ISTRAŽIVANJE: Nije svejedno leči li vas lekar ili lekarka

ISTRAŽIVANJE: Nije svejedno leči li vas lekar ili lekarka

Prema nedavnom istraživanju, lekarke više prate stručne smernice i nisu previše samouverene kad se radi o lečenju pacijenata.

Manja je verovatnoća da će pacijenti biti ponovo hospitalizovani ili da će umreti ako ih leče medicinski stručnjaci ženskog pola, pokazalo je američko istraživanje.

Neka ranija istraživanja upućivala su na to da lekarke pružaju kvalitetniju medicinsku pomoć, ali do sad se nije istraživalo ima li pol uticaj i na klinički ishod lečenja.

Naučnike sa bostonskog fakulteta za javno zdravlje na takvu su studiju motivisala ranija istraživanja, koja su pokazala da se doktorke više drže kliničkih smernica od doktora, i da više komuniciraju s pacijentima, prenosi portal "Medikal Njuz Tudej."

Ispitali su slučajeve milion korisnika američkog nacionalnog zdravstvenog osiguranja Medikarea starijih od 65 godina koji su bili na bolničkom lečenju od 1. januara 2011. do 31. decembra 2014. godine.

Istražili su povezanost između pola lekara i mortaliteta pacijenata u 30 dana, odnosno koliko ih je umrlo u 30 dana od prijema u bolnicu kao i stopu vraćanja na bolničko lečenje u istom roku (odnosno jesu li pacijenti ponovo završili u bolnici nakon otpuštanja).

Kada su podatke prilagodili karakteristikama pacijenata, težini bolesti i isključili iz istraživanja jedinice intenzivnog lečenja (kako bi isključili mogućnost da lekari češće rade sa teže bolesnim pacijentima) pokazalo se da je verovatnoća smrtnog ishoda kod pacijenata koje su lečile lekarke bila manja za pet odsto. Jednak je procenat primećen i u slučaju ponovnog primanja pacijenata u bolnicu u odnosu na pacijente što su ih lečile njihove muške kolege.

Rezultati su bili konzistentni i u različitim bolestima i u njihovoj težini.

- Razlika u mortalitetu nas je iznenadila. Pol lekara bio je  važan kod najtežih pacijenata. Rezultati upućuju na to da moguće razlike u načinu lečenja kome pribegavaju lekarke mogu imati važne kliničke posledice – kazao je rukovodilac istraživanja Jusuke Cugava.

Razmatrajući dokaze prethodnih studija, autori ovog istraživanja postavljaju hipotezu po kojoj su doktori skloniji nepotrebim rizicima u lečenju i da su previše samouvereni kada su posredi njihove sposobnosti u rešavanju problema.

Suprotno tome, doktorke su manje plaćene od doktora i manja je verovatnost da će biti unapređene.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

zodijak vremenska prognoza novi sad raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad obustava rada bez vode Bukovac jkp lisje štrajk poštara raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad sahrane novi sad isključenja struje pošte srbije Isključenje struje štrajk u pošti novosađani isključenje vode astrologija betanija horoskop dnevni horoskop bez struje matičar novi sad bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište elektrovojvodina