ISTRAŽIVANJE: Najbolji lek za prehladu je san

ISTRAŽIVANJE: Najbolji lek za prehladu je san

Nemački naučnici potvrdili su delotvornost sna u borbi protiv prehlade i otkrili način na koji se to dešava.

San, izgleda, jača sposobnost određenih imunih ćelija tako što poboljšava njihove izglede da se "prilepe" i eventualno unište ćelije zaražene virusima.

Naučnici su se usmerili na takozvane T ćelije koje se bore sa infekcijama. Kada T ćelija uoči virusom zaraženu ćeliju aktivira lepljivu belančevinu integrin koja omogućava da se spoji na tu ćeliju.

Uspeli su da dokažu da manjak sna, kao i duži period pod stresom, rezultiraju višim nivoom hormona koji, čini se, blokiraju glavni prekidač koji aktivira lepljive proteine.

- Ako želite da vaš imuni sistem bude u stanju da se bori protiv napada obezbedite potreban broj sati za san svake noći i izbegavajte hroničan stres – kaže vođa istraživanja Stojan Dimitrov sa nemačkog univerziteta Tubingen.

Dimitrov i njegov tim su sumnjali da hormoni, među kojima su adrenalin i noradrenalin ili prostaglandini, mogu da otežaju aktivaciju lepljivih belančevina isključivanjem glavnog prekidača.

Da bi testirali tu hipotezu proučavali su ćelije ljudi zaraženih citomegalovirusom (CMV). T ćelije trebalo bi da tragaju za ćelijama zaraženim CMV-om i da ih uništavaju. Međutim, kad su se ljudske T ćelije pomešale sa hormonima u laboratorijskim uslovima njihova sposobnost aktiviranja lepljivih belančevina se smanjila.

Više o ovoj temi možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode betanija četnici telep Vreme u Novom Sadu novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad sahrane isključenja struje klinika za ginekologiju i akušerstvo Republički hidrometeorološki zavod novosađani isključenje vode novorođenčad bez grejanja elektrovojvodina jkp lisje novi sad JGSP "Novi Sad" bez struje Petrovaradin servisne informacije novi sad vremenska prognoza Isključenje struje bebe jkp novosadska toplana jkp čistoća Branka Bežanov Draža Mihailović