ISTRAŽIVANJE: Radnici se žale na mobing, male plate, manjak godišnjeg odmora

ISTRAŽIVANJE: Radnici se žale na mobing, male plate, manjak godišnjeg odmora

Više od polovine zaposlenih u zemlji dalo bi otkaz zbog mobinga, male plate i nestručnih rukovodilaca, ali se plaše da će ostati bez posla – rezultati su istraživanja koje je obuhvatilo čak 3.500 firmi u Srbiji.

Anonimnu anketu sproveo je sajt “Ogledalo firme”, a zaključci su takvi da mnogi poslodavci ne bi smeli da se pogledaju u oči.

- Toliko ima žalbi na mobing da prosto ne znamo da li su ljudi svesni šta to znači. Česte su i primedbe na male plate, manjak godišnjeg odmora i nepoštovanje Zakona o radu, kao i optužbe da su rukovodioci nestručni, nesposobni i zaposleni preko veze. Takođe, gotovo u svakoj firmi postoje loši međuljudski odnosi, smicalice i ogovaranja - ističe Aleksandar Trninić sa ovog sajta.

Zato i ne čudi podatak da bi čak 60 odsto anketiranih promenilo posao.

- Oni bi to učinili, ali kažu da nemaju alternativu ili su čak sigurni da drugo rešenje ne postoji. Najmanje nezadovoljnih je u onim profesijama gde se zarađuje više od 1.000 evra, mada kod njih postoji isto izražen strah da takve poslove više nikad neće naći pa često takvi radnici rade mnogo duže i subjektivno su pod znatno većim stresom – objašnjava Trninić.

Najmanja redovna plata, kako kaže, iznosi 150 evra, dok su prosečna mesečna primanja u srpskim firmama 250 evra.

- Piloti imaju ubedljivo najveće plate koje iznose oko 5.000 evra, a izuzetno su plaćena i IT i marketing zanimanja, kao i direktorske pozicije,  navodi Trninić i dodaje da su u svetu najtraženiji IT stručnjaci, što čini čak 90 odsto oglasa poslodavaca.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na sajtu "Blica"

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez struje Isključenje struje jkp lisje sahrane novi sad servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija servisne informacije raspored sahrana novi sad matičar novi sad isključenja struje novosadsko porodilište bebe JKP Vodovod i kanalizacija KCV promenada novosadski sajam jkp novosadska toplana novorođenčad šoping centar promenada isključenje vode novosađani JGSP "Novi Sad" novosadska policija klisa Elektrodistribucija Novi Sad bez vode elektrovojvodina Spens