ISTRAŽIVANJE: U Srbiji 14 odsto mladih ima neko hronično oboljenje

ISTRAŽIVANJE: U Srbiji 14 odsto mladih ima neko hronično oboljenje

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) sprovela je istraživanje u kojem je analizirala i mapirala perspektivu i položaj mladih ljudi u oblasti zdravlja. Takođe, nastojali su da skrenu pažnju relevantnim institucijama i akterima omladinske politike na ključne preporuke za unapređenje javnih politika u oblasti i pružanje adekvatne sistemske podrške mladima.

U istraživanju je učestvovalo 1.021 mladih iz cele Srbije, a upitnik je sadržao 147 pitanja u osam različitih obasti. Rezultati su pokazali da 28 odsto mladih smatra da ima najviši nivo zdravlja, 49 odsto da ima visok nivo zdravlja, 20 odsto srednji i dva odsto nizak nivo, dok 14 odsto ima neko hronično oboljenje – šećernu bolest, povišen krvni pritisak, autoimuno oboljenje…

Više od 58 odsto mladih verovatno ili sigurno je imalo infekciju Kovid-19 dok 31 odsto veruje da su preležali, a 26 odsto je preležalo i lečilo se kod kuće. Svega jedan odsto se lečio u bolnici, a 42 odsto je reklo da nije preležalo korona virus. Čak 70 odsto mladih je izjavilo da nosi masku tamo gde je naznačeno da mora, 15 odsto da redovno nosi u zatvorenom i otvorenom prostoru gde moraju, a 85 odsto se ponaša odgovorno, prenosi "Danas".

Kad je reč o vakcini protiv korona virusa, 38 odsto je vaksinisano, 41 odsto nije, a 13 odsto planira da se vakciniše. Čak 49 odsto smatra da su vakcine korisne, 32 odsto nema stav dok 19 odsto smatra da nisu korisne. Prema istraživanju 59 odsto mladih je probalo cigare, a preko 50 odsto ih je probalo u osnovnoj i srednjoj školi.Čak 35 odsto mladih svih sedam dana u nedelji je izloženo duvanskom dimu. Ogroman broj (91 odsto) probalo je neko alkoholno piće, a najveći broj njih prvi put je probalo alkohol u osnovnoj školi (49 odsto). Više od polovine mladih (56 odsto) svaki školski dan doručkuje, 12 odsto nije nijedan dan.

Istraživanje je pokazalo da se mentalno zdravlje mladih u poslednje dve godine pogoršalo. Tako je 32 odsto reklo da nije osećalo stres, 14 odsto da je osećalo ekstremni nivo stresa dok je 32 odsto osećalo ekstremni nivo anksioznosti. Zatim, 35 odsto ne oseća depesiju, 22 oseća ekstremno tešku depresiju, 42 odsto mladih je izjavilo da im nisu bile potrebne usluge psihologa i psihoterapeuta.

Da od porodice dobija emocionalnu pomoć i podršku, u potpunosti se slaže 36 odsto, 23 odsto kaže da može da priča sa porodicom o problemima dok 45 odsto ističe da može da računa na prijatelje kada su im potrebni.

Aleksandar Stevanović sa Instituta za socijalnu medicinu Medicinskog fakulateta u Beogradu, istakao je da je broj mladih, prema Republičkom zavodu za statistiku, prošle godine u Srbiji iznosio 1,1 milion , što je 16, 4 odsto od ukupnog broja stanovništva.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan