ISTRAŽIVANJE: Tri šoljice kafe dnevno za dug i zdrav život

ISTRAŽIVANJE: Tri šoljice kafe dnevno za dug i zdrav život

Ljubitelji kafe imaju još jedan razlog da dan započnu šoljicom mirišljavog napitka: istraživači Univerziteta u Južnoj Kaliforniji uočili su povezanost između konzumiranja kafe i dužeg i zdravijeg života.

Ukoliko ste obožavalac kafe, nastavite da uživate u njoj, a ukoliko je ne pijete redovno, možda je vreme da je uvedete u dnevnu rutinu, poručuju stručnjaci. Taj savet zasnivaju na rezultatima multietničke studije koju su sproveli Univerzitetski centar za kancer na Havajima i Medicinska škola "Kek" Univerziteta u Južnoj Kaliforniji. 

Studija je pokazala da konzumiranje jedne šolje kafe dnevno za 12 procenata umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, bolesti srca, malignih oboljenja, dijabetesa, respiratornih bolesti i bolesti bubrega. U poređenju sa osobama koje ne piju kafu, još veću korist imaju oni koji piju tri šolje crnog napitka dnevno ‒ rizik od obolevanja je u tom slučaju manji za 18 posto.

- Kafa sadrži veliki broj jedinjenja sa antioksidativnim svojstvima. Među njima su i fenolna jedinjenja koja, kako je pokazano, imaju značajnu ulogu u prevenciji raka. Iako studija nije koncipirana tako da ukaže na to koja jedinjenja kafi daju "svojstva eliksira", jasno je da kafa može i treba da bude deo zdravog načina ishrane – objasnio je jedan od istraživača.
 
Studija je još u toku i do sada je uključila više od 215.000 učesnika raznih nacionalnosti. Istraživači proučavaju faktore rizika povezane sa načinom života (life style risk factors) koji mogu uticati na nastanak kancera. Faktori rizika su različiti za različite etničke grupe, i rezultati istraživanja sprovedeni na pripadnicima jedne nacije ne mogu se primeniti na druge, kažu istraživači, i dodaju da zbog toga ovakva istraživanja imaju još veći značaj.
Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novi sad elektrovojvodina dnevni horoskop isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja bez vode horoskopski znaci raspored sahrana novi sad zodijak Dom zdravlja Novi Sad skupština grada novog sada Isključenje struje horoskop novosađani bebe jkp lisje pošte srbije Elektrodistribucija Novi Sad klinika za ginekologiju i akušerstvo vremenska prognoza štrajk poštara JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad isključenja struje servisne informacije novi sad betanija Republički hidrometeorološki zavod gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bez struje novosadsko porodilište