovoljne su za zadovoljavanje potrebnog dnevnog unosa soli.

Osim slanog hleba, koji je odgovoran za petinu ukupnog unosa soli u organizam, lekari Instituta za javno zdravlje Vojvodine u ranijim istraživanjima utvrdili su da so u velikoj meri unosimo i konzumiranjem kuvane ili pečene hrane s kioska. Najveći procenat uzoraka sendviča (91,7 posto), pice (81 posto), salame (73,9 posto), mesa s roštilja (70 posto) i tvrdog sira (69,6 posto) pripada grupi hrane s visokim udelom soli.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan