Istraživanje pokazalo čega se Srbi najviše plaše

Istraživanje pokazalo čega se Srbi najviše plaše

Veća opasnost Srbiji preti od politike velikih sila, nego od terorizma, dok nas zemlje u okruženju, sa kojima verbalno ratujemo gotovo na dnevnom nivou, ne ugrožavaju. Više se plašimo spoljne politike sopstvene države nego od suseda. Ili tako bar građani misle.

Do ovih nalaza je, naime, došao Beogradski centar za bezbednosnu politiku, koji je u januaru ove godine sproveo istraživanje na uzorku od 1.403 stanovnika Srbije bez Kosova. A kako "Blic" prenosi, rezultati su iznenađujući.

Na pitanje šta ugrožava bezbednost Srbije spolja, najveći broj ispitanika, 32 odsto, smatra da su to velike sile - SAD, Rusija, EU i NATO, dok svega 15 odsto misli da je to terorizam. I mada nije tajna da u neposrednom okruženju (BiH i Kosovo) postoje ispostave džihadistačkih organizacija, Srbi ne veruju da će biti njihova meta.

- Većina ispitanika misli da Srbija nije interesantna teroristima. Najveći broj, skoro trećina, smatra da je u tom smislu najugoženija Turska, dok četvrtina veruje da bi teroristički napadi mogli da se dogode u zapadnoj Evropi - kaže za "Blic" Miloš Popović, istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku.

Na pitanje da li se plaše terorističkih napada u Srbiji, velika većina ispitanika dala je negativan odgovor - ukupno 59 odsto.

Od toga se 20 odsto "uopšte ne boji" terorista. Sa druge strane, oko 35 odsto ima strah, od kojih je svega šest odsto dalo odgovor da se "veoma boji".

Strah od sopstvene države

U slučaju da se teroriti ipak namere na Srbiju, 49 odsto građana misli da te napade država ne može sprečiti, a oko 45 da može.

Zanimljivo je da je istraživanje pokazalo da Srbi smatraju da im već opasnost preti od unutrašnje i spoljne politike svoje države i njenih političara (10 odsto) nego susednih država (osam odsto), iako su odnosi sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, a neretko i Crnom Gorom, pod stalnom tenzijom. Projekat "Velike Albanije" brine samo tri odsto građana, prenosi "Blic".

- Kada smo 2011. radili isto istraživanje, jedna četvrtina građana (25 odsto) je smatrala da najveća opasnost dolazi od rasparčavanja države, a sada to misli samo dva odsto. Godinu dana kasnije rezultati su pokazali da najveće pretnje dolaze od velikih sila i taj trend se zadržao do danas - objašnjava Popović.

Šta misle stranački simpatizeri?

Kako "Blic" prenosi, zanimljivo je da među onima koji nemaju odgovor šta predstavlja najveću opasnost po bezbednost zemlje najviše birača DJB-a, čak 44 odsto, a da su najveća pretnja velike sile misle uglavnom radikali, zatim birači demokrata i LDP-a.

Svaki deseti glasač LDP-a, DSS-a i LSV-a najviše se plaši daljeg rasparčavanja Srbije, dok od migranata strahuju birači DSS-a i Dveri.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan