ISTRAŽIVANJE: Simptomi menopauze mogu se smanjiti ishranom

ISTRAŽIVANJE: Simptomi menopauze mogu se smanjiti ishranom

Žene koje jedu mnogo voća i povrća mogu imati manje telesnih i mentalnih problema povezanih s menopauzom od onih koje su sklonije ishrani bogatoj slatkišima, masnoćama i grickalicama, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje.

Naučnici su upitnicima o ishrani i učestalosti i vrsti simptoma obuhvatili 400 žena koje su prošle menopauzu. Upitnici su sadržali pitanja o simptomima menopauze poput valunga, noćnog znojenja, problema s mišićima i zglobovima i problema s bešikom.

Istraživači su utvrdili tri obrasca ishrane: prvu grupu s mnogo voća i povrća, drugu s mnogo majoneza, ulja, slatkiša i deserta i treću s raznim vrstama masne hrane i grickalica.

Potom su podelili žene u grupe prema tome koliko su bile blizu jednom od tih obrazaca ishrane. U poređenju sa učesnicama istraživanja koje su konzumirale najmanje voća i povrća žene koje su jele najviše "zelenog" imale su najblaže simptome menopauze i ta životna promena najmanje je uticala na njihovo telesno i mentalno stanje.

Poređenja radi, žene koje su konzumirale najviše masne hrane i grickalica imale su veće šanse da pate od simptoma menopauze koji su uticali na kvalitet njihovog života.

- Masna i zašećerena ishrana ima mnogo jednostavnih ugljenih hidrata i nezdravih masti, posebno zasićenih i transmasti i relativno malo vlakana, što povećava upalne biomarkere i telesnu težinu i svi su povezani sa simptomima menopauze – izjavila je jedna od voditeljki  studije Giti Sotoudeh s teheranskog medicinskog fakulteta.

S druge strane, voće i povrće ima malo masnoća i dobar je izvor mikronutrijenata, antioksidanasa koji pomažu telu da smanji upalu i održi zdravu telesnu težinu tokom menopauze.

- Voće i povrće takođe je bogato vlaknima koja mogu promeniti metabolizam estrogena i smanjiti fluktuaciju nivoa hormona estrogena, što smanjuje rizik pojave simptoma – navela je Sotoudeh.

Žene obično prolaze menopauzu u dobi između 45. i 55. godine života. S odumiranjem jajnika i padom proizvodnje estrogena i progesterona u godinama koje prethode menopauzi i nakon toga i žene mogu iskusiti simptome koji se kreću od vaginalne suvoće do promena raspoloženja, bolova u zglobovima i nesanice.

Gojaznost, neaktivnost, pušenje i konzumiranje alkohola povezani su s povećanim rizikom teških i učestalih simptoma menopauze, naveli su autori i autorke studije u časopisu Menopause.

Neka ranija istraživanja takođe su povezala ishranu s malim udelom masnoća i visokim udelom integralnih žitarica, voća i povrća s manje valunga i noćnog znojenja.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe bez vode novorođenčad bez struje servisne informacije novi sad groblje epk 2021 OK Vojvodina sahrane novi sad elektrovojvodina odbojka almaško groblje Fruška gora gradsko groblje Spens havarija na vodovodu Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište betanija jkp lisje lisje opens 2019 isključenja struje Isključenje struje radosne vesti servisne informacije sahrane raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija Daško i Mlađa