ISTRAŽIVANJE: Više od trećine Vojvođanki bilo žrtva fizičkog nasilja

ISTRAŽIVANJE: Više od trećine Vojvođanki bilo žrtva fizičkog nasilja

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je međunarodna kampanja koja se obeležava od 1991. godine. Početak kampanje je 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama a kraj 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava, čime se simbolično povezuje problem nasilja nad ženama sa ljudskim pravima.

Istraživanje o rasprostranjenosti nasilja u porodici u AP Vojvodini pokazuje da je svaka druga žena
doživela neki oblik psihičkog nasilja, dok je 34% njih trpelo fizičko nasilje. Kao najčešće razloge zbog kojih ostaju u vezi sa nasilnim partnerom, žene su navodile egzistencijalne probleme, verovanje da će nasilje prestati, strah da bi to moglo imati negativne posledice po decu, odsustvo podrške i pomoći porodice i bliskih osoba, kao i strah od osvete nasilnika.

Kako se navodi u saopštenju ​Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova, institucije APV i mehanizmi za ostvarivanje rodne ravnopravnosti u toku Kampanje podsećaju da je nasilje nad ženama jedan od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava danas i najtragičniji pokazatelj rodne neravnopravnosti, i čine odlučne korake sa ciljem unapređenja zaštite i podrške za žrtve nasilja.

Povodom početka globalne Kampanje "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja", u petak 25. novembra, u Skupštini grada Novog Sada (Plava sala, prvi sprat, 18 časova) biće reči o o tome šta je sve rodno zasnovano nasilje, zašto se muško nasilje dešava, ko su nasilnici, kao i koji su mehanizmi zaštite u situaciji nasilja.

Pod sloganom "NASILJE JE ZLOčin – PRIJAVI GA!", a nakon uvodnog obraćanja Diane Milović, direktorke Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova i Ljiljane Koković, pomoćnice gradonačelnika Novog Sada, svoja iskustva iz prakse preneće nam dugogodišnja aktivistkinja u borbi protiv nasilja nad ženama i članica Mreže SOS Vojvodina – Ivana Zelić. U ime Policijske uprave Novi Sad obratiće se Daliborka Vojvodić Tomović, koordinatorka za nasilje u porodici.

Kampanja ima za cilj informisanje žena o načinima zaštite od nasilja (sa akcentom na marginalizovane grupe žena kao što su Romkinje i žene sa invaliditetom), kao i jačanje lokalnih kapaciteta za pružanje adekvatnije podrške ženama koje trpe nasilje.

Nakon Novog Sada, kampanja se nastavlja u još šest opština AP Vojvodine.

- Na ovaj način Pokrajinski zavod za ravnopravnost započinje obeležavanje međunarodne Kampanje "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“ i pridružuje se aktivizmu miliona žena i desetina hiljada organizacija širom sveta, koje su posvećene zaustavljanju nasilja – poručuje se u saopštenju ove pokrajinske institucije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan