ISTRAŽIVANJE: Predstavljen profil prosečnog novosadskog huligana

ISTRAŽIVANJE: Predstavljen profil prosečnog novosadskog huligana

Na osnovu analize navijačkih grupa u Srbiji, utvrđeno da su navijači – huligani uglavnom nezaposleni, punoletni muškarci sa završenom srednjom školom.

To je pokazala analiza podataka novosadskog Odseka za praćenje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, koje je prenela današnja "Politika".

Istraživanje "Socio-demografske karakteristike nasilnih navijačkih grupa na fudbalskim utakmicama", u koje je list imao uvid, obuhvata 139 članova 18 navijačkih grupa, starosti od 16 do 40 godina, s područja Novog Sada. 

Reč je o navijačima fudbalskih klubova Vojvodina, Crvena zvezda, Partizan i Novi Sad, koji su, prema oceni novosadske policije, najuticajniji, najrizničniji i najbrojniji. 

Autori istraživanja, Valentina Baić i Zvonimir Ivanović, profesori Kriminalističko-policijske akademije, i Stevan Popović iz novosadske policije, u analizi su koristili podatke PU Novi Sad od 2011. do polovine 2016. 


Članovi nasilnih navijačkih grupa su uglavnom završili srednju školu, najveći broj je nezaposlen, znatno je manje onih koji su zaposleni ili rade povremeno, a značajan procenat izdržavaju roditelji. 

Zanimljivo je, međutim, prenosi list, da u najvećem procentu nije poznato čime se bave, a od broja čije je zanimanje poznato, najviše je radnika, zatim studenata, učenika ili bez zanimanja. 

Takođe, kako se navodi, brojne krivične prijave svedoče o vezi navijača sa kriminalnim grupama, čiji su česti članovi ili vođe. 

Među krivičnim delima huligana od 2011. do polovine 2016. godine, krađe i teške krađe su u 40,4 posto slučajeva, razbojništva 15,7 odsto, nasilničko ponašanje 11, droga 8,1 odsto...

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dare NS

  pre 2426 dana i 13 sati

  Gde je ovde profil-psihološki,a ne socijalni status...?!Jel novinar pričao sa autorima istraživanja,ili je pročitao,pa interpretirao svoje vidjenje stvari?!

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Dare NS

  pre 2426 dana i 13 sati

  Da,ipak resavska škola...

  Oceni komentar:
  0
  0