ISTRAŽIVANJE: Tri četvrtine građana Srbije za obavezno služenje vojnog roka

ISTRAŽIVANJE: Tri četvrtine građana Srbije za obavezno služenje vojnog roka

U Srbiji 74 odsto građana smatra da treba ponovo uvesti obavezno služenje vojnog roka, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost.

Predstavnica Centra Jasmina Andrić rekla je da se za uvođenje obaveznog služenja vojske izjasnilo 75 odsto ženskih ispitanika i 77 odsto muških.

Terensko istraživanje sprovedeno je na uzorku od 1.117 ispitanika u 11 opština i gradova u Srbiji, a putem sajta te organizacije na Internetu anketirano je još njih 1.382.

Najviše onih koji su za uvođenje vojnog roka – 79 odsto, starije je od 60 godina, dok ih je najmanje – 69 odsto, starosti između 40 i 49 godina.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane, penzionisani general-potpukovnik Aleksandar Živković ocenio je da istraživanje ima dvostruki značaj za to ministarstvo – prvi je da građani imaju pozitivan odnos prema osposobljavanju za odbranu, a drugi da imaju visoko poverenje u vojsku.

Ministarstvo odbrane pažljivo analizira sadašnji koncept dobrovoljnog služenja vojnog roka, istakao je Živković, ukazujući da je Ministarstvo početkom godine formiralo sektor civilne odbrane i za pripremu odbrane.

On je rekao da je Ministarstvo odbrane, u sklopu reformi koje provodi, Ministarstvu prosvete prosledilo predlog da se u određene predmete u osnovnoj i srednjoj školi unesu poglavlja u kojima bi se učenici upoznavali sa osnovnim sadržajima iz oblasti odbrane i bezbednosti.

Učesnici predstavljanja istraživanja – Andrić, Živković i još dva penzionisana generala, Božidar Forca i Vidosav Kovačević – izbegli su, na više ponovljenih novinarskih pitanja, da odgovore koliko bi Srbiju koštalo ponovno uvođenje vojnog roka i može li budžet to da izdrži.

Oceni vest:
0
7

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novosađanka

  pre 247 dana i 19 sati

  To uopšte nije tačno! Kome odgovara da se vrati obavezno služenje vojske, odnosno gubljenje godine života i ko će to da finansira? Ko je sprovodio ovu "anketu" u koju očigledno ja nisam bila uključena kao ni bilo ko koga poznajem pošto mi izgleda ne spadamo u "građane Srbije"?

  Oceni komentar:
  1
  5
novorođenčad horoskopski znaci zdravlje elektrovojvodina betanija klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje Isključenje struje Elektrodistribucija Novi Sad isključenje vode bez vode novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija jkp novosadska toplana vremenska prognoza novosađani novosadska policija bebe epidemija gripa vremenska prognoza novi sad Spens gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenja struje Vreme u Novom Sadu Republički hidrometeorološki zavod horoskop isključenje grejanja servisne informacije novi sad bez grejanja Vreme u Srbiji