ISTRAŽIVANJE: Koliko vakcinisanih je dobilo koronu i koja je razlika u odnosu na nevakcinisane

ISTRAŽIVANJE: Koliko vakcinisanih je dobilo koronu i koja je razlika u odnosu na nevakcinisane

Prvo istraživanje delta soja korona virusa, koji je trenutno prisutan u Srbiji, potvrdilo je da se i vakcinisani razboljevaju.

Međutim, razlika između imunizovanih i onih koji nisu primili vakcinu je velika i to baš tamo gde je i najbitnije – odlazak u bolnicu i broju onih koji su dospeli na intezivnu negu, prenosi "Blic" rezultate istraživanja koje je urađeno u Kragujevcu, u kom je i pre nekoliko meseci objavljeno istraživanje o uspešnosti svake vakcine posebno,

Broj praćenih slučajeva je jednak broju osiguranika Doma zdravlja Kragujevac – 145.000, a u koji se slivaju svi podaci o kovidu. Broj praćenih slučajeva je iznad reprezentativnog i otuda se rezultati mogu uzeti kao merodavni i ne samo za prostor cele Srbije.

Istraživanje slučajeva oboleljavanja od delta soja počelo je 1. juna, a prvi presek je napravljen u septembru. Broj obolelih od kovida do dana početka istraživanja je bio 25.000 građana pa su posebno praćeni oni koji nisu do tog trenutka preležali bolest. I to, vakcinisani do 1. juna –  njih 75.020 i oni koji se do tog datuma nisu imunizovali – 45.000 građana. Na dan početka istraživanja dve doze je primilo 65.639, a jednu 9.381 osoba, saznaje "Blic".

Istraživanje je rađeno jer verzija koja trenutno hara u svetu je izmenjena varijanta virusa u odnosu na onu kada su pravljene vakcine. Od delta soja obolelo je 747 (33.2%) vakcinisanih, a 1.504 (66.8%) nevakcinisanih. U ovom delu istraživanja konstatovano je da je broj obolelih koji su vakcinisani porastao međutim, ukoliko se rezultati uporede sa opštom populacijom dobija se pokazatelj – da su se nevakcinisani tri puta više razboljevali.

Istraživanjem je obuhvaćeno i kako je koja vakcina "radila" na novu verziju virusa. I dalje se kao najuspešnije cepivo pokazuje Fajzer. Najviše obolelih je među onima koji su primili kinesku vakcinu, ali je činjenica da je nju u Srbiji primilo najviše građana. Dakle, od delta soja je obolelo 8,3% građana koji su primi AstraZeneku, od Fajzera 6,8 posto, Sputnjika 13,6 i Sinofarma 71,4 odsto.

Do drastične ali i najbitnije razlike dolazi se u delu istraživanja koji su oboleli od kovida morali na lečenje u bolnicu. U slučaju nevakcinisanih to je 75,2, a vakcinisanih 24,8 odsto. Još uočljivija razlika je kada je reč o intezivoj nezi i stavljanju na respirator – odnos je dva vakcinisana pacijenta u odnosu na 33 nevakcinisanih. Kada je reč o vakcinisanima koji su morali u bolnicu najmanje slučajeva je zabeleženo posle vakcinacije Astra Zenekom.

Šta je zaključak dr Dejana Baskića koji je vodio i ovo istraživanje pročitajte na sajtu "Blica".

Oceni vest:
10
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan