ISTRAŽIVANJE TS: Mito saobraćajcima najviše daju u Srbiji, Albaniji i BiH

ISTRAŽIVANJE TS: Mito saobraćajcima najviše daju u Srbiji, Albaniji i BiH

Podmićivanje saobraćajne policije najizraženije je u Srbiji, Albaniji i Bosni i Hercegovini, rečeno je danas u Transparentnosti Srbija (TS) na predstavljanju Globalnog barometra korupcije.

Prema rečima programskog direktora TS Nemanja Nenadić, oko trećina građana Srbije i Albanije koja je imala kontakt sa saobraćajnom policijom dala je mito, dok u Bosni i Hercegovini podmićivanja ima najviše, ali je tamo i najviše saobraćajne kontrole.

U regionu najveći problem sa davanjem mita u zdravstvu je u Albaniji, Rumuniji i Mađarskoj, dok je Srbija na nivou proseka regiona (14 odsto). Niski stepen korupcije u zdravstvu imaju Slovenija i Turska (dva i tri odsto), s tim što javno zdravstvo u Sloveniji koristi 75 odsto građana, dok u Turskoj samo 25 odsto.

Izvršna direktorka TS Bojana Medenica kazala je da je u Srbiji 22 odsto ljudi podmitilo nekog službenika javnog sektora, dok je prosek u širem regionu Balkana 18 odsto. Ta vrsta korupcije bila je najzastupljenija u Albaniji (34 odsto), Rumuniji (29 odsto), Bosni i Hercegovini (27 odsto), dok je u Mađarskoj 22 odsto.

- Korupcija u obrazovanju, koja je u Srbiji ispod proseka u regionu, ozbiljno je zastupljena u nekim zemljama – slučajeve podmićivanja najčešće su prijavljivali građani Turske, Rumunije i Albanije, rekla je Medenica.

Izvršna direktorka TS kazala je da je istraživanje pokazalo da čak trećina građana ne prijavljuje korupciju jer strahuju od posledica.

- Da stvar bude gora, 38 odsto misli da prijavljivanje korupcije nije društveno prihvatljivo – rekla je Medenica, dodavši da u Srbiji devet odsto građana navodi da ne zna gde da prijavi korupciju.

Opširnije o ovom temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskopski znaci servisne informacije novi sad novosadsko porodilište novorođenčad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija raspored sahrana i ispraćaja Isključenje struje jkp lisje horoskop novosađani servisne informacije Elektrodistribucija Novi Sad Vreme u Novom Sadu gradsko groblje matičar novi sad isključenje vode bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo elektrovojvodina sahrane nevreme jkp novosadska toplana betanija sahrana bez struje bebe detelinara isključenja struje raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija