Istraživanje: U domovima zdravlja najduže se čeka na ginekološki pregled

Istraživanje: U domovima zdravlja najduže se čeka na ginekološki pregled

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavilo je analizu zadovoljstva korisnika zdravstvenom zaštitom u državnim ustanovama u 2016. godini, koja je pokazala da građani Srbije u proseku devet puta godišnje koriste usluge državnog lekara.

Slobodan izbor lekara ostvarilo je četiri petine anketiranih (79,3 odsto), a 5,3 odsto nije imalo ovu mogućnost već im je lekar "dodeljen” u zdravstvenoj ustanovi.

Gotovo tri četvrtine korisnika nije menjalo svog izabranog lekara (73,1 odsto), a za mogućnost promene izabranog lekara ne zna 24,9 odsto anketiranih.

Najmanje pregleda zakazuje se kod pedijatra, a najduže se na zakazan pregled čeka kod ginekologa.

Procenat pacijenata koji su čekali duže od tri dana na zakazan pregled izabranog lekara, povećan je u svim službama u odnosu na prethodnu godinu (za nivo Republike) i kreće se od 1,2 odsto na pedijatriji, pa do 5,6 odsto u službi opšte medicine, prenosi "Dnevnik".

Anketirani pacijenti su u proteklih dvanaest meseci u proseku koristili devet puta usluge državnog lekara, sedam puta kod svog i dva puta kod drugog, i jednom privatnog sektora. Posmatrajući kompletno primarnu zdravstvenu zaštitu, anketirani korisnici su u proseku ostvarili isti broj poseta u državnom i privatnom sektoru u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u rezultatima istraživanja.

Svaki dvadeseti korisnik (5,2 procenata) smatra da lekar ne odvaja dovoljno vremena za razgovor s njima, 3,4 odsto smatra da ih lekar ne sluša pažljivo i 3,6 odsto da ne dobijaju jasna objašnjenja o lekovima koji su im propisani.

Svaki osmi korisnik (12,2 odsto) odložio je zdravstvenu uslugu bar jednom u poslednjih 12 meseci jer nije mogao da plati učešće ili lekove.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan