ISTRAŽUJEMO: Kakav je izbor i koliko ove sezone u NS koštaju naočari za sunce (FOTO)

ISTRAŽUJEMO: Kakav je izbor i koliko ove sezone u NS koštaju naočari za sunce (FOTO)

Kad je u pitanju zaštita od sunca, tu nikako ne smemo zaboraviti i – oči. Pored toga što nam sunčane naočare olakšavaju gledanje po jakom suncu, one bi trebalo da nam budu i zaštita od sve intenzivnijeg UV zračenja. Naravno, mnogima su i neizostavan modni detalj, od kojeg se ne odvajaju tokom letnjih meseci.

Procunjali smo po nekim mestima u Novom Sadu gde se mogu kupiti cvike za sunce različitog cenovnog ranga i prenosimo vam informacije o aktuelnim modelima i cenama, kao i novinama na ovom polju.


"OPTIPLAZA"

"Optiplaza" je specijalizovana prodavnica za naočara za sunce, a u našem gradu se nalazi u tržnom centru "Promenada". Ovde se mogu naći najekskluzivniji brendovi i najnoviji modeli, a česte su akcije i promocije.


Ovog leta, kako kažu, u trendu su velike naočare pravougaonog oblika i ravnih linija, koje prekrivaju veći deo lica. Pored njih, veoma su tražene mačkaste i okrugle naočare, a svakako uvek ima i onih koji ostaju verni staroj dobroj klasici.

Posebno su interesantni folding modeli, koje imaju "Persol" i "Ray Ban", a karakteristika im je da se savijaju i zauzimaju jako malo mesta. U pitanju su uniseks modeli.


Raspon cena je od 12.000 pa do 120.000 dinara, a evo i koliko treba da izdvojite za neke od najpoznatijih brendova:

  • "Ray Ban" – od 16.000 do 22.000 din.
  • "D&G" – od 23.000 do 35.000 din.
  • "Gucci" - od 27.000 do 45.000 din.
  • "Prada" – od 27.000 do 45.000 din.
  • "Roberto Cavalli" – od 36.000 do 60.000 din.
  • "Tom Ford" – od 40.000 do 60.000 din.
  • "Dita" – od 50.000 do 120.000 din.


Sve naočare imaju UV zaštitu, a mnogi od njih dodatne zaštite, kao što su Chromance, polarizacija ili Cajsovo staklo.

Između ostalog, vrsta zaštite utiče na cenu, te, na primer, određeni model "Ray Ban" naočara staje 19.600, dok taj isti model sa polarizacijom staje 26.900 dinara. Kod ovog brenda što je viša cena, to je i veći stepen zaštite, a tako je i kod marki "Persol", "ic! berlin" i "Dita". Postoje, naravno, i brendovi koji "prodaju sami sebe", te je dobro informisati se o svim karakteristikama.


Na cenu utiču i neki dodaci, pa tako najskuplji brend "Dita", pored Cajsovog stakla za dodatnu zaštitu, sadrži i 24-karatnu pozlatu i ručni rad. Nekima cenu povećavaju i karbonske ručkice, kao i ručkice od titanijuma, medicinskog čelika ili acetata, koje svakako utiču na kvalitet naočara, kao i na njihovu otpornost i dugotrajnost.


"OPTIKA S"

Raznovrstan izbor naočara za sunce može se naći u optici "S", na Bulevaru Kralja Petra prvog.

Cene se kreću od 1.300 do 15.000 dinara, a ovih dana kreću i sniženja do 50%.


Posebno su tražene naočare marke "Invu" sa polarizacijom, među kojima dominiraju klasičniji modeli (raspon cena od 5.500 do 7.500 din.), i ekstravagantniji primerci brenda "Vacuum Pack" (cene do 15.000 din.).

Sve naočare imaju i UV zaštitu, a 90% modela sadrži i dodatnu polarizaciju.

 


Na cenu, kako su nam rekli, utiče vrsta materijala, vrsta zaštite, a u nekim slučajevima i samo ime brenda.

U ovoj optici ističu i više varijanti zaštite od sunca za osobe koje imaju dioptriju: fotoosetljiva stakla na dioptrijskim naočarima, polarizaciona stakla sa dioptrijom, sunčane naočare sa dioptrijom i nešto što najradije preporučuju – clip on ramovi, gde se na dioptrijska stakla po potrebi stavlja i skida zatamnjeno staklo sa polarizacionom zaštitom.


Clip on
ramovi su od ekstra laganog i savitljivog materijala (ultena), a za njih je potrebno izdvojiti između 5.700 i 7.500 dinara, što je svakako najpovoljnija opcija, jer po to ceni dobijate 2 u 1.


"PARADOX LUX"

Pult sa sunčanim naočarima na sredini prvog sprata "Promenade" nudi velik izbor različitih modela, od luckastih modela za mlade, do sportskih. Najprodavaniji su, prema tvrdnjama prodavaca, mačkasti i klasični oblici.


Cene se kreću od 1.500 do 8.000 dinara.

Sve naočare imaju UV zaštitu, a cene zavise od vrste materijala i toga da li postoji i dodatna zaštita.


Modeli od obične plastike sa običnom UV 400 zaštitom od sunca staju oko 1500, a one od kvalitetnije plastike i sa polarizacijom su od 2.000 do 8.000. dinara. Najskuplje naočare su od najkvalitetnijeg materijala – acetata. Dakle, u ovom slučaju, sa većom cenom dobija se i veći kvalitet.


ULIČNI PRODAVCI

Kod uličnih prodavaca u Zmaj Jovinoj ulici sunčane naočare moguće je pazariti po ceni od 600 do 1.200 dinara, a ove sezone, prema rečima prodavaca, najbolje "idu" one pomalo luckaste – okruglog, mačkastog i trouglastog oblika.


Možemo zaključiti da je u našem gradu izbor naočara za sunce velik i raznolik i nema sumnje da svako može pronaći nešto prilagođeno svojim potrebama i novčaniku.

I da ne zaboravimo – dobre sunčane naočare nećete koristiti samo leti, nego su one poželjne i u drugim godišnjim dobima, pogotovo na snegu. Zato, kupujte pametno.

Tekst i fotografije: Svetlana Bogićević

Oceni vest:
8
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Smešno

    pre 1708 dana i 10 sati

    Kinez je zakon.

    Oceni komentar:
    1
    3