ISTRAŽUJEMO: Da li će Novosađani uskoro račune plaćati u menjačnicama

ISTRAŽUJEMO: Da li će Novosađani uskoro račune plaćati u menjačnicama

Od 1. avgusta menjačnice u Srbiji su u mogućnosti da podnesu zahteve Narodnoj banci Srbije za dozvole sa kojima bi mogle da obavljaju platni promet i građana i pravnih lica. To znači da će od 1. oktobra, do kada je rok za usklađivanje sa zakonom, menjačnice u Srbiji imati mogućnosti isto kao i pošte i banke da obavljau platni promet, dok će građani na taj način biti oslobođeni od čekanja u redovima.

U pokušaju da saznamo koliko novosadskih menjačnica je podnelo zahteve i koliko novih šaltera će Novosađani dobiti na ovaj način, odgovori koje smo dobili nisu ohrabrujući. Iako je podnošenje zahteva odavno u toku, vlasnici menjačnica u Novom Sadu ili nisu upoznati sa ovom novinom, ili su, bar za sada, nezainteresovani za ulazak u ovoj posao.

- Koliko znam vlasnici nisu zainteresovani da podnesu zahtev. Ja sam ranije imala svoju menjačnicu i znam da se proteklih deset godina priča o tome da će postojati ova opcija, ali eto, ni sad nisam znala da je počela prijava, objašnjava za naš portal radnica jedne menjačnice u Petrovaradinu.

Vlasnik menjačnice "Tačka" Srđan Radić kaže nam da nije podneo zahtev, a ne planira to ni u skorijoj budućnosti da učini.
- Uopšte nije definisano kako će ići ta procedura, a mi nigde u zakonu ne možemo da pročitamo pod kakvim će se uslovima obavljati platni promet. Potreban je velik kapital da se uloži kako bi moja menjačnica to mogla da obavlja, i nisam siguran da bi mi se investicija isplatila. Prvo ću da sačekam da vidim kako će ostale menjačnice proći, pa se onda možda i ja odlučim za taj korak. Ne želim da budem pokusni kunić, kao ni većina vlasnika menjačnica koje poznajem, rekao je Radić za portal mojnovisad.com.

Sličan odgovor dobili smo i od još nekoliko vlasnika menjačnica. Ipak, neki vlasnici u obavljanju platnog prometa vide mogućnost da spasu svoj posao. 
- Još nismo, ali ćemo definitivno podneti zahtev Narodnoj banci Srbije. Ovo nam je još jedina preostala opcija, ako i to ne uspe, ne ostaje nam ništa drugo nego da stavimo katanac na vrata. Mislim da je ovo korisna stvar - rekla je za naš portal vlasnica menjačnice "Peraš" Ljiljana Koplić.

Inače, cilj ove inovacije je da se rasterete pošte i banke u obavljanju platnog prometa, a građani će moći daleko lakše i brže da plaćaju kućne račune ili da dobijaju novac iz inostranstva.

- Tako će više od 10.000 menjačnica u Srbiji ne samo olakšati platni promet, već i ostvariti dodatne prihode, rekla je za medije predsednica Udruženja menjača Srbije Karolina Herbut.

Kako je najavljeno, kao i u menjačkim poslovima, i u ovom slučaju rad menjačnica kontrolisaće Narodna banka Srbije.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja struje Isključenje struje betanija novorođenčad JGSP "Novi Sad" jkp novosadska toplana novosadsko porodilište novosađani bez struje raspored sahrana i ispraćaja KCV sahrane novi sad Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija matičar novi sad šoping centar promenada isključenje vode klinički centar vojvodine bez vode Spens jkp lisje klisa promenada klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe raspored sahrana novi sad novosadska policija elektrovojvodina