ISTRAŽIVANJE: Preglasan mp3 plejer može da ošteti sluh više nego rad na gradilištu

ISTRAŽIVANJE: Preglasan mp3 plejer može da ošteti sluh više nego rad na gradilištu

Najmanje jedna od deset osoba koje često slušaju mp3 voli da pojača zvuk do kraja, ne razmišljajući o mogućim posledicama.

Kako je pokazalo britansko istraživanje, preglasno slušanje muzike sa mp3 plejera oštećuje sluh više nego pneumatska bušilica, koja proizvodi prosečan zvuk od 110 decibela.

Jedan od šest ispitanika sluša svoj mp3 glasnije nego što se stvara buka prilikom poletanja aviona, ustanovili su istraživači. S druge strane, i kada je zvuk na slušalicama podešen tako da stoji na sredini, i dalje se stvara oštećenje, jer jačina ovog zvuka odgovara buci koju bi proizveo vrisak stotinu dece u isto vreme.

Na pitanje da li su svesni oštećenja koja njihov omiljeni hobi stvara, većina ispitanika nije znala šta da odgovori već se samo osmehivala.

A s obzirom na to da radnici na gradilištima nose zaštitu za uši dok obavljaju poslove, trebalo bi ozbiljno razmisliti o tome koliko sami štetimo sluhu dok uživamo u omiljenoj muzici i zapitati se da li je baš toliko buke potrebno, poručuju stručnjaci.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

matičar novi sad gradsko groblje raspored sahrana novi sad vremenska prognoza JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje bez struje servisne informacije novi sad isključenja struje horoskop novosadsko porodilište Elektrodistribucija Novi Sad bez vode isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo restorani novi sad Republički hidrometeorološki zavod gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novorođenčad sahrane servisne informacije jkp novosadska toplana Vreme u Novom Sadu elektrovojvodina betanija bebe raspored sahrana i ispraćaja RHMZ Isključenje struje novosađani