Istražujemo: Pasaži koji nisu izgubili šmek starog Novog Sada (FOTO)

Istražujemo: Pasaži koji nisu izgubili šmek starog Novog Sada (FOTO)

Butici, prodavnice dečjih igračaka, servisi i prodavnice za mobile telefone, pekare, apoteke... preplavili su pasaže u centru, a sve se ređe mogu videti, nekad zastupljeni, stari zanati.

Samo nekoliko pasaža u Jevrejskoj,  Zmaj Jovinoj i Poštanskoj ulici čuvaju od zaborava uspomene na neka stara vremana, kada su zanatlijske radnje bile na ceni.

Tih radnji sve je manje, a i one koje opstaju - opstaju samo zahvaljujući porodičnoj tradiciji i ljubavi koju zanatlije osećaju prema njima.

Jedna od retkih radnji je i Časovničarska radnja “Tomić”  u pasažu Jevrejske 13, vlasnice Željke Marušić koja je nastavila tradiciju svog dede poznatog sajdžije Marjana Tomića.

 

Od vlasnice Željke Marušić saznajemo da je njen deda radnju osnovao 1953. godine. Kako kaže,  znao je sve tajne ovog zanata, koje je preneo na svoju porodicu.

 

I dan danas, ova časovničarska radnja je mesto gde se popravljaju stari i retki satovi za koje se delovi više ne proizvode. I najstariji satovi dobiće novo ruho, uvećavajući svoju vrednost.

 

Ipak, od zanata je danas teško živeti tako da se  Željka, pored  sajdžijskog zanata, bavi i dekupažom.

- Punih 25 godina sam u ovom poslu, i često mi se dešava da kada muškarci donesu sat, pitaju gde vam je majstor, ništa ne govorim, već uzmem sat, pogledam ga, a oni sa zaprepašćenjem i nevericom gledaju kako to da jedna žena popravlja satove. Ne znam, valjda, ljudi nemaju poverenja u žene kada su neki zanati u pitanju. I moja baba je radila ovaj posao, ona je doduše nosila kecelju, a ja ne. Nažalost moja deca ne žele da nastave tradiciju – priča Željka.

 

Kako kaže, ovde se i dalje popravljaju sve vrsta satova: stojeći, zidni, dvoteglaši, kukavica, soteni, budilnički, kamin satovi, ručni, mehanički, automati, kvarcni, uklopni... U ovoj radionici se prave ukrasni zidni satovi, kvarcni i skeletni.

 

U Poštanskoj ulici nalazi se i radionica za izradu muzičkih instrumenata (violina, viola) Rakić, koja je osnovana 1990. godine. Njihov rad je  posvećen gradnji novih ili reparaciji starih istrumenata.

 

U ovoj radionici uvek sa zadovoljstvom daju i savete mladim muzičarima, jer i za njih ispravan i dobro održavan instrument predstavlja važan element i nezaobilaznu pretpostavku uspešnog napredovanja u učenju muzike.

Tik uz ovu radionicu, nalazi se obućar Branislav Subotin koji je nastavio  tradiciju svoje porodice. Ovaj obućar  iz Poštanske ulice dugo je u tom poslu, zanat je nasledio od svog dede i oca. On kaže da posla ima, ali se danas zanat ne ceni dovoljno.

 

Tik uz njega nalazi se šeširdžijska radnja iz 1927. godine vlasnice Ane Filipović, a posao je nasleđivan sa kolena na koleno. U prošlosti su šeširi bili obavezni deo oblačenja ali i modni detalj, pa je i posla bilo više. Kako danas više nisu, došlo je do toga da je ova zanatska radnja jedna od retkih u Vojvodini koja se bavi šeširdžijskom delatnošću.

 

Ranije su se šeširi nosili da pokriju glavu od sunca, snega ili kiše, zatim je šešir prešao u neizostavni modni detalj, da bi se sada opet vratio samo da zaštiti glavu.

 

Nakon sajdžije, obućara i šeširdžije, sledeći u nizu je berbersko-frizerski salon.  Zoran Berić Bracika, prvi je brica u svojoj porodici. Tim poslom bavi se od 1970. godine.

 

Prema istorijskim izvorima, u Novom Sadu je krajem 18. veka živelo oko 8.000 stanovnika, a polovina njih bili su zanatlije. Centar su izgradile zanatlije, a ulice poput Trga Marije Trandafil, Njegoševe i Miletićeve bile su deo zanatske četvrti, a koliko su zanatlije bile uticajne svedoči i velelepna zgrada Zanatskog doma.

Ljiljana Natošević Milovanović

Oceni vest:
12
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan