Istraživanje: Poslodavci sve više traže kandidate sa srednjom stručnom spremom

Istraživanje: Poslodavci sve više traže kandidate sa srednjom stručnom spremom

Analiza tržišta rada za 2017. godinu, sačinjena na osnovu podataka sa sajta Infostud, pokazala je da je najveći broj oglasa za zapošljavanje objavljen u oblastima trgovine i prodaje, informacionih tehnologija, mašinstva, administracije i elektronike.

Najčešće su raspisivani pozivi za radna mesta: prodavac, komercijalista, administrativni radnik, vozač i magacioner. Nakon toga, našle su se i IT pozicije: java programer, net developer i softver developer.

Najviše su traženi programeri srednjeg senioriteta (skoro 50 odsto), dok je u manjoj meri bilo potrebe za junior i senior programerima (oko 20 odsto).

Van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prošloj godini su imali: frizeri, kuvari, mehaničari i automehaničari, vozači i mašinski inženjeri.

Poslodavci u Srbiji su tokom 2017. godine u 60 odsto oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom, a s druge strane više od polovine kandidata imalo je visoku stručnu spremu, prenosi Radio televizija Vojvodine

Svaki treći kandidat ima 10 i više godina radnog iskustva, dok onih sa od 1 do 3 godine iskustva ima 21 odsto. Bez ikakvog radnog iskustva na slobodna radna mesta konkurisalo je skoro 8 procenata kandidata.

Na sajtu infostuda je u 2017. godini, kako se navodi u istraživanju, objavljeno skoro 31.000 oglasa, dok je na razne pozicije konkurisalo gotovo 200.000 kandidata. Prosečan broj prijava po konkursu u prethodnoj godini iznosio je 75, što znači da je jedna osoba u proseku konkurisala oko 12 puta preko tog sajta.

Poslodavci su u 6 odsto objavljenih oglasa označili da se na njih mogu prijaviti i osobe sa invaliditetom, a objavljeno je i 7.872 oglasa u kojima je preduslov za konkurisanje za radnu poziciju bilo poznavanje traženog jezika. Najčešće je to bio engleski, potom nemački i ruski jezik.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan