ISTRAŽIVANJE: U flaširanim vodama prisutne hemikalije

ISTRAŽIVANJE: U flaširanim vodama prisutne hemikalije

Nezavisno i najuticajnije američko udruženje potrošača "Consumer Reports" testiralo je 47 flaširanih voda kako bi se utvrdilo prisustvo četiri teška metala (arsen, kadmijum, olovo i živa). Ali posebna pažnja posvećana je hemikalijama iz grupe PFAS (Per-polifluoroalkila) kojih ima svuda oko nas, pa čak i u ljudskom organizmu i smatraju se toksičnim po zdravlje.

Detaljni izveštaj biće objavljen u novembru, u njihovom časopisu, ali su najinteresantniji delovi istraživanja objavljeni ovih dana na njihovom zvaničnom sajtu. Takozvane večne hemikalije, kako grupu zagađivača nazivaju, veliki su problem, ali po odluci savezne američke vlade nema striktnih ograničenja već samo dobrovoljnih smernica za proizvođače, prenosi "Politika".

U suštini prisustvo PFAS ne bi smelo da pređe 70 pi-pi-ti (sedamdeset delova na bilion). Međutim, Međunarodno udruženje za flaširanu vodu odlučilo da to bude manje od pet za bilo koje jedinjenje ili maksimum 10 kod tih hemikalija. Nezavisni stručnjaci ipak smatraju da bi granični nivo morao da bude niži – jedan pi-pi-ti. Od 47 testiranih voda (35 negaziranih i 12 gaziranih) u 43 su pronađene ove hemikalije. Bolje rezultate imale su negazirane vode, ali ove druge praktično sve su imale merljive količine PFAS.

Izvorska voda takođe može da ima više PFAS, ali se u nekim fabrikama koriste tretmani da bi se njihov nivo smanjio ispod najmanje preporučene granice. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) već godinama upozorava da je flaširana voda kontaminirana. U javnosti su se pominjale velike multinacionalne kompanije koje su navodno flaširale vodu iz slavine.

PFAS se proizvode i koriste u raznim industrijama. Ima ih u proizvodima za domaćinstvo, tkaninama koje odbijaju mrlje, teflonima, bojama, proizvodima za čišćenje, peni za gašenje požara, u industriji, proizvodnji bele tehnike…a pronađene su i u vodi za piće, ljudskom organizmu, kao i kod životinja.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan