"IT karavan" u Novom Sadu: Deca digitalno osposobljena, ali nezaštićena

"IT karavan" u Novom Sadu: Deca digitalno osposobljena, ali nezaštićena

Prema statističkim podacima, više od polovine tinejdžera bar jednom u životu bilo je izloženo porukama eksplicitnog sadržaja, koje kruže internetom, a čak 10 odsto njih pretnjama na društvenim mrežama.

Kako bi najmlađe edukovali o bezbednosti na internetu, pre tri godine osmišljen je projekat "IT karavan", koji je danas u amfiteatru Spensa predstavljen učenicima, nastavnicima i roditeljima iz pet novosadskih osnovnih škola.

Društvene mreže Fejsbuk i Instagram glavna su zabava najmlađih koji slobodno vreme najčešće provode za računarima i mobilnim telefonima. Opasnosti, koje sa interneta prete, višestruke su, a da su svesni kakve ih sve zamke vrebaju potvrdili su i učenici četvrtih i petih razreda osnovnih škola, prenosi Radio televizija Vojvodine.

Preteće i uznemirujuće poruke, slike nasilja i objavljivanje privatnih podataka samo su neke od opasnosti na koje svakodnevno nailaze najmlađi korisnici društvenih mreža. U kontroli krstarenja internetom, prema rečima nastavnika iz osnovnih škola, najvažnija je uloga roditelja.

- Roditelji naravno, kao roditelji su prva instanca za upućivanje deteta kako treba pravilno da se ponaša i na internetu kako pravilno da koristi računar i u ostalom kompletnu komunikaciju na internetu kao i komunikaciju van interneta – rekao je Nedeljko Ožegović, nastavnik Informatike u osnovnoj školi "Žarko Zrenjanin".

Program "IT karavana" ima zadatak da deci i roditeljima objasni koji je najbezbedniji način korišćenja interneta. U prethodne dve godine karavan je obišao više od 32 grada u Srbiji.

- Mi smo tokom prvog IT karavana targetirali decu koja su bila sedmi i osmi razred, a ove godine to su deca četvrti i peti razred. Znači starosna granica se pomera i deca se sve ranije upoznaju sa savremenim tehnologijama. Mi mislimo da je neophodno već u predškolskom praktično periodu početi sa jednom edukacijom – istakla je Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kroz interaktivnu predstavu o bezbednosti na internetu, IT karavan ove godine edukovaće đake i roditelje u 26 gradova u našoj zemlji, a osim toga učenici osnovnih škola imaće priliku i da učestvuju u radionicama programiranja.

- Iako su vaše digitalne sposobnosti na zavidnom nivou, nedovoljno životnog iskustva vas čini nezaštićenim na internetu – rekla je Matić u Novom Sadu.

Predstavnicima škola "Petefi Šandor", "Vuk Karadžić", "Aleksa Šantić", "Žarko Zrenjanin" i "Kosta Trifković" uručene su prilikom posete "IT karavana" Novom Sadu magnetne table za korišćenje u nastavi.

Kampanju ove godine sprovodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u ovoj godini u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanijom Majkrosoft, Nacionalnom asocijacijom roditelja i nastavnika Srbije i Fondacijom Petlja.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan