Istraživanje: Srbija na 23. mestu po rasprostranjenosti korupcije

Istraživanje: Srbija na 23. mestu po rasprostranjenosti korupcije

Naša zemlja nalazi se na 23. mestu po rasprostranjenosti prevara, mita i korupcije, pokazuje istraživanje konsultantsko-revizorske kuće EY ("Ernst end Jang"), u kome je učestvovalo 2.825 ispitanika – viših rukovodilaca većih kompanija u 62 zemlje.

Na globalnom nivou, 39 odsto svih ispitanika smatra da su mito i korupcija široko rasprostranjeni u poslovanju kada su njihove zemlje u pitanju, što je neznatna promena u odnosu na rezultate istraživanja iz 2014. i 2012, kada je ovaj procenat bio 38 odsto.

- Povećane pretnje od sajber kriminala, finansiranja terorizma i mogućnosti zloupotrebe propisa u ofšor destinacijama stvorile su dodatni pritisak na vlade država da deluju po pitanju sprečavanja prevara, mita i korupcije, a na kompanije da ih identifikuju i saniraju - ističe se u analizi.

Rezultati istraživanja su ukazali na značaj povećanja transparentnosti prilikom utvrđivanja stvarnog vlasništva kompanija. U proseku 91 odsto ispitanika prepoznaje važnost utvrđivanja stvarnog vlasništva kompanija s kojima posluju, a u Srbiji samo 82 odsto.

Povećan nivo saradnje na globalnom nivou između institucija za sprovođenje zakona otežali su pojedincima izbegavanje krivičnog gonjenja, navodi EY i dodaje da se čak 83 odsto ispitanika slaže bi sudski postupci protiv pojedinaca pomogli da se snize rizici od prevara, mita i korupcije.

- U Srbiji se 74 odsto ispitanika slaže da će krivično gonjenje rukovodilaca koji su vršili pronevere uticati na to da se stane na kraj prevarama, ali samo 10 odsto njih smatra da je zakonodavstvo spremno da donese presude - ističe se u analizi.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje sahrane novi sad matičar novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević jkp lisje Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad bez struje horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo štrajk poštara isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja isključenja struje bebe Dom zdravlja Novi Sad dnevni horoskop elektrovojvodina zodijak bez vode betanija novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod horoskopski znaci Vreme u Novom Sadu raspored sahrana novi sad Nebojša Stefanović vremenska prognoza JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad