Istraživanje: Problemi u braku imaju zdravstvene posledice samo po muškarce

Istraživanje: Problemi u braku imaju zdravstvene posledice samo po muškarce

Pripadnici jačeg pola, koji se često svađaju sa svojim partnerkama, pate od nesanice i migrena.

Svađe s partnerom mogu da imaju emotivne i fizičke posledice. Međutim, pokazalo se da, kad je u pitanju zdravlje, posledice svađanja su znatno veće kod muškaraca, nego kod žena. 

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Nevadi trajalo je punih 16 godina. Ono je pokazalo da u brakovima u kojima ima više konflikata, muževi imaju više zdravstvenih problema i češće pate od glavobolja, nesanice i imaju lošije zdravstveno stanje.

Voditeljka istraživanja Rouzi Šraut kaže da su poverenje i razumevanje među partnerima veoma bitni u svakoj vezi.

- Kad se svađaju, muž i žena su jedno prema drugom neprijateljski nastrojeni. To izaziva razne nelagode, između ostalih i zdravstvene. Istraživanja koja su sprovođena paralelno s našim pokazala su da svađe uzrokuju mnogo stresa i uništavaju imunitet kod ljudi, te imaju negativan uticaj na kardiovaskularni sistem – objašnjava ona

Istraživači su pitali bračne parove jesu li se u proteklih godinu dana svađali oko jednog od šest najčešćih tema sukoba, a to su novac, deca, veroispovest, kako će provoditi slobodno vreme, odnos sa porodicom partnera, kao i odnos sa sopstvenom porodicom, prenosi portal B92.

Zatim su ih pitali o zdravlju i koliko njihovo zdravstveno stanje utiče na njihove poslovne obaveze i jesu li u protekloj godini bili dovoljno zdravi. Upitani su i da li provode slobodno vreme radeći ono što žele, imaju li poteškoća sa spavanjem, da li se osećaju nervozno ili frustrirano i da li su patili od glavobolja.

Na skali od jedan do pet, istraživači su odlično zdravlje ocenjivali peticom, a čestu sklonost razboljevanju jedinicom.

Parovi koji se u početku braka nisu često svađali u proseku su dobili ocenu 4.07, dok su parovi koji su se često svađali zdravstveno ocenjeni sa 3.86

Prateći zdravstveno stanje bračnih partnera narednih 16 godina, pokazalo se da se opšte zdravstveno stanje nije bitno promenilo.

Interesantno je, međutim, da je razlika u rezultatima u celosti zavisila od zdravlja muškaraca u braku. Ispostavilo se da svađanje nema nikakav uticaj na zdravlje žena.

Muževi koji su se svađali sa svojim ženama zbog više različitih stvari, kao što su finansije, porodični odnosi ili vaspitanje dece bili su u znatno lošijem zdravstvenom stanju od muževa koji su se manje svađali sa svojim ženama.

- Najlošijeg zdravstvenog stanja su bili oni muškarci koji su se svađali od početka braka – izjavili su pomenuti stručnjaci na godišnjoj konferenciji Međunarodne organizacije za istraživanje odnosa u Koloradu.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • L0RY

  pre 95 dana i 54 minuta

  Jeee :-) Odlično! Već sam pročitala mužu.
  Ovo znači da im je bolje da uvek kažu: "Da draga"

  Oceni komentar:
  0
  0
prognoza vremena Elektrodistribucija Novi Sad istraživanje novosađani vremenska prognoza novi sad elektrovojvodina Vreme u Novom Sadu betanija servisne informacije novi sad horoskopski znaci horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo Isključenje struje zdravlje vojvodina ns seme bez vode novorođenčad Republički hidrometeorološki zavod novosadska policija bez struje novi sad isključenje vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Spens bebe novosadsko porodilište isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija petrovaradinska tvrđava tajne horoskopa