ISTRAŽUJEMO: Ko plaća popravke i havarije u iznajmljenom stanu?

ISTRAŽUJEMO: Ko plaća popravke i havarije u iznajmljenom stanu?

U Srbiji se ne vodi statistika vezana za izdavanje stanova pa se ne zna ni tačan broj podstanara u Novom Sadu. Kod nas podstanarstvo nije sasvim zakonski regulisano i nije retkost da veliki broj zakupaca godinama živi neprijavljeno na nekoj adresi.

Kako saznajemo u agencijama za nekretnine, i Ugovori koji se potpisuju o izdavanju se u većini slučajeva ne overavaju kod notara. Zato, kada se pokvari frižider, veš mašina ili bilo koji drugi uređaj, ali i kada dođe do neke havarije u zgradi, mnogi nisu sigurni ko treba da plati popravku: podstanar ili stanodavac? Agenti za nekretnine su nam u većini slučajeva rekli da se obaveza plaćanja popravki uglavnom dogovara i da ona zavisi od slučaja do slučaja. 

Najčešće se kirija plaća mesečno i računi se plaćaju posebno kada stignu pa se dokaz o uplati dostavlja zakupodavcu na uvid, a mogu proveriti i onlajn da li je sve podmireno. Kada su u pitanju tekuća održavanja, najčešće podstanari ulaze u čist i sveže okrečen stan i ukoliko žele da nešto menjaju, to rade o svom trošku, a kasnije, kada izlaze iz stana moraju vratiti u prvobitno stanje. Naravno, pod pretpostavkom da su mu izmene dozvoljene od strane zakupodavca – kažu u agencijama. 


Kada su u pitanju
popravke i zamena električnih uređaja, oni padaju na teret zakupodavca, jer je tehnika uglavnom korišćena, pa tako podstanar ne može da utiče na dotrajalost. Tu se misli na kvarove koje nisu fizički i na koje podstanar ne može da utiče (grejač bojlera ili rerne, curenje bojlera). To se odnosi i na instalacije u stanu koje podstanar nije dužan da održava i plaća njihove popravke. 

Što se tiče utvrđivanja toga ko je kriv i zašto se nešto pokvarilo, jedino je moguće da stručan majstor izađe na teren i ustanovi da li je dotrajalost ili nešto što se pokvarilo usled neispravnog korišćenja – kažu agenti.

Ukoliko ste u potrazi za stanom, kućom, lokalom koji želite da iznajmite ili kupite ili ako želite da ponudite svoj nekretninu, kliknite OVDE i vidite kakva je ponuda u Novom Sadu i okolini. 


Ako govorimo o kapitalnim investicijama kao što su lift, krov, ulaz, prilaz zgradi, krečenje zgrade ili havarije, odnosno neplanirani troškovi za stambenu zajednicu koju svi plaćaju, onda su to takođe troškovi koje vlasnik nekretnine treba da plati. Ukoliko se plaća kroz Informatiku, tada je vlasnik stana dužan da umanji mesečnu kiriju za te troškove ili za celokupan iznos, sem ako se ne radi o vrlo velikim troškovima. To su ulaganja koja podižu vrednost vlasniku nekretnine i podstanar nema ništa od toga, odnosno, nije dužan da preuzme te troškove na sebe. U agencijama napominju da se to odnosi na troškove koji nisu nastali ukoliko je, recimo, havarija nastala u stanu gde su podstanari, pa se odrazilo na celu zgradu (poplave, požari), a koji su izazvani nesavesnim korišćenjem (podstanar je ostavio upaljenu peglu ili otvorenu česmu).

Na podstanaru je da stan i nameštaj (ukoliko je namešten) održava u najboljem mogućem redu. Ukoliko dođe do uništavanja stana ili nameštaja, do kvarova koje sam napravi (polomljena kvaka, polomljeno ogledalo, kvar na slavinama ili vodokotliću) dužan je da troškove popravke ili zamene preuzme na sebe. Ukoliko su kvarovi takvi da vlasnik nekretnine odluči da se podstanari isele iz stana, to se najčešće plaća iz depozita. Depozit je vlasniku sugurnost da će stan dobiti nazad u stanju u kome ga je i predao i njime nadoknadi trošak popravke ili zamene nameštaja ili da se neizmireni računi plate iz depozita. Depozit se najčešće isplaćuje odmah po ulasku u zakup i obično je to u visini jedne mesečne zakupnine, mada je nekada to nedovoljno da se namiri šteta, pa su u tom slučaju vlasnici stana u problemu – navode agenti za prodaju nekretnina. 

Inače, Agencije imaju tipske Ugovore o zakupu prostora, ali se taj Ugovor može dopunjavati ili menjati u skladu sa dogovorom između zakupodavca i zakupca. Savet je da se Ugovor o zakupu overi kod notara jer jedino tako ima pravosnažnost, odnosno, jedino tako se kasnije preko suda mogu rešiti neke nesuglasice i nepoštovanje Ugovora. Nepoštovanje Ugovora je takođe i otkazni rok koji je uglavnom mesec dana. Podstanar je dužan da svoj odlazak najavi u tom periodu, a vlasnik stana je dužan da ostavi podstanara u tom periodu u stanu ukoliko mu je dao otkaz zakupa. Otkazni rok je tu da obe strane mogu da nađu zamenu, jedni prostora, a drugi korisnika prostora. 


Praktično, ovde bi trebalo da bude ista situacija kao i kod kupovine stana, neće valjda kupci isplatiti stan bez overenog Ugovora niti će prodavci dati dozvolu da se kupac uknjiži u Katastru bez isplate stana? Zato budite oprezni jer se kod izdavanja stana dešavaju veći problemi nego kod kupoprodaja, baš iz razloga zato što odnosi nisu definisani u Ugovoru i zato što taj Ugovor, najčešće, nije overen kod notara – upozoravaju agenti. 

Naravno, osim Ugovora bitno je i da postoji razumevanje i dobra komunikacija jer se mogu desiti situacije koje su nezamislive u svakodnevnom životu i koje niko nije mogao da predvidi. Dobar odnos između zakupodavca i zakupca je od presudne važnosti jer je cilj da svi budu zadovoljni pošto je korist obostrana.

Oceni vest:
4
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Borivoje

    pre 551 dan i 5 sati

    Zašto pišete kad ne znate. Ugovor o zakupu ne mora da bude overen kod notara.

    Oceni komentar:
    4
    11