ISTRAŽIVANJE: Osobe koje pevaju u horu žive duže

ISTRAŽIVANJE: Osobe koje pevaju u horu žive duže

Pevanje je lekovito – tvrde stručnjaci i savetuju nam da svakog dana bar zviždućemo

Svaki put kada zapevate dok se gledate u ogledalu, kuvate ručak, usisavate ili nešto pišete, računa se kao da ste sebi produžili život bar za malo. Zanimljivo je da je još bolje ako pevate sa nekim u timu – sa decom, partnerom ili partnerkom, drugovima ili drugaricama.

Pevanje u društvu naročito popravlja raspoloženje, a to se odmah pozitivno odražava na zdravlje.

Naučnici sa Univerziteta u Geteborgu su zaključili da ljudi koji idu na hor imaju 15 odsto više šansi da žive srećnije i zdravije od onih koji to ne praktikuju. Šveđani su otkrili da se to dešava usled pravilnog disanja, a ono postoji kada se tokom pevanja usklađuje veći broj glasova.

- To vam je kao da trenirate jogu. Pevanje zahteva i ostvaruje uređenost u disanju. Horskom pesmom se postižu pravilno raspoređene pauze za udisaj i izdisaj, baš kao u slučaju sportova za meditiranje. Ono vam pomaže da se opustite, na čemu vam je srce vrlo zahvalno – izjavio je dr Bjorn Vikhof, jedan od autora studije.

Ali, da biste se osećali bolje, ne morate samo da pevate u horu, nego uvek kad za to imate priliku – na kućnoj zabavi, karaokama, dok pripremate kolače...

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadsko porodilište srpska pravoslavna crkva dnevni horoskop isključenja struje servisne informacije novi sad novosađani raspored sahrana i ispraćaja Dom zdravlja Novi Sad vremenska prognoza novi sad MUP horoskop JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje jkp novosadska toplana bez struje sahrane novi sad policija Republički hidrometeorološki zavod RHMZ raspored sahrana novi sad astrologija horoskopski znaci bez vode isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo Isključenje struje bebe novorođenčad Dom zdravlja betanija