ISTRAŽIVANJE TS: Mito saobraćajcima najviše daju u Srbiji, Albaniji i BiH

ISTRAŽIVANJE TS: Mito saobraćajcima najviše daju u Srbiji, Albaniji i BiH

Podmićivanje saobraćajne policije najizraženije je u Srbiji, Albaniji i Bosni i Hercegovini, rečeno je danas u Transparentnosti Srbija (TS) na predstavljanju Globalnog barometra korupcije.

Prema rečima programskog direktora TS Nemanja Nenadić, oko trećina građana Srbije i Albanije koja je imala kontakt sa saobraćajnom policijom dala je mito, dok u Bosni i Hercegovini podmićivanja ima najviše, ali je tamo i najviše saobraćajne kontrole.

U regionu najveći problem sa davanjem mita u zdravstvu je u Albaniji, Rumuniji i Mađarskoj, dok je Srbija na nivou proseka regiona (14 odsto). Niski stepen korupcije u zdravstvu imaju Slovenija i Turska (dva i tri odsto), s tim što javno zdravstvo u Sloveniji koristi 75 odsto građana, dok u Turskoj samo 25 odsto.

Izvršna direktorka TS Bojana Medenica kazala je da je u Srbiji 22 odsto ljudi podmitilo nekog službenika javnog sektora, dok je prosek u širem regionu Balkana 18 odsto. Ta vrsta korupcije bila je najzastupljenija u Albaniji (34 odsto), Rumuniji (29 odsto), Bosni i Hercegovini (27 odsto), dok je u Mađarskoj 22 odsto.

- Korupcija u obrazovanju, koja je u Srbiji ispod proseka u regionu, ozbiljno je zastupljena u nekim zemljama – slučajeve podmićivanja najčešće su prijavljivali građani Turske, Rumunije i Albanije, rekla je Medenica.

Izvršna direktorka TS kazala je da je istraživanje pokazalo da čak trećina građana ne prijavljuje korupciju jer strahuju od posledica.

- Da stvar bude gora, 38 odsto misli da prijavljivanje korupcije nije društveno prihvatljivo – rekla je Medenica, dodavši da u Srbiji devet odsto građana navodi da ne zna gde da prijavi korupciju.

Opširnije o ovom temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad bez vode sahrane vremenska prognoza gradsko groblje Hitna pomoć isključenje vode jkp lisje Spens novorođenčad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija JKP Vodovod i kanalizacija novi sad RHMZ klinika za ginekologiju i akušerstvo sremski karlovci Elektrodistribucija Novi Sad Republički hidrometeorološki zavod elektrovojvodina betanija Isključenje struje bebe raspored sahrana novi sad vremenska prognoza novi sad novosađani bez struje novosadsko porodilište Vreme u Novom Sadu servisne informacije isključenja struje