ISTRAŽUJEMO: Da li će Novosađani uskoro račune plaćati u menjačnicama

ISTRAŽUJEMO: Da li će Novosađani uskoro račune plaćati u menjačnicama

Od 1. avgusta menjačnice u Srbiji su u mogućnosti da podnesu zahteve Narodnoj banci Srbije za dozvole sa kojima bi mogle da obavljaju platni promet i građana i pravnih lica. To znači da će od 1. oktobra, do kada je rok za usklađivanje sa zakonom, menjačnice u Srbiji imati mogućnosti isto kao i pošte i banke da obavljau platni promet, dok će građani na taj način biti oslobođeni od čekanja u redovima.

U pokušaju da saznamo koliko novosadskih menjačnica je podnelo zahteve i koliko novih šaltera će Novosađani dobiti na ovaj način, odgovori koje smo dobili nisu ohrabrujući. Iako je podnošenje zahteva odavno u toku, vlasnici menjačnica u Novom Sadu ili nisu upoznati sa ovom novinom, ili su, bar za sada, nezainteresovani za ulazak u ovoj posao.

- Koliko znam vlasnici nisu zainteresovani da podnesu zahtev. Ja sam ranije imala svoju menjačnicu i znam da se proteklih deset godina priča o tome da će postojati ova opcija, ali eto, ni sad nisam znala da je počela prijava, objašnjava za naš portal radnica jedne menjačnice u Petrovaradinu.

Vlasnik menjačnice "Tačka" Srđan Radić kaže nam da nije podneo zahtev, a ne planira to ni u skorijoj budućnosti da učini.
- Uopšte nije definisano kako će ići ta procedura, a mi nigde u zakonu ne možemo da pročitamo pod kakvim će se uslovima obavljati platni promet. Potreban je velik kapital da se uloži kako bi moja menjačnica to mogla da obavlja, i nisam siguran da bi mi se investicija isplatila. Prvo ću da sačekam da vidim kako će ostale menjačnice proći, pa se onda možda i ja odlučim za taj korak. Ne želim da budem pokusni kunić, kao ni većina vlasnika menjačnica koje poznajem, rekao je Radić za portal mojnovisad.com.

Sličan odgovor dobili smo i od još nekoliko vlasnika menjačnica. Ipak, neki vlasnici u obavljanju platnog prometa vide mogućnost da spasu svoj posao. 
- Još nismo, ali ćemo definitivno podneti zahtev Narodnoj banci Srbije. Ovo nam je još jedina preostala opcija, ako i to ne uspe, ne ostaje nam ništa drugo nego da stavimo katanac na vrata. Mislim da je ovo korisna stvar - rekla je za naš portal vlasnica menjačnice "Peraš" Ljiljana Koplić.

Inače, cilj ove inovacije je da se rasterete pošte i banke u obavljanju platnog prometa, a građani će moći daleko lakše i brže da plaćaju kućne račune ili da dobijaju novac iz inostranstva.

- Tako će više od 10.000 menjačnica u Srbiji ne samo olakšati platni promet, već i ostvariti dodatne prihode, rekla je za medije predsednica Udruženja menjača Srbije Karolina Herbut.

Kako je najavljeno, kao i u menjačkim poslovima, i u ovom slučaju rad menjačnica kontrolisaće Narodna banka Srbije.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan