ISTRAŽUJEMO: Gde u NS možete kupiti štrudle po recepturi naših baka

ISTRAŽUJEMO: Gde u NS možete kupiti štrudle po recepturi naših baka

Piše: Ljiljana Natošević Milovanović

Štrudla – jednostavan kolač, pomalo komplikovan za pravljenje, posebno ako neko nije iskusna domaćica. Može biti s makom, orasima, višnjama ili rogačem, a neki je prave i s rendanim jabukama.

Najstariji recept za štrudlu datira iz 1696. i čuva se u Bečkoj državnoj biblioteci. Po legendi, ovu poslasticu su Austrijancima ostavili Turci prilikom povlačenja nakon opsade Beča 1683. godine.


Nema te bake u Vojvodini koja nije pravila štrudle, a da li se u Novom Sadu mogu kupiti štrudle koje podsećaju na bakinu kuhinju, pokušali smo da saznamo i da prenesemo naše utiske.

Kao po običaju, kada su ovakve teme u pitanju, malo njih je želelo o tome da razgovara, jer, kako kažu, svi imaju svoje tajne recepte. Ipak, ono što smo saznali jeste da Novosađani najčešće kupuju štrudlu s makom, a najređe onu s rogačem.

Šetajući Limanskom pijacom, pažnju nam je privukla tezga sa natpisom Kod Dona. Na tezgi u prvom planu štrudle s makom, orasima i višnjama, lepe na oko, a još boljeg ukusa. Nafilovane taman koliko treba, nisu preslatke, a testo se topi u ustima.


Vladimir
, prodavac, kaže da tezgu drži njegov “komšija po tezgi” Viktor Milosavljević, a da osim na ovoj pijaci ima i prodajna mesta na Futoškoj i Ribljoj pijaci.

Od Vladimira saznajemo da se najbolje prodaju štrudle sa makom i orasima, a zatim štrudle sa višnjama i rogačem. Štrudle se prave od kiselog testa, po recepturi Viktorove majke, ali da je recept tajna, jer se prenosi sa kolena na koleno. On kaže i da je veoma bitno što su kolači bez aditiva i pojačivača ukusa.

- Svakodnevno Novosađani kupuju štrudle, ali prodaja najbolje ide subotom i nedeljom, tada bukvalno sve plane u propodnevnim satima. Kilogram štrudli staje 600 dinara – kaže Vladimir.


Na samo nekoliko metara od ove tezge, takođe se prodaju štrudle, “Medena”, kilogram je 500 dinara, a ljubitelji ove poslastice mogu takođe da kupe štrudle s makom, orasima i višnjama. Prodavačica nije bila preterano voljna za razgovor, ali ono što smo saznali jeste da se i ovde štrudle prave od kiselog testa, a najviše prodaju one s makom i to vikendom.

Još jedno mesto koje zavređuje pažnju, a gde se prave i prodaju štrudle je “Krancla”. U ovoj specijalizovanoj prodavnici možete kupiti i druge vrste starinskih kolača, a ono što se izdvaja jesu štrudle i baklave sa makom, višnjom, rogačem i orasima. Na oko izgledaju odlično, a isto tako su i odličnog ukusa, jer kada ovde probate štrudlu, verujemo da ćete se svaki put vraćati. Ni na jedom mestu nećete pronaći slične.


Recept ovih štrudli je porodična tajna koju vlasnici “Krancle” ljubomorno čuvaju.

I u ovoj poslastičarnici svi kolači prave se bez aditiva. Radnju vodi jedna čuruška porodica, a osim štrudli ovde možete kupiti i baklave s makom. Cena štrudle s makom i višnjama je 600 dinara, dok ona sa orasima staje 800 dinara.

Posne štrudle s makom mogu da se kupe u pekari “Kod bake”, a i ako su posne veoma su ukusne i sočne.

Oceni vest:
17
11

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan