ISTRAŽIVANJE: Više od trećine Vojvođanki bilo žrtva fizičkog nasilja

ISTRAŽIVANJE: Više od trećine Vojvođanki bilo žrtva fizičkog nasilja

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je međunarodna kampanja koja se obeležava od 1991. godine. Početak kampanje je 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama a kraj 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava, čime se simbolično povezuje problem nasilja nad ženama sa ljudskim pravima.

Istraživanje o rasprostranjenosti nasilja u porodici u AP Vojvodini pokazuje da je svaka druga žena
doživela neki oblik psihičkog nasilja, dok je 34% njih trpelo fizičko nasilje. Kao najčešće razloge zbog kojih ostaju u vezi sa nasilnim partnerom, žene su navodile egzistencijalne probleme, verovanje da će nasilje prestati, strah da bi to moglo imati negativne posledice po decu, odsustvo podrške i pomoći porodice i bliskih osoba, kao i strah od osvete nasilnika.

Kako se navodi u saopštenju ​Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova, institucije APV i mehanizmi za ostvarivanje rodne ravnopravnosti u toku Kampanje podsećaju da je nasilje nad ženama jedan od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava danas i najtragičniji pokazatelj rodne neravnopravnosti, i čine odlučne korake sa ciljem unapređenja zaštite i podrške za žrtve nasilja.

Povodom početka globalne Kampanje "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja", u petak 25. novembra, u Skupštini grada Novog Sada (Plava sala, prvi sprat, 18 časova) biće reči o o tome šta je sve rodno zasnovano nasilje, zašto se muško nasilje dešava, ko su nasilnici, kao i koji su mehanizmi zaštite u situaciji nasilja.

Pod sloganom "NASILJE JE ZLOčin – PRIJAVI GA!", a nakon uvodnog obraćanja Diane Milović, direktorke Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova i Ljiljane Koković, pomoćnice gradonačelnika Novog Sada, svoja iskustva iz prakse preneće nam dugogodišnja aktivistkinja u borbi protiv nasilja nad ženama i članica Mreže SOS Vojvodina – Ivana Zelić. U ime Policijske uprave Novi Sad obratiće se Daliborka Vojvodić Tomović, koordinatorka za nasilje u porodici.

Kampanja ima za cilj informisanje žena o načinima zaštite od nasilja (sa akcentom na marginalizovane grupe žena kao što su Romkinje i žene sa invaliditetom), kao i jačanje lokalnih kapaciteta za pružanje adekvatnije podrške ženama koje trpe nasilje.

Nakon Novog Sada, kampanja se nastavlja u još šest opština AP Vojvodine.

- Na ovaj način Pokrajinski zavod za ravnopravnost započinje obeležavanje međunarodne Kampanje "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“ i pridružuje se aktivizmu miliona žena i desetina hiljada organizacija širom sveta, koje su posvećene zaustavljanju nasilja – poručuje se u saopštenju ove pokrajinske institucije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosađani raspored sahrana novi sad Isključenje struje bez vode servisne informacije novi sad isključenja struje vremenska prognoza novi sad sahrane servisne informacije RHMZ javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod novorođenčad novosadsko porodilište isključenje vode jkp lisje JGSP "Novi Sad" Kać Elektrodistribucija Novi Sad bez struje elektrovojvodina štrand JKP Vodovod i kanalizacija bebe betanija Vreme u Srbiji raspored sahrana i ispraćaja Hitna pomoć klinika za ginekologiju i akušerstvo Vreme u Novom Sadu