ISTRAŽIVANJE: Mladi u Srbiji žive s roditeljima i ne zarađuju

ISTRAŽIVANJE: Mladi u Srbiji žive s roditeljima i ne zarađuju

Žive najčešće s roditeljima, ne zarađuju, razočarani su, ali ne veruju da bi im bolje bilo kad bi Srbija ušla u EU, to bi ukratko bila slika mladih u Srbiji danas, a na osnovu Aleternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih, koji je sačinila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

Predstavljajući izveštaj koji je napravljen na osnovu onlajn upitnika sa 282 pitanja, a koji je popunjavalo 396 mladih ljudi od maja do jula, Boban Stojanović iz KOMS-a kaže da 42 odsto anketiranih podržava ulazak Srbije u EU, dok 28 odsto negativno reaguje na tu ideju, prenose "Večernje novosti".

Istovremeno, 39 odsto mladih do 30 godina smatra da je Srbiji potreban jak vođa, a 32 odsto uvereno je da demokratija nije baš najbolji oblik vladavine.

Uprkos tome što više od polovine mladih živi u porodičnom stanu i što ne zarađuju, samo 25 odsto smatra da bi živeli bolje ukoliko bi Srbija ušla u EU.

Stojanović je precizirao da u porodičnom stanu živi 61,4 odsto mladih, dok u svom stanu živi 9,9 odsto njih, u iznajmljenom 20,6 odsto, a u učeničkom ili studentskom domu 5,5 odsto.

Preko 60 odsto mladih ne zarađuje, dok 16,8 odsto zarađuje do 30.000 dinara, prenose "Večernje novosti".

Od 30.000 do 50.000 dinara zarađuje 12,4 odsto mladih, a od 50.000 do 80.000 njih 6,5 odsto. Preko 80.000 dinara – 3,6 odsto mladih.

Najveći broj nije u političkim partijama, čak 81 odsto, 11 odsto jeste, a tri odsto planira da se učlani u stranku.

- Izveštaj smo radili od maja do jula sa ciljem da se predstavi objektivna slika o položaju mladih i njihovim potrebama i problemima – rekao je Stojanović, navodeći da je istraživanje obuhvatilo institucionalni okvir, aktivizam mladih, politička participacija, kultura, mladi i tržište rada…

Govoreći o učešću mladih u Vladi Srbije, on je podsetio na ministre Nikolu Selakovića i Lazara Krstića, koji su imali manje od 30 godina dok su bili na funkciji, a naveo je i da u Narodnoj skupštini sada ima troje poslanika koji su mladi.

Stojanović je dodao da u Srbiji tri predsednika opštine imaju ispod 30 godina, a reč je o Plandištu, Bačkom Petrovcu i Paliluli.

Mladi smatraju, čak 52,8 odsto njih, da partije ne rade u njihovom interesu, čak 76 odsto kaže da ne postoji političar kome veruju, a najveće poverenje imaju u Vojsku i Kancelariju za mlade.

Čak 70 odsto mladih planira da se iseli iz mesta u kome žive, a najradije bi u zapadnu Evropu, , prenose "Večernje novosti".

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji je 146.843 nezaposlenih starosti od 15 do 29 godina, i to je jedan od najvećih problema.

Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja kaže da se rezultati koji su predstavljeni mogu iskoristiti za dalja promišljanja i preporuke.

- Prioritet vlade i ministarstva je rešavanje problema nezaposlenosti – rekla je ona, navodeći da su mladi ranjiva grupa i da im je potrebna podrška.

Krovna organizacija mladih Srbije predstavlja najviše predstavnicko telo mladih u Srbiji. KOMS je savez udruženja koji trenutno okuplja 97 organizacija članica (organizacije mladih i za mlade) sa čitave teritorije Srbije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan