ISTRAŽIVANJE MEĐU MLADIMA: Svaki četvrti tinejdžer se opio bar jednom u životu

ISTRAŽIVANJE MEĐU MLADIMA: Svaki četvrti tinejdžer se opio bar jednom u životu

Skoro svaki četvrti učenik prvog razreda srednje škole već je imao seksualne odnose, češće dečaci nego devojčice, pokazalo je istraživanje "Ponašanje u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji" koje je radio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Na pitanje da li su koristili kondom pri poslednjem seksualnom odnosu, četvrtina učenika je odgovorila odrično. Ova međunarodna studija sprovodi se svake četvrte godine u velikom broju zemalja evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije, a prvi put u Srbiji.

Istraživanje je urađeno u 101 školi, a anketirano je više od 4.000 učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole. Istraživanje je pokazalo da dobar odnos sa porodicom ima 80 odsto učenika i da roditelji pokušavaju da im pomognu kada je potrebno, javlja B92.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić ipak je zabrinut za onih 20 procenata koji se nisu izjasnili da imaju dobar odnos sa najbližima,.

Većina ispitanih u anketi izjasnila se da se po pitanju zdravlja oseća odlično, a devet odsto da se oseća dobro. Vekić je konstatovao da deca sve više vremena provode na internetu i na društvenim mrežama i da je važno da se motivišu da se bave sportom da bi se povećao broj onih koji se osećaju odlično.


Predstavljajući rezultate istraživanja načelnica Centra za promociju zdravlja u Batutu Jelena Gudelj Rakić istakla je da u Srbiji 14,5 odsto učenika petog i sedmog razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola pušilo cigarete bar jednom tokom života. Procenat onih koji su probali cigarete u petom i sedmom razredu je manji, dok je skoro svaki treći srednjoškolac probao cigarete.

Nargile je pušila skoro trećina učenika prvog razreda srednje škole, a u prethodnih 30 dana skoro svaki peti učenik – navela je ona.

Učenici starijih razreda, takođe, češće su pili alkohol. Među učenicima koji su prethodnih 30 dana pili bar jedno alkoholno piće, postoji razlika u učestalosti pijenja. Posebno zabrinjava i podatak da je svaki deseti učenik koji je pio, to radio 20 i više dana u toku prethodnog meseca, navodi se u istraživanju. 

U Srbiji se svaki četvrti učenik petog, sedmog i prvog razreda srednje škole opio bar jednom u životu, a u prethodnih 30 dana 12,2 odsto njih, prenosi B92.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan