Ivana Đonović: Deca odlučuju o budućnosti IT industrije u Novom Sadu

Ivana Đonović: Deca odlučuju o budućnosti IT industrije u Novom Sadu

Povodom pet godina postojanja novosadske škole programiranja za decu "Dexter's IT laboratorija" i predstojećeg upisa, obavili smo intervju sa direktorkom ove škole, Ivanom Đonović. Razgovarali smo o počecima jedne od najboljih škola programiranja za decu, motivima za pokretanje ovakve inicijative i budućnosti koju čeka novosadska IT scena.

Kako je nastala "Dexter's IT laboratorija" ?

"Dexter’s IT Laboratorija" je nastala početkom 2016. godine, kao potreba da se deci Novog Sada pruži stalno mesto u kojem će moći da eksperimentišu sa raznim informacionim tehnologijama. U momentu kada smo mi počinjali, u Srbiji su postojale samo sporadične incijative raznih udruženja za promovisanje programiranja među mlađom populacijom, kao i škole koje su koristile alate i programske jezike koji nisu bili prilagođeni uzrastu. Ujedno, postojao je i dosta izražen revolt naših programera ka instant edukacijama i prekvalifikacijama koje su počinjale da budu popularne. Znali smo tada, kao i sada, da su za pravljenje vrhunskih IT kadrova potrebne godine rada i interesovanje od malih nogu. Uvideli smo ovaj nedostatak i odlučili smo se da investiramo u nešto što volimo, a to je rad sa decom i programiranje. Ujedno, to je i nešto što će ostaviti trag u budućnosti.


Zašto baš programiranje za decu, nije li deci i previše tehnologije u današnje vreme?

Deca su okružena tehnologijom, htela ona to ili ne. Svedoci smo veliki zloupotrebe ili lošeg korišćenja, kako od strane roditelja, tako i mladih. Postoji velika razlika u korišćenju tehnologije kao "pasivni potrošač", gledanje videa, instagram fotografija, igranje needukativnih igrica i slično od pametnog korišćenja tehnologija u cilju razvoja svojih kreativnih kapaciteta i učenja novih veština. Smatram da nije produktivno deci zabranjivati tehnologiju, svakako morate ograničiti korišćenje i što je još bitnije aktivno raditi sa decom kako bi na pravilan način koristila sve potencijale koje imaju na raspolaganju. Živimo u tehnološki najrazvijenijem dobu, nikada u istoriji niste u džepu nosili tako efikasne naprave i bili povezani na način na koji smo sada. Možemo zabijati glavu u pesak, sakrivati telefone, praviti zabrane (koje su za decu samo izazov) ili preuzeti odgovornost i pomoći deci da se na najbolji način pripreme za svet koji ih čeka. Mi smo izabrali ovu drugu opciju.


Šta to Dexter's IT Laboratoriju čini posebnom?

Malo je nezahvalno hvaliti sebe, ali mislim da je naš pristup deci i nastavi ono što nas izdvaja i ono što nam je omogućilo da uspešno trajemo u Novom Sadu i da se proširimo na druge gradove. Dosta smo napora uložili da deci pružimo drugačije iskustvo u edukaciji od onog na koje su navikli i da dobre prakse iz IT kompanija i fakulteta spustimo na nivo osnovaca, kako bi ih motivisali da se zainteresuju na pravi način za informacione tehnologije. Od načina na koji je postavljena učionica i rasporeda sedenja, do izbora adekvatnih alata i zanimljivog nastavnog plana, sve je to nešto što je nastalo kao naša originalna ideja. Mislimo da nas to čini posebnim i ponosni smo na to.


Kakva budućnost čeka Novi Sad u IT industriji?

Sigurna sam da Novi Sad čeka svetla budućnost i da će nastaviti da bude IT prestonica Srbije. Naše uspešne IT kompanije i inženjeri su svojim uslugama uspeli da se izbore za poziciju na svetskom tržištu, ali nove generacije su neverovatne! Deca koja su trenutno u osnovnoj školi ne poznaju život bez interneta, imaju pristup neograničenim informacijama i razmišljaju na potpuno druge načine. Nove generacije imaju izraziti preduzetnički duh i sklonost da pronalaze načine kako da stvari odrade pametnije. Možda se Novi Sad proslavio kao outsourcing destinacija zahvaljujući našim pametnim i vrednim inženjerima koji se ovde školuju, ali budućnost IT industrije će sigurno biti u proizvodima koje će današnja deca, za 10-15 godina plasirati na svetsko tržište. Druge budućnosti, sem naše dece nemamo. Deca će odlučiti kakva će budućnost biti, na nama je da ih usmeravamo i da im pomažemo.


Za koje uzraste je namenjena vaša škola? Šta se sve uči kod vas?

"Deksters" škola je prilagođena deci uzrasta od 8 do 16 godina. Razvili smo programe iz šest različitih oblasti, iz kojih imamo više nivoa edukacije, a tu su:

Razvoj igrica i animacija (za najmlađe od 8 do 12 godina), Razvoj mobilnih aplikacija (za decu od 12 do 14 godina), Lego Mindstorms Robotika (za decu od 9 do 14 godina), Arduino Elektronika (za decu od 13 do 16 godina) i Internet i veb programiranje (za decu od 13 do 16 godina). Svi pomenuti kursevi imaju junior i senior nivo, grupu čini četiri do osam polaznika, a grupe formiramo po uzrastu i prethodnom znanju. Takođe, imamo i poseban STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) kurs, koji je rezervisan za one koji su prošli sve ostale oblasti i žele da nastave da se bave inženjerstvom, kombinovanjem više različitih disciplina. Nastojali smo da pružimo deci uvid u više različitih oblasti IT-a, kako bi pronašli ono što njih najviše zanima i što im najbolje leži. Nekome možda ne ide dobro matematika i algoritmi, ali je zato dobar u dizajniranju, testiranju ili rešavanju problema. Svako dete je drugačije i mi se trudimo da, kroz male grupe i individualni pristup, svakom polazniku priđemo na pravi način i zainteresujemo ih da se bave informacionim tehnologijama na pravi način.


Šta je vaša poruka za decu i roditelje?

Moj savet deci i roditeljima je da provode što više vremena zajedno, čak i kada su u pitanju informacione tehnologije. Postoji puno besplatnih alata pomoću kojih deca i roditelji mogu zajedno da pristupe tehnologijama iz potpuno drugog ugla i da od gledanja besmislenih video materijala i igranja igrica dođu do kreiranja sadržaja, programiranja i pravljenja uređaja. Pozivam i decu i roditelje da pogledaju naš sajt i pročitaju više informacija. Takođe, pošto nam je jesenji upis u toku (šesti po redu) mogu se prijaviti i na besplatne probne radionice koje organizujemo u sklopu naših "dana otvorenih vrata" iz svih naših kurseva. Možete se prijaviti pozivom na 065 22 11 353 ili putem ove forme. Uvek odgovaramo na svaki dobronamerni imejl i tu smo da posavetujemo svu decu i roditelje, ne samo naše polaznike.

Oceni vest:
14
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Roditelj

  pre 762 dana i 2 sata

  Na žalost puno roditelja nema znanja, a ni vremena da kvalitetno mentoriše decu u oblasti informacionih tehnologija. Dobro je da ovakve škole postoje. Mi idemo već dve godine i prezadovoljni smo! Svaka čast Ivana.

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Limanac

  pre 761 dan i 22 sata

  Najbolji! Bravo direktorice. Od reči do reči.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Nemanja

  pre 761 dan i 7 sati

  Bravo Ivana!

  Oceni komentar:
  0
  2