ISTRAŽIVANJE: Poslodavci nezadovoljni kvalitetom kandidata na tržištu rada u Srbiji

ISTRAŽIVANJE: Poslodavci nezadovoljni kvalitetom kandidata na tržištu rada u Srbiji

U istraživanju "Oceni put do posla" koje sprovodi sajt za zapošljavanje Poslovi Infostud, već godinama unazad podaci pokazuju određenu dozu nezadovoljstva od strane kandidata procesom selekcije i regrutacije poslodavaca. Na ovo nezadovoljstvo najviše utiče izostanak povratne informacije na ishod konkursa, gde mnogi poslodavci najčešće zakažu.  

Sa ciljem da se utvrdi zadovoljstvo poslodavaca u Srbiji u vezi sa kvalitetom kandidata u procesu regrutacije i selekcije, od momenta otvaranja konkursa do zapošljavanja izabranog kandidata, tokom maja i juna 2022. godine sprovedeno je istraživanje u kom je učestvovalo 317 kompanija.

U istraživanju je učestvovalo 20% kompanija iz IT sektora i 80% iz ne IT sektora. Više od polovine njih je u rangu manjih kompanija (do 100 zaposlenih), dok trećina spada u srednja i veća preduzeća sa do 1.000 zaposlenih, a 10% u kompanije sa preko 1.000 zaposlenih.

Od strane ispitanih kompanija najčešće su se tražile pozicije sa srednjim senioritetom (57%), po 20% oglasa bilo je namenjeno juniorskim i seniorskim pozicijama. 

Neki od najčešćih problema sa kojima se kompanije susreću su broj prijavljenih kandidata, manjak iskustva i nerealni standardi koji kandidati imaju o sebi. U tom smislu, postavljeno je pitanje o zadovoljstvu sa odzivom na konkurs, gde su se kompanije izjasnile da su mahom nezadovoljne brojem kandidata koji konkurišu. Preko 60% njih smatra da se na oglase javlja izuzetno mali broj kandidata, dok je svega 36% zadovoljno brojem konkurisanja

"INFOSTUD": Sve više poslova, sve manje kandidata


Kada je u pitanju kvalitet prijava, polovina kompanija ocenjuje da je
kvalitet manji od očekivanog, a samo 15% je zadovoljno. Na ovo nezadovoljstvo takođe utiče i stepen kompetentnosti samih kandidata. Istraživanje pokazuje da je skoro polovina prijava manje kompetentna nego što je sam oglas zahtevao, dok samo 13% kandidata ispunjava zahteve koje je poslodavac naveo u konkursu za posao.

U IT sektoru nezadovoljstvo je još izraženije. Poslodavci naglašavaju da se na oglase pretežno javljaju kandidati sa nižim senioritetom nego što je to traženo (48%), dok problem postoji i u tome što se u velikoj meri na konkurse javljaju osobe koje uopšte nisu stručne, a čine čak trećinu od ukupnog broja konkurisanja. Samo 5 odsto kompanija dobija prijave sa traženim kvalifikacijama i senioritetom.


Iako je očekivano da se kandidati koji su konkurisali na oglas odazovu pozivu na intervju, situacija na tržištu po podacima iz istraživanja pokazuje malo drugačiju sliku. Skoro polovina ispitanih poslodavaca navodi da se na razgovoru za posao pojavljuju svi pozvani kandidati, dok sa  druge strane
čak trećina ističe da se pozvani kandidati ne pojavljuju na zakazani intervju. Ako su u nemogućnosti da se pojave na razgovoru za posao, poslodavci navode da kandidati retko javljaju da su sprečeni, ali četvrtina uglavnom javi sa željom da pomeri zakazani termin

Što se tiče pozicija koje su najproblematičnije u smislu zapošljavanja i fluktuacije, poslodavci naglašavaju da se problem najviše uviđa u IT sektoru (naročito kad su u pitanju seniorske pozicije), potom trgovina/prodaja, proizvodnja, ali zato i niže kvalifikovane pozicije poput raznih zanata koje su svakako u deficitu na našem tržištu.

Na pitanje o isticanju uslova rada, poput visine zarade u oglasu za posao, čak 77 posto poslodavaca navodi da taj podatak ne objavljuje u tekstu oglasa. Sa druge strane, samo njih 4% planira da visinu plate komunicira u budućnosti kako bi time privukli kvalitetniji i kompetentniji kadar. 

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Krlja Novosadjanin

  pre 307 dana i 2 sata

  I radnici su nezadovoljni kvalitetom poslova, poslodavaca kao i naravno, "menadZera"!!! :X :D :P

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Vremenski oblik zbog redukcije karaktera

  pre 307 dana i 1 sat

  Kad sam pre 15 godina konkurisao za sadašnje radno mesto, plaćeno oko 100.000 dinara, bilo je 512 kandidata prijavljenih.
  Odoše nam ljudi iz raznih razloga,uglavnom zbog toga što rad u smenama 24x7 uzima i više od života, ne samo zdravlje.
  Na sadašnjem konkursu, javi se 20-tak ljudi.Mnogi odustaše, kad su shvatili da je smenski rad. Primismo dvoje iz šire okoline Novog Sada.Osim mene ovdašnjeg, sada rade pošteni seljaci iz rejona 120km, prilično važne poslove. Bez iskustva i tražene spreme.

  Oceni komentar:
  0
  6