ISTRAŽIVANJE: Osobe koje pevaju u horu žive duže

ISTRAŽIVANJE: Osobe koje pevaju u horu žive duže

Pevanje je lekovito – tvrde stručnjaci i savetuju nam da svakog dana bar zviždućemo

Svaki put kada zapevate dok se gledate u ogledalu, kuvate ručak, usisavate ili nešto pišete, računa se kao da ste sebi produžili život bar za malo. Zanimljivo je da je još bolje ako pevate sa nekim u timu – sa decom, partnerom ili partnerkom, drugovima ili drugaricama.

Pevanje u društvu naročito popravlja raspoloženje, a to se odmah pozitivno odražava na zdravlje.

Naučnici sa Univerziteta u Geteborgu su zaključili da ljudi koji idu na hor imaju 15 odsto više šansi da žive srećnije i zdravije od onih koji to ne praktikuju. Šveđani su otkrili da se to dešava usled pravilnog disanja, a ono postoji kada se tokom pevanja usklađuje veći broj glasova.

- To vam je kao da trenirate jogu. Pevanje zahteva i ostvaruje uređenost u disanju. Horskom pesmom se postižu pravilno raspoređene pauze za udisaj i izdisaj, baš kao u slučaju sportova za meditiranje. Ono vam pomaže da se opustite, na čemu vam je srce vrlo zahvalno – izjavio je dr Bjorn Vikhof, jedan od autora studije.

Ali, da biste se osećali bolje, ne morate samo da pevate u horu, nego uvek kad za to imate priliku – na kućnoj zabavi, karaokama, dok pripremate kolače...

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe sahrane novi sad isključenje vode elektrovojvodina horoskop opens distrikt raspored sahrana i ispraćaja raspored sahrana novi sad Novo naselje jkp novosađani sahrane gradsko groblje servisne informacije policija klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija bez struje Isključenje struje Elektrodistribucija Novi Sad opens 2019 betanija izmena režima saobraćaja jkp lisje novosadska policija isključenja struje servisne informacije novi sad novosadsko porodilište novorođenčad bez vode