Istražujemo: Ima li mesta za žene na domaćoj IT sceni?

Istražujemo: Ima li mesta za žene na domaćoj IT sceni?

Kada se priča o IT sektoru u Srbiji, prvo se pominje da je to struka u kojoj leže najbolje plaćeni poslovi, a podaci govore da je to sada već nepobitna činjenica. Tema koja se potom nameće jeste pozicija u kojoj se ovdašnji programeri nalaze u odnosu na strance koji rade na istim ili sličnim pozicijama, i pitanje da li treba ostati u Srbiji ili hitro pobeći tamo gde su takvi poslovi još bolje plaćeni. Nažalost, tema koja tek u poslednje vreme dobija malo više pažnje jeste status žena u ovoj industriji.

Stoga se u ovom tekstu bavimo upravo temama statusa i obrazovanja naših žena u ovom sektoru, kao i prekfalikacije žena u IT struku, što je sve češća pojava. S tim u vezi poprilično su zanimljivi primeri neformalnog obrazovanja žena. Tu spadaju uspešne samouke individualke, nevladine inicijative kao što su Django Girs i Rails Girls, te brojne radionice namenjene ženama koje se najčešće organizuju uz podršku privatnog sektora, kao što je to nedavno bio slučaj sa „Women in IT“ konferencijom. Ovaj put predstavljamo jednu takvu inicijativu, a naše sagovornice tek su nakon završenih fakulteta shvatile da imaju potencijala da se oprobaju u ulogama programerki.

Rails Girls je globalna inicijativa nastala sa ciljem da ženama približi svet programiranja i tehnologije uopšte, te da im pruži alate za izradu samostalnih projekata u domenu veb aplikacija. Ime je dobila po platformi „Ruby on Rails“ uz pomoć koje veb aplikacije mogu brzo da se razvijaju, a zasnovana je na programskom jeziku Ruby. Organizacija je aktivna u brojnim gradovima širom sveta, kao što su London, Berlin, Sao Paulo, Kuala Lumpur i mnogi drugi,  a novosadski „ogranak“ je nastao inicijativom dve devojke koje pre izvesnog vremena nisu bile primljene na radionicu u Beogradu. Tako je došlo do organizovanja prve Rails Girls radionice u Novom Sadu koja je održana krajem januara ove godine.

Naša sagovornica Aleksandra Vukošić bila je učesnica prve radionice, nakon čega je ostala aktivna u organizaciji. Ona nam je pojasnila kako funkcioniše sama inicijativa, koji je njen cilj i ko finansijski podržava jedan ovako progresivan projekat:

- Rails Girls Novi Sad je neprofitna volonterska inicijativa koja je podržana od strane određenih firmi iz privatnog sektora i nekih organizacija koje su prepoznale ovu ideju kao kvalitetnu, i pridružile nam se kako bismo zajedno došli do našeg cilja, a to je više žena u IT svetu i širenje lokalne IT zajednice. Što se tiče podrške državnih institucija, nismo je ni tražile, mada je svaka pomoć dobrodošla, najpre zbog poširivanja inicijative i omogućavanja većeg broja mesta za buduće učesnice, rekla je Aleksandra, koja kao dobar poznavalac IT scene u Srbiji nije zadovoljna pozicijom žena u ovom sektoru:

- Pozicija žena u IT sektoru u Srbiji je i dalje kritična sa tendencijom poboljšanja. Iskreno se nadam da će se u narednom periodu broj žena zaposlenih u ovom sektoru povećati, jer smatram da je to izuzetno važno budući da se radi o vodećoj svetskoj industriji.

Interesantno je da se za ove radionice prijavljuju žene uzrasta od 16 do 55 godina iz raznih oblasti, pa čak i one koje već rade u IT sektoru. Do sada su uspešno održane dve radionice, a treća, do sada najveća, zakazana je za početak decembra. Interesovanje za ovakve projekte je sve veće, pa se za poslednji, sada završeni konkurs za Rails Girls radionice prijavilo čak 1000 devojaka i žena.  Kako kažu iz inicijative, njihovi glavni motivi su prekvalifikacija, radoznalost, želja za dokazivanjem i ljubav prema programiranju.

Činjenicu da se brojne žene iz različitih struka u poslednje vreme sve više okreću programiranju, potvrđuje i Aleksandrin slučaj:

- Po profesiji sam grafički dizajner, ali sam veliki zaljubljenik u IT. Trenutno radim u kompaniji koja se bavi gejmingom i u njoj je obuhvaćeno više oblasti iz ove sfere što mi pruža mnogo mogućnosti za dalji napredak, ali ne planiram preusmerenje isključivo na programiranje, barem ne za sada, izjavila je ova volonterka.

Svoje iskustvo i mišljenje o položaju žena u domaćem IT sektoru podelila je sa nama i Staša Bugarski koja radi kao frontend developer u novosadskom ogranku jedne strane IT kompanije. Kao i mnogi, Staša je u IT sektor došla „alternativnim“ putem. Iako ima samo 26 godina, po struci je master inženjer grafičkog inženjerstva i dizajna, a prve korake u IT svetu je napravila pre dve godine u jednoj firmi u koju je bila primljena sa minimalnim znanjem i bez iskustva. Tamo su je obučili za jednog, kako sama kaže, solidnog radnika.

- Prvi susret sa HTML-om i CSS-om sam imala na faksu, na predmetu Veb dizajn, gde sam imala priliku da steknem neko bazično znanje o ovim tehnologijama. Interesovanje se mahinalno javilo - priča Staša specijalno za naš portal.

- Baratanje HTML-om i CSS-om sam doživela kao nekakve logičke upite o tome kako doći do određenog rešenja na najoptimalniji način. Za polaganje tog predmeta je trebalo napraviti mini statičan sajt od pet stranica. Moj se sastojao od 12. Nedelju dana sam provodila svako veče do kasnih noćnih sati „kopajući“ po netu kako bih našla odgovore na milion pitanja koja sam imala. Recimo da sam tada shvatila da želim da jednog dana na svom budućem poslu imam takvu vrstu izazova i uzbuđenja.

Nedugo potom, dobila je šansu da se zaposli u veoma kvalitetnoj firmi sa više nego korektnim kolegama i nekoliko starijih koleginica na istim pozicijama koje su, po njenim rečima „neumorno odgovarale na sva pitanja“.

- Ljudi mi često kažu da sam napravila mudar potez promenivši struku, ali ja to ne doživljavam kao svoju mudrost, nego kao praćenje svojih interesovanja - kaže Staša.

- Ako je neko u stanju da sedi do pet ujutru da bi shvatio kako određena stvar funkcioniše, onda je ta stvar definitivno nešto čemu treba da posveti svoju karijeru.

Iako je svedok toga da na njenoj poziciji danas ne radi puno žena, za razliku od naše prethodne sagovornice, Staša ipak ima vrlo pozitivan stav o poziciji žena u IT sektoru u Srbiji:

- Za dve skromne godine koliko traje moje iskustvo u IT svetu, mogu da prenesem samo pozitivno mišljenje na temu pozicije ženskih developera kod nas. U mojoj sadašnjoj kompaniji još nekoliko žena radi na poziji developera, ali u drugom gradu. Nikada nisam bila svedok nekakve diskriminacije ili potcenjivanja od strane muških kolega. Naprotiv, kako još uvek ima malo žena u ovoj profesiji, stekla sam utisak da muške kolege veoma cene priliku da sarađuju sa kolegama suprotnog pola, jer je ipak mešovito radno okruženje mnogo zdravije i prijatnije. Smatram da su nam vrata podjednako otvorena i da pol ne igra ulogu u poslovnom napretku, nego razni lični kvaliteti, izjavila je ova programerka kojoj najveći izazovi u karijeri tek predstoje.

Kako to izgleda u svetu?

Mnogobrojna istraživanja pokazala su da status žena u IT sektoru u Evropi nije puno bolji. Studija Evropske digitalne agende iz 2013.  pokazala je da je od 1000 fakultetski obrazovanih žena jedva trećina orijentisana ka bilo kom polju tehnologije, a da se od te trećine samo 4 žene zaposle u svojoj struci.  Situacija nije bolja ni u najvećim globalnim kompanijama. Prošlogodišnji izveštaji 11 najvećih tehnoloških kompanija na svetu pokazuju da samo 30% zaposlenih čine žene. Očigledan primer je kompanija Majkrosoft u kojoj samo 29,1% radne snage čine žene, od čega se svega 16,6% nalazi na tehničkim pozicijama, dok su ostale radnice u menadžmentu. Takođe, čest je slučaj da žene u svetu odustanu od karijere u IT sektoru nakon samo nekoliko godina, i to najčešće zbog  toga što u odnosu na muške kolege imeju manje plate, kao i manje prilike za napredovanje. Kao rezultat svega toga, tu je i činjenica da su samo oko 10% startap kompanija u svetu pokrenule žene.

Položaj žena u obrazovnom sistemu Srbije?

U Srbiji su fakultetski obrazovane žene u većini u odnosu na muškarce (58%), ali najviše u sledećim strukama: obrazovanje (87%), zdravstvo (73%), umetnost (71%) i društvene nauke (61%). Kao jedan od glavnih razloga za ovakvu situaciju navodi se manje interesovanje devojčica za kompjutere, ali i socijalno-ekonomska situacija u kojoj se naša zemlja nalazi. Naime, među nepismenim stanovništvom više je stanovnica ženskog pola. U većini starosnih grupa kompjuterski su pismeniji muškarci nego žene. Samo među najmlađima (16-24 godina) malo više žena koristi računare. Većina korisnika interneta su, takođe, muškarci. Procenat devojaka koje su završile trogodišnju školu na polju elektrotehnike iznosi samo oko 1%, a u slučaju četvorogodišnje škole, procenat je oko 10%. Na fakultetima je situacija bolja, pa je 2013. godine studije prirodnih nauka, matematike i informatika upisao skoro ravnomeran broj žena i muškaraca, ali su muški studenti oni koji diplomiraju u većem broju, dok više žena doktorira na istim smerovima (u oba slučaja razlika je od oko 20%). Članovi Srpske akademije nauke i umetnosti na odeljenju za tehničke nauke, kao i na odeljenju za prirodne nauke i matematiku, većinski su muškarci, dok je broj žena izuzetno mali.

Tekst: Branka Malenica

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan