ISTRAŽIVANJE: U školskim klupama sve više patoloških kockara

ISTRAŽIVANJE: U školskim klupama sve više patoloških kockara

Svaki treći učenik prvog razreda srednje škole redovno se kocka, pokazalo je najnovije istraživanje Instituta Batut. Poslednjih decenija beleži se porast igara na sreću, zbog čega su podaci istraživanja očekivani, rekla je za RTS dr Olivera Sbutega Filipović iz Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti.

Pod dijagnozom patološkog kockanja u Specijalnoj bolnici za lečenje bolesti zavisnosti vodi se 700 kartona, istakla je dr Olivera Sbutega Filipović.

– U našoj zemlji se beleži porast patoloških kockara i zbog sve većeg priliva pacijenata, u našoj bolnici je 2010. godine otvoren Centar za nehemijske zavisnosti – kaže Sbutega Filipović za javni servis.

Simptomi koji ukazuju na zavisnost od kockanja vidljivi su kada osoba ne može da se odupre impulsima kockanja iako dolazi do posledica u ličnom, porodičnom, socijalnom i zdravstvenom domenu.

Kada se jave dugovi ili, kada su u pitanju mlađi, neredovnost i popuštanje u školi, treba da posumnjamo da je bolest počela da se razvija, istakla je Sbutega Filipović.

Dodala je da pacijenti obično dolaze prinudno, podstaknuti od strane porodice ili poslodavaca, ali da se dešava da dođu i samoinicijativno.

– Ono što je problematično je što pacijenti dođu sa razvijenom dijagnozom bolesti sa 18 godina, a to znači da su sa istom krenuli mnogo ranije. Naši podaci govore da se bolest javlja krajem osnovne odnosno početkom srednje škole – navela je Sbutega Filipović za Radio-televiziju.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marko

  pre 220 dana i 3 sata

  Jer se i dalje ne postuje zakon.
  A ko prvi ne postuje? Predsednik i ministri. U sve i jednom sazivu.

  Oceni komentar:
  0
  2