ISTRAŽUJEMO: Gde u Novom Sadu i okolini možete otići na jahanje

ISTRAŽUJEMO: Gde u Novom Sadu i okolini možete otići na jahanje

Dosadio vam je grad? Zagušljive prostorije i svakodnevne uobičajene aktivnosti iz kojih nikako da iskoračite? Možda je vreme je da razmislite o novom vidu rekreacije i zabave. Mir i tišina, priroda, druženje sa životinjama i treniranje celokupnog tela – takav paket možete da dobijete jedino na jahanju.

Jahanje će imati višestruke koristi za vaš organizam. Ono jača telesnu muskulaturu, poboljšava koordinaciju i pokretljivost i oslobađa od stresa. Može da bude odlična ideja za rekreativnu zabavu vikendom ali i za svakodnevno bavljenjem sportom. Odluka je na vama. Mogućnosti u Novom Sadu i okolini, svakako da ima.



Nalazi se u gradu i lako je dostupan svima ali je odlično sakriven od asfalta i gradske vreve. Konjički Centar Novosadski Sajam je odličan izbor ako želite da krenete u školu jahanja. Deca ili odrasli – nije važno, važna je samo dobra volja. Sve ostalo pružiće vam iskusni instruktori, državni prvaci i reprezentativci.

Osnovna obuka traje 10 časova i obuhvata kako individualne tako i grupne časove. Vežbaćete u travnatoj areni, peščanom manježu ili zatvorenoj sali a cene obuke variraju u zavisnosti od uzrasta, iskustva i drugih faktora. Ako pak želite samo da se upoznate sa konjem i odete na probni čas, i to je moguće, potrebno je samo da zakažete termin koji dan ranije.

Klub ima i posebnu sekciju za najmlađe, nazvanu "Ponyland". Deca uzrasta od 0 do 6 godina mogu da uživaju u jahanju šetland ponija svakog radnog dana, osim ponedeljkom.


Jahanje ponija moguće je i u konjičkom klubu "Petras". Na svega 2 kilometra od centra Novog Sada, u zelenom raju Petrovaradinske tvrđave nalazi se "Pony kutak", prvi poni klub u Srbiji. Na pravom ste putu ako tražite mesto nadomak doma, na kojem možete uživati u svim čarima prirode a decu prepustiti stručnjacima. Ona će se rado družiti sa ovim plemenitim životinjama, dobro će se zabaviti ali i naučiti interesantne vežbe kojima se razvija motorika i ravnoteža. Cena jahanja je 250 dinara, a podrazumeva 5 krugova po manježu.

 


U slučaju da vaše dete želi da nauči više, predlog je da krene u školu jahanja za najmlađe, namenjenu deci uzrasta od 2 do 10 godina. Mogu pohađati pojedinačne časove, u trajanju od dvadeset minuta, po ceni od 800 dinara ili deset časova po ceni od 6.000 dinara.



Dok deca provode vreme sa ponijima i vi se oprobajte u jahanju. Možete da zakažete jedan čas po ceni od 1000 dinara ili da prođete kompletnu osnovnu obuku, koja obuhvata 10 časova, u trajanju od 30 do 45 minuta. Moguće je jahati svakog radnog dana (sem ponedeljkom, kada konji odmaraju), od ranih jutarnjih časova pa sve do uveče.

"Petras" ima i opciju terapijskog jahanja. Ovo je posebna disciplina koja je medicinski priznata u svetu, a namenjena je osobama sa invaliditetom. Terapijsko jahanje nudi i Udruženje "HipoteNS", koje se nalazi na Kamenjaru 1. Terapija se sprovodi uz obučenog instruktora jahanja u saradnji sa fizioterapeutom, sa ciljem fizičkog, emocionalnog i socijalnog napretka osoba sa invaliditetom. Jedan čas, u zavisnosti od stanja polaznika, može da traje od 15 (600 dinara) do 30 minuta (1.200 dinara).

 


Ako odete nešto dalje od grada u potrazi sa rekreativnim i sportskim jahanjem, pokucajte na vrata Konjičkog kluba "Graničar". U njihovoj školi mogu da se oprobaju svi, uzrasta od 7 do 77 godina. Svakog radnog dana moguće je zakazati individualni čas u trajanju od 30 do 45 minuta, i on će vas koštati 1.200 dinara. Ako ste zainteresovani za kompletnu osnovnu obuku, za 10 časova (po ceni od oko 9.500 dinara) naučićete kako da se odnosite prema konju, pripremite ga za jahanje, te da jašete u hodu i kasu.

A van grada je i, Novosađanima dobro poznati, "Salaš 137". Mnogi se odlučuju da tamo provedu vikend ili lep radni dan, a razlog više za to je i Konjički klub "Viking", koji funkcioniše u okviru salaša. U ovom prijatnom ambijentu moguće je i aktivno odmarati. Za samo 300 dinara možete 5 minuta prošetati sa konjem, a za čas od pola sata potrebno je izdvojiti 1.500 dinara.

 


Romantično jahanje u paru, porodična ili poslovna druženja na svežem vazduhu, šta god da je povod predlog je isti – terensko jahanje. Na obodu Fruške gore, u Starim Ledincima nalazi se "Ranč Dobro prase", na kojem domaćini organizuju jahačke ture po Fruškoj gori.

Osnovna tura je prilagođena za jahače početnike, te sama staza nije previše komplikovana ali je ipak dovoljno izazovna i zahteva aktivno učešće. Prvih 10 do 15 minuta rezervisani su za kratku obuku, a potom uz pratnju vodiča, za oko sat vremena preći ćete put od 6 kilometara. Ovo zadovoljstvo koštaće vas 2.000 dinara, ali će vam doneti novi, nesvakidašnji pogled na naš Fruškać.

 


Tekst: Sonja Slijepčević

Oceni vest:
18
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • s

    pre 1686 dana i 4 sata

    Na rancu Dobro prase je sve sjajno.Dragi ljudi, prelepo je u prirodi, svima bi preporucila.

    Oceni komentar:
    3
    7
  • Neko

    pre 1268 dana i 5 sati

    U kk granicar sam bio i rekli su mi imam 100kg nemaju adekvatnog konja za mene jer su svi stari konji... eto toliko, gledajte neki drugi kk.

    Oceni komentar:
    2
    4
  • Maja

    pre 1267 dana i 5 sati

    Jahanje i u Backoj Palanci puno novosadjana

    Oceni komentar:
    0
    1