ISTRAŽIVANJE: Ovo su najpoželjniji poslodavci u Srbiji

ISTRAŽIVANJE: Ovo su najpoželjniji poslodavci u Srbiji

Tokom jula  meseca je sprovedeno istraživanje atraktivnosti poslodavaca na tržištu radne snage u Republici Srbiji.  Svrha istraživanja je bila da se odberu najatraktivniji (VRH) poslodavci po mišljenu ispitanika, utvrdi šta je to što čini jednog poslodavca atraktivnim i šta je to što kandidati očekuju od poslodavaca u procesu selekcije i prilikom definisanja uslova zaposlenja.

Prema mišljenu 10.418 ispitanika, prva tri mesta na listi najatraktivnijih poslodavaca su zauzeli:

  1. NIS – Naftna industrija Srbije
  2. Air Serbia
  3. Coca-Cola HBC

Na listu 20 VRH poslodavaca su se plasirale i sledeće kompanije (po abecednom redu):

Atlantic Grupa, Banca Intesa, British American Tobacco, dm drogerie markt, Elektroprivreda Srbije, Hemofarm, IKEA, Lidl, Loreal, MTS/Telekom Srbija, Nestle, PepsiCo (Marbo Product), Philip Morris International, Rober Bosch, Siemens, Telenor, VIP mobile.


Finansijski stabilno poslovanje  i prijateljska atmosfera glavni preduslovi za atraktivnost poslodavca

Učesnici u anketi dobili su pitanje – šta čini jednog poslodavca atraktivnim. Rezultati istraživanja pokazuju da su atraktivni oni poslodavci za koje kandidati smatraju da su…

…finansijski stabilna kompanija. Finansijska stabilnost kompanije je i dalje značaj aspekt koji utiče na atraktivnost poslodavca, te će kandidati uvek davati prednost kompanijama koji imaju dugoročnu perspektivu, kontinuiran razvoj  i dobre poslovne rezultate. Sigurnost posla je podjednako bitan faktor kada govorimo o atraktivnosti poslodavca. Ispitanici smatraju da će kompanija obezbediti stabilan posao ukoliko iz godine u godine ostvaruje zadovoljavajući nivo profitabilnosti.

…prijateljsko i prijatno radno okruženje. Poslodavci koji žele da budu atraktivni, posebnu pažnju treba da obrate na atmosferu koju promovišu u radnom okruženju. Rezultati istraživanja pokazuju  da je 67% ispitanika odabralo prijateljsko i prijatno radno okruženje kao bitan faktor prilikom odabira poslodavca.  

Odnos nadređenih prema zaposlenima. Sa sve većom konkurencijom na tržištu radne snage i povećanjem broja karijerinih opcija koji kandidati imaju, sve više dolazi do jačanja uloge lidera u  privlačenju i zadržavanju zaposlenih. Većina istraživanja, koja se bave razlozima za napuštanje kompanije, pokazuju da je jedan od glavnih razloga za napuštanja upravo odnos koji nadređeni imaju prema svojim zaposlenima.

…dobar balans privatnog i poslovnog života. Poslednjih godina sve više dobija na važnosti značaj ravnoteže između posla i privatnog života. Rezultati našeg istraživanja pokazuju da 56% ispitanika smatra da su atraktivni oni poslodavci koji imaju takvu organizaciju rada koja omogućava zaposlenima da ostvare balans između poslovnih obaveza i privatnog života.

…mogućnost sticanja dodatnih znanja u okviru profesije. Sa razvojem tržišta radne snage, dolazi i do povećanja značaja nivoa obučenosti svakog pojedinca. Prema mišljenju 48% ispitanika, poslodavci će biti atraktivni ukoliko nude mogućnost profesionalnog usavršavanja koje će doprineti daljem razvoju karijere, kao i da svaki pojedinac stekne znanja koja će mu omogućiti da održi zapošljivost tokom celog radnog veka.

…jasan i fer sistem nagrađivanja. Ispitanici (njih 66% od ukupnog broja ispitanika) su poslali jasnu poruku poslodavcima koji žele da budu atraktivni: "Posvetite pažnju definisanju jasnog i transparentnog sistema nagrađivanja koji će nam omogućiti da budemo fer nagrađeni u skladu sa ostvarenim rezultatima".

VISOKA DINAMIČNOST TRŽIŠTA RADNE SNAGE: Kada govorimo o namerama ispitanika da promene posao, rezultati istraživanja pokazuju da 33% posto ispitanika planira da promeni posao u narednih mesec dana, dok 59% kumulativno od ukupnog broja ispitanika planira da promeni posao u narednih šest meseci. Samo 18% posto ispitanika ne planira da promeni posao, što ukazuje na veoma nizak novo lojalnosti trenutnim poslodavcima i da je velika većina kandidata u konstantnoj potrazi za boljim zaposlenjem.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Mora da je tako

    pre 1315 dana i 18 sati

    Kako mali Perica zamišlja da izgleda dobra firma u Srbiji.

    Oceni komentar:
    1
    5
  • Jelena

    pre 1313 dana i 20 sati

    Coca cola - atmosfera uzas, jako losi medjuljudski odnosi. Ne znam kako je radjeno istrazivanje?!

    Oceni komentar:
    0
    6
  • Carstvo laži

    pre 1313 dana i 18 sati

    Svi navedeni medijski podaci i istraživanja jedino tome i služe.
    Da stvaraju veštačka, poželjna razmišljanja o virtualnom svetu koji ne postoji, a u koji bi vlast želela da nas smesti.
    Pođimo od toga da u svetu sprkog marketinga dominantno mesto ima agresivnost, kao način koji je navodno dobar za promociju proizvoda.
    I tako kreće vrištanje sa svih strana, kao proizvod današnjih "diplomiranih" "stručnjaka".
    A pitam vas, kome danas agresivnost treba?

    Oceni komentar:
    0
    4
  • Paja

    pre 1260 dana i 9 sati

    CarGo najgori poslodavac, to su robovlasnici gde vozači krvavo rade za male plate bez ikskvih orava. Nema odmora, bolivanha, pitanje je da li uopšte uplaćuju radni sraž iako radnici sami plsćaju te doprinose

    Oceni komentar:
    1
    0