ISTRAŽUJEMO: Da li postoje klasične kafane u Novom Sadu i koja su to mesta u kojima je zagarantovan dobar provod

ISTRAŽUJEMO: Da li postoje klasične kafane u Novom Sadu i koja su to mesta u kojima je zagarantovan dobar provod

Čini se da je kafanski život u Novom Sadu nekada bio burniji, bolji, lepši i veseliji nego danas.

U prošlosti, u varoškim kafanama okupljala su se društva po staležima. Novosadski bircuzi, zapravo su bila mesta gde su se sastajali viđeni gradski političari, građani, novinari, književnici, lekari, advokati i slikari. U pojedinim boemskim mestima vodile su se vrlo ozbiljne priče, a negde se šalilo i pevalo. 

Čak je i Laza Kostić u knjizi o Zmaju, opisao život u tadašnjim kafanama. Takođe, jedan od najautentičnijih pesnika današnje književnosti i jedan od najvećih srpski boema druge polovine prošlog veka, Mika Antić, izjavio je ljubavi Miri Stupici upravo za kariranim stolnjakom.

 


Danas se ovim imenom naziva sve i svašta, a mi smo istražili postoje li prave kafane u Novom Sadu. 
Čini se da su one klasične kafane ugašene, a na njihova mesta stigla je nova moda  koncept barovi – niti je kafić, niti kafana, a nije ni restoran. 

Ipak postoje mesta u gradu za koje se može reći da pripadaju ovoj kafanskoj kategoriji ugostiteljskih objekata. 


Kafana "Kod Čika Jove" 

Za ovaj bircuz, koji se nalazi u Zmaj Jovinoj ulici, Novosađani kažu da je jedan od najboljih u gradu i da pruža odličan noćni provod. Pored raznovrsne i kvalitetne žive muzike, u lokalu služe i odlična vrhunska, kako strana, tako i domaća pića. 

Za ambijent ističu da je prelep, a sve je opremljeno upravo kako i dolikuje u duhu Novog Sada.  Sugrađani kažu da je atmosfera kao stvorena za prave boeme, a zaposleni tvrde da će učiniti sve da veče provedeno kod njih postane nezaboravno.

 

"Mitino Sokače"

Još jedno mesto gde možete da se opustite na pauzi za kafu, da  izađete na romantični sastanak ili da se provedete odlično veče sa prijateljima. U "Mitinom Sokačetu" nastupaju razni, znani i manje poznati, mahom narodnjački bendovi, uz koje se možete opustiti od srede do nedelje, jer je ovim danima produženo radno vreme. 

U sklopu kafanice, nalazi se prostorija za ljubitelje igrica kao što su pikado i stoni fudbal.  U svojoj ponudi imaju i široki asortiman alkoholnih i bezalkoholnih pića kojim će vas uslužiti uvek ljubazno i nasmejano osoblje. Zato mnogi smatraju da je upravo u Mite Ružića 1 zabava zagarantovana.Kafana "Šešir"

Ova kafana se nalazi u ulici Arse Teodorovica 22. Neki Novosađani kažu da je ovo u stvari jedino mesto gde se odvija pravi i odličan  kafanski provod, uz dobru klopu i piće.  Za atmosferu do usijanja zaslužna je uvek odlična tamburaška muzika


"Jedno mesto +"

Ako volite narodnjake i živu muziku, a uz to obožavate da igrate i pevate, sugrađani kažu da je "Jedno mesto +"  pravo mesto za vas. 

Oni koji izlaze u ovaj lokal kažu da je dobar dobar provod zagarantovan, posebno za veće društvo. Nalazi se u na uglu ulica Jovana Subotića i Trga Marije Trandafil.
 

Kafana "Bećarac"

Nalazi se u Temerinskoj 20, a, kako kažu, "čim se kroči nogom u njega cela priča poprimi novu dimenziju", jer se sve napravljeno u duhu starog Novog Sada i bećarskog načina života. Ova kafanica svojim enterijerom vraća u prošla vremena, a ambijent, bogata ponuda jela, tamburaši i veliki izbor pića karakteristike su ove kafane. Žive svirke održavaju se skoro svakodnevno, a kapacitet je 60 mesta. 


Kafane, bifei i bircuzi za jutarnje i noćne "ptice" 

Novosađani kažu da vredi spomenuti i kafanu "Rujna zora" na Ribljoj pijaci koja radi dok ima mase, kao i bife "Kum" koja se nalazi sa druge strane centra, na Trgu mladenaca. U ovom bifeu se rado okupljaju lokalci koji vole da "drmnu" jednu, a možda i dve "s nogu". Jedno vreme, "Kum" je bio poznat i po okupljanju novinara, s obzirom na to da je pre desetak godina u blizini bilo i nekokoliko novinskih redakcija. 

Kafana "Biblioteka" u Gundulićevoj ulici je još jedno mesto gde se Novosađani opuštaju, mada na njihovoj Fejsbuk stranici stoji da se očekuje njeno zatvaranje. Valja spomenuti i "Boem" na Futoškom putu 5.

Mnogi navode da je  "Zlatno burence" u Petra Drapšina odlično mesto za zagrevanje, dok oni prepodnevni ljubitelji žeste kažu kako je najbolja i najjeftinija kafana ona u Poštanskoj ulici gde je  smešten "Penzioner". Neki Novosađani ističu da je u kafani "Kod Pera", na uglu Almaške i Temerinske, provod uz dobru muziku zagarantovan. Takođe valjalo bi spomenuti i "Našu Priču" u Industrijskoj 1a, za koju kažu, da je odlično mesto za lud provod, posebno za mlađe generacije.Pojedini sugrađani navode da je najopuštenija varijanta izlaska u bifeu "
Mirjana", koji radi 24 sata.

– Autentično mesto sa dušom. Vrlo niske cene, osoblje ljubazno i uvek će vas dočekati nasmejani. Čak imaju i džuboks – kaže Tatjana.

Oceni vest:
16
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mira

  pre 52 dana i 21 sat

  Šešir je odlična kafana.Naročito kad su u pitanju proslava mature.....jubilarne.Cene skroz prihvatljive .A muzičari sve pesme znaju.Od Silvane do Nirvane.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Srdjan

  pre 52 dana i 21 sat

  A Ribar? :)

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Lale

  pre 50 dana i 11 sati

  Bife "Mihiz" bio je stecište boema i ljudi od pera...

  Oceni komentar:
  0
  0
 • malena

  pre 35 dana i 13 sati

  Ja bih na ovaj spisak dodala "Staru Dalmaciju" u Dunavskoj, blizu parka. Prelepo mesto sa divnom atmosferom, tambrašima i odličnom hranom. Često tamo odem s porodicom na ručak, pa posle i prošetamo po parku. Baš volim ovo mesto. :)

  Oceni komentar:
  0
  1
 • angel

  pre 35 dana i 8 sati

  Slazem se, divno mesto u samom centru, sa prelepom bastom i ukusnom hranom !

  Oceni komentar:
  0
  0