Istraživanje: Srbija na 23. mestu po rasprostranjenosti korupcije

Istraživanje: Srbija na 23. mestu po rasprostranjenosti korupcije

Naša zemlja nalazi se na 23. mestu po rasprostranjenosti prevara, mita i korupcije, pokazuje istraživanje konsultantsko-revizorske kuće EY ("Ernst end Jang"), u kome je učestvovalo 2.825 ispitanika – viših rukovodilaca većih kompanija u 62 zemlje.

Na globalnom nivou, 39 odsto svih ispitanika smatra da su mito i korupcija široko rasprostranjeni u poslovanju kada su njihove zemlje u pitanju, što je neznatna promena u odnosu na rezultate istraživanja iz 2014. i 2012, kada je ovaj procenat bio 38 odsto.

- Povećane pretnje od sajber kriminala, finansiranja terorizma i mogućnosti zloupotrebe propisa u ofšor destinacijama stvorile su dodatni pritisak na vlade država da deluju po pitanju sprečavanja prevara, mita i korupcije, a na kompanije da ih identifikuju i saniraju - ističe se u analizi.

Rezultati istraživanja su ukazali na značaj povećanja transparentnosti prilikom utvrđivanja stvarnog vlasništva kompanija. U proseku 91 odsto ispitanika prepoznaje važnost utvrđivanja stvarnog vlasništva kompanija s kojima posluju, a u Srbiji samo 82 odsto.

Povećan nivo saradnje na globalnom nivou između institucija za sprovođenje zakona otežali su pojedincima izbegavanje krivičnog gonjenja, navodi EY i dodaje da se čak 83 odsto ispitanika slaže bi sudski postupci protiv pojedinaca pomogli da se snize rizici od prevara, mita i korupcije.

- U Srbiji se 74 odsto ispitanika slaže da će krivično gonjenje rukovodilaca koji su vršili pronevere uticati na to da se stane na kraj prevarama, ali samo 10 odsto njih smatra da je zakonodavstvo spremno da donese presude - ističe se u analizi.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad novosadsko porodilište bez vode isključenja struje servisne informacije bebe raspored sahrana novi sad lisje raspored sahrana i ispraćaja gradsko groblje havarija na vodovodu JKP Vodovod i kanalizacija bez struje servisne informacije novi sad radosne vesti OK Vojvodina sahrane Spens jkp lisje Elektrodistribucija Novi Sad štrand betanija opens distrikt opens 2019 sahrane novi sad almaško groblje hrana groblje vremenska prognoza elektrovojvodina