ISTRAŽUJEMO: Da li se u NS poštuju preporuke organizovanja posla na ekstremno visokim temperaturama

ISTRAŽUJEMO: Da li se u NS poštuju preporuke organizovanja posla na ekstremno visokim temperaturama

Ovih dana Novosađane očekuju ekstremno visoke temperature koje će čak prelaziti 40 podeok. Mnogi naši sugrađani spas će potražiti u hladovini, uz reke i bazene, mada ni to nije preporučljivo u središnjem delu dana.

Zaposleni koji moraju da idu na posao najčešće rade u klimatizovanim kancelarijama, prodavnicama, apotekama, ali razlika u temperaturi između rashlađene prostorije i spoljne temperature takođe može da im naškodi.

U Srbiji nije regulisano zakonom koje konkretne uslovi poslodavac mora da obezbedi za rad zaposlenom u takvim okolnostima, kao ni iznad koje temperature su dužni da obustave rad. Ipak, pre 15 godina Vlada je usvojila preporuku u kojoj stoji da "poslodavci treba da organizuju rad na otvorenom na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova kao i izlaganje direktnom sunčevom zračenju za vreme visokih spoljnih temperatura". Pod "visokom temperaturama" se podrazumeva ona koja je iznad 36 stepeni Celzijusa, a u Preporuci je navedeno da je tada potrebno, ukoliko to dozvoljava proces rada, "izbegavati fizičke poslove na otvorenom i direktno sunčevo zračenje, pre svega od od 11 do 16 sati".

Pitali smo Novosađane koji rade na poslovima gde im ni klima ne može pomoći kako izdržavaju jer kada zvezda na nebu upeče, a usput se i pica peče – nije lako. Proverili smo kako se po ovim vrućinama snalaze zaposleni koji moraju da rade u tropskim uslovima.

Radnicima zaposlenim u lokalima u kojima se priprema brza hrana sigurno nije lako jer, čak i ako u objektu postoji klima, ona nije od preterane pomoći kada se stoji ispred užarene ploče dok se priprema roštilj ili se peče pica. Ništa bolje ne prolaze ni oni koji mese, peku i prodaju pecivo, jer kada se rerne zagreju, nema te klime koja može da ih rashladi. Ni pojedinim prodavačicama koje prodaju pecivo u pekarama, a koje nisu klimatizovane, ne bismo bili u koži. Većini se sliva znoj s lica, a mnoge su se dosetile te uključuju ventilator kako bi se koliko-toliko rashladile.

– Ništa me ne pitajte, danima kada ju ekstremno visoke temperature čini mi se da niko ne kuva, a tada imamo i mnogo više porudžbina. Praktično pećka u kojoj se peku pice ceo dan radi, a kada joj se približim garant je 55 stepeni Celzijusa. Imamo i klimu, ali verujte da ništa ne pomaže – kaže majstorica Dragica. 


O uličnim poslovima da ne pričamo, jer samo oni znaju kako je to stajati na +40 i čekati da se mušterija pojavi. 

– Užasno mi je, ali radim samo do 11 sati, ako nastave ovako visoke temperature nisam sigurna da ću i sutra doći – kaže jedna od mnogobrojnih uličnih prodavaca.

Radnici na gradilištima spas traže u hladnoj vodi i hladovini, kako ne bi pregoreli na poslu. Ali čini se da su i njihovi poslodavci ispoštovali Preporuku. Novosađanin Petar Vračar koji radi na gradilištu, kaže za naš portal da danas rade do 12 sati, dok u subotu ne moraju, sem onih koji to baš žele. 

– Danas radim do podne, a u subotu neću ići na posao jer će zaista biti pakleno – dodaje Petar. 


Milan Bursać
koji takođe radi na građevini, ali on sa ekipom zida i dograđuje vikendice, kaže da rade, ako je to potrebno, po ceo dan. 

– Baš smo danas u Rakovcu i zidamo jednu vikendicu, ne verujem da ćemo završiti pre 17 sati. Mnoge moje kolege su na nogama pregurali sunčanicu, ja je nisam dobio, ali samo zato što držim mokar peškir na glavi dok zidam – priča ovaj Novosađanin i dodaje da će i u subotu raditi jer posao mora da se završi. 

Zaposleni na Institutu za ratarstvo koji su direktno vezani za njivu, danas su radili skraćeno, odnosno – do 13 časova. Ni vozačima u javnom prevozu nije lako, posebno ako im zapadne bus bez klime, mada su sa njima u istom sosu i novinari koji neretko svoje radne dane provode na terenu na ekstremno visokim temperaturama.

Kakva je situacija kod vas na radnom mestu?

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan