"IT karavan" u Novom Sadu: Deca digitalno osposobljena, ali nezaštićena

"IT karavan" u Novom Sadu: Deca digitalno osposobljena, ali nezaštićena

Prema statističkim podacima, više od polovine tinejdžera bar jednom u životu bilo je izloženo porukama eksplicitnog sadržaja, koje kruže internetom, a čak 10 odsto njih pretnjama na društvenim mrežama.

Kako bi najmlađe edukovali o bezbednosti na internetu, pre tri godine osmišljen je projekat "IT karavan", koji je danas u amfiteatru Spensa predstavljen učenicima, nastavnicima i roditeljima iz pet novosadskih osnovnih škola.

Društvene mreže Fejsbuk i Instagram glavna su zabava najmlađih koji slobodno vreme najčešće provode za računarima i mobilnim telefonima. Opasnosti, koje sa interneta prete, višestruke su, a da su svesni kakve ih sve zamke vrebaju potvrdili su i učenici četvrtih i petih razreda osnovnih škola, prenosi Radio televizija Vojvodine.

Preteće i uznemirujuće poruke, slike nasilja i objavljivanje privatnih podataka samo su neke od opasnosti na koje svakodnevno nailaze najmlađi korisnici društvenih mreža. U kontroli krstarenja internetom, prema rečima nastavnika iz osnovnih škola, najvažnija je uloga roditelja.

- Roditelji naravno, kao roditelji su prva instanca za upućivanje deteta kako treba pravilno da se ponaša i na internetu kako pravilno da koristi računar i u ostalom kompletnu komunikaciju na internetu kao i komunikaciju van interneta – rekao je Nedeljko Ožegović, nastavnik Informatike u osnovnoj školi "Žarko Zrenjanin".

Program "IT karavana" ima zadatak da deci i roditeljima objasni koji je najbezbedniji način korišćenja interneta. U prethodne dve godine karavan je obišao više od 32 grada u Srbiji.

- Mi smo tokom prvog IT karavana targetirali decu koja su bila sedmi i osmi razred, a ove godine to su deca četvrti i peti razred. Znači starosna granica se pomera i deca se sve ranije upoznaju sa savremenim tehnologijama. Mi mislimo da je neophodno već u predškolskom praktično periodu početi sa jednom edukacijom – istakla je Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kroz interaktivnu predstavu o bezbednosti na internetu, IT karavan ove godine edukovaće đake i roditelje u 26 gradova u našoj zemlji, a osim toga učenici osnovnih škola imaće priliku i da učestvuju u radionicama programiranja.

- Iako su vaše digitalne sposobnosti na zavidnom nivou, nedovoljno životnog iskustva vas čini nezaštićenim na internetu – rekla je Matić u Novom Sadu.

Predstavnicima škola "Petefi Šandor", "Vuk Karadžić", "Aleksa Šantić", "Žarko Zrenjanin" i "Kosta Trifković" uručene su prilikom posete "IT karavana" Novom Sadu magnetne table za korišćenje u nastavi.

Kampanju ove godine sprovodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u ovoj godini u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanijom Majkrosoft, Nacionalnom asocijacijom roditelja i nastavnika Srbije i Fondacijom Petlja.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode horoskop jkp lisje Novosadska racija izmena trase autobusa saveti novosadsko porodilište raspored sahrana i ispraćaja elektrovojvodina novorođenčad zodijak isključenje vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević astrologija horoskopski znaci JKP Vodovod i kanalizacija isključenja Spens bebe betanija sremska kamenica obeležavanje novosadske racije raspored sahrana novi sad zdravlje isključenja struje dnevni horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novi sad servisne informacije servisne informacije novi sad