Istraživanje: Koliko je slan hleb u novosadskim pekarama?

Istraživanje: Koliko je slan hleb u novosadskim pekarama?

Prilikom kontrole sadržaja soli u uzorcima hleba iz pekara i prodavnica u Novom Sadu, Institut za javno zdravlje Vojvodine utvrdio je da svi spadaju u grupu onih sa srednjim ili visokim sadržajem natrijum-hlorida.

Od 69 uzetih uzoraka, jedna četvrtina ima više od 1,5 grama soli na sto grama uzorka, što je svrstava u grupu s visokim sadržajem soli, dok 75 posto uzoraka sadrže srednju količinu soli, od 0,3 do 1,5 grama natrijum-hlorida u 100 grama uzorka, piše "Dnevnik".

Prosečna osoba na ovim prostorima unese od 15 do 20 grama soli na dan, iako je organizmu za odvijanje normalnih procesa potrebno svega do 5 grama dnevno.

Povećani unos natrijuma dovodi do povećanja krvnog pritiska, povećane šanse za srčani i moždani udar, povećava rizik za stvaranje kamena u bubregu, pojavu osteoporoze, izaziva naticanje nogu i stomaku, što dodatno opterećuje srce, a stvara se i celulit.

Kada je so u pitanju, ni integralni ili specijalni hlebovi nisu mnogo zdraviji za organizam. Istraživanje Australijskog instituta za hranu i zdravlje pokazalo je da ražani hlebovi sadrže za 20 posto više soli od običnog belog hleba. Više soli takođe sadrže i tortilje i kukuruzni hlebovi, prenosi "Dnevnik".

Prema istraživanjima britanskih nutricionista, kriška jedne od četiri vekne kupovnog hleba sadrži soli koliko i kesica čipsa. Samo četiri kriške ovog hleba dovoljne su za zadovoljavanje potrebnog dnevnog unosa soli.

Osim slanog hleba, koji je odgovoran za petinu ukupnog unosa soli u organizam, lekari Instituta za javno zdravlje Vojvodine u ranijim istraživanjima utvrdili su da so u velikoj meri unosimo i konzumiranjem kuvane ili pečene hrane s kioska. Najveći procenat uzoraka sendviča (91,7 posto), pice (81 posto), salame (73,9 posto), mesa s roštilja (70 posto) i tvrdog sira (69,6 posto) pripada grupi hrane s visokim udelom soli.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

dunav Novosadska toplana horoskopski znaci isključenja struje servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja sahrane raspored sahrana novi sad servisne informacije Miloš Vučević novosadsko porodilište gradsko groblje gradonačelnik Miloš Vučević almaško groblje telep novorođenčad porodilište horoskop jkp lisje jkp novosadska toplana bez vode bebe RHMZ matična knjiga rođenih betanija havarija na vodovodu EPS bez struje elektrovojvodina radosne vesti