ISTRAŽIVANJE: Nakon preležanog kovida, imunitet traje minimum pet meseci

ISTRAŽIVANJE: Nakon preležanog kovida, imunitet traje minimum pet meseci

Osobe koje su prebolele Kovid-19 vrlo verovatno imaju imunitet koji traje najmanje pet meseci, ali postoje i dokazi da osobe s antitelima takođe mogu nositi i širiti virus, pokazali su rezultati istraživanja u Velikoj Britaniji.

Preliminarni rezultati naučnika Državne agencije za zdravstvo Engleske (PHE) pokazali su da su slučajevi reinfekcije (ponovne zaraze) kod ljudi koji su preboleli Kovid-19, retki. Od 6.614 slučajeva zaraze promatranih u studiji, ponovno su se zarazile tek 44 osobe, što je manje od 0,7 procenata.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da ta saznanja znače da bi osobe koje su bile u dodiru s virusom u prvom talasu pandemije početkom 2020. godine, sada ponovno mogle da budu podložne zarazi. Upozoravaju i da bi osobe sa takozvanim prirodnim imunitetom, koji je stečen kroz zarazu korona virusom, mogle da nose SARS-Cov-2 virus u nosu i grlu i da ga prenesu na druge.

Znamo da je većina onih koji su bili zaraženi i razvili antitela zaštićeni od reinfekcije, ali još uvek ne znamo koliko dugo ta zaštita traje –  kazala je viša savetnica na PHE-u i jedna od rukovodilaca studije Suzan Hopkins.

 To znači da iako neko veruje da je zaštićen jer je već preboleo zarazu, može da bude uveren da je vrlo malo verovatno da će  razviti ozbiljne simptome infekcije. Ali postoji rizik da će se zaraziti i tu zarazu preneti na druge – istakla je.

U studiji se navodi da se nalazi istraživanja ne odnose na antitela ili druge imune reakcije stečene vakcinom protiv Kovida-19, a da će se te reakcije istraživati kasnije ove godine.

Istraživanje, poznato pod nazivom "SIREN study", sprovedeno je na desetinama hiljada zdravstvenih radnika u Velikoj Britaniji koji su se na prisutnost Kovid-19 infekcije i antitela redovno testirali od juna prošle godine.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Gari

  pre 531 dan i 12 sati

  Uskoro će stići i vest da je u Norveškoj 23-oje umrlo od Pfizer vakcine.
  Siguran sam, da sada mnogim "obrazovanim" nije svejedno, i da će preispitati svoj odnos prema "teorijama zavere"
  Pri tom imajte na umu 2 stvari - činjenice:
  Prema filmu kanadske vlade koji sam lično gledao, iz 70-tih godina, naravno na HTV1 u pretponoćnom terminu, još 1961-ve godine su amerikanci slali IGLE za vakcine u kojima je bilo umetnuta čestica/partikula PLUTONIJUMA.
  Bile su posebno obeležene igle za devojčice a psoebno za dečaka.
  Ta nadasve demokratska zemlja je još tada imala istraživanje - Kako će plutonijum uticati
  na plodnost INDIJANSKIH devojčica.
  radilo se, naravno da znate jer ste obrazovani, o projektu oduzimanja indijanske dece i njihovom pokrštavanju u katoličanstvo u Kanadi, s kraja 50-tih i početkom 60-tih, u posebne.... ajde da kažemo kampove?
  Film je snimljen, postoji, snimila ga je sama Kanada.
  Ali, kukavičluk srpske javne televizije ga nikada neće vama prikazati.
  Verovatno će reći da nije zgodno.
  A sad, što se tiče igala.
  I dalje verujete da danas čip ne može biti smešten u sredini igle za vakcinisanje i na taj način biti ubačen u ljude? Između 1961 i 2021/ve ima dosta godina, a tehnika je napredovala.
  Postoje nanoboti za lečenje, koji se ispijaju u okviru čaše vode.

  Oceni komentar:
  0
  0