ISTRAŽIVANJE: Tri četvrtine građana Srbije za obavezno služenje vojnog roka

ISTRAŽIVANJE: Tri četvrtine građana Srbije za obavezno služenje vojnog roka

U Srbiji 74 odsto građana smatra da treba ponovo uvesti obavezno služenje vojnog roka, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost.

Predstavnica Centra Jasmina Andrić rekla je da se za uvođenje obaveznog služenja vojske izjasnilo 75 odsto ženskih ispitanika i 77 odsto muških.

Terensko istraživanje sprovedeno je na uzorku od 1.117 ispitanika u 11 opština i gradova u Srbiji, a putem sajta te organizacije na Internetu anketirano je još njih 1.382.

Najviše onih koji su za uvođenje vojnog roka – 79 odsto, starije je od 60 godina, dok ih je najmanje – 69 odsto, starosti između 40 i 49 godina.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane, penzionisani general-potpukovnik Aleksandar Živković ocenio je da istraživanje ima dvostruki značaj za to ministarstvo – prvi je da građani imaju pozitivan odnos prema osposobljavanju za odbranu, a drugi da imaju visoko poverenje u vojsku.

Ministarstvo odbrane pažljivo analizira sadašnji koncept dobrovoljnog služenja vojnog roka, istakao je Živković, ukazujući da je Ministarstvo početkom godine formiralo sektor civilne odbrane i za pripremu odbrane.

On je rekao da je Ministarstvo odbrane, u sklopu reformi koje provodi, Ministarstvu prosvete prosledilo predlog da se u određene predmete u osnovnoj i srednjoj školi unesu poglavlja u kojima bi se učenici upoznavali sa osnovnim sadržajima iz oblasti odbrane i bezbednosti.

Učesnici predstavljanja istraživanja – Andrić, Živković i još dva penzionisana generala, Božidar Forca i Vidosav Kovačević – izbegli su, na više ponovljenih novinarskih pitanja, da odgovore koliko bi Srbiju koštalo ponovno uvođenje vojnog roka i može li budžet to da izdrži.

Oceni vest:
0
7

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novosađanka

  pre 151 dan i 8 sati

  To uopšte nije tačno! Kome odgovara da se vrati obavezno služenje vojske, odnosno gubljenje godine života i ko će to da finansira? Ko je sprovodio ovu "anketu" u koju očigledno ja nisam bila uključena kao ni bilo ko koga poznajem pošto mi izgleda ne spadamo u "građane Srbije"?

  Oceni komentar:
  1
  5
deca jkp novosadska toplana tc promenada Petrovaradin odbojka novosadsko porodilište betanija bez vode Vreme u Novom Sadu Isključenje struje detelinara Srbija novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo novosađani tržni centar promenada mup novi sad servisne informacije novi sad bebe isključenja struje Elektrodistribucija Novi Sad vremenska prognoza RHMZ Republički hidrometeorološki zavod elektrovojvodina novi sad promenada vremenska prognoza novi sad Spens bez struje