Ivana Mali Vukelić: Umetnost može da se obuje i nosi na nogama

Ivana Mali Vukelić: Umetnost može da se obuje i nosi na nogama

Pre nego što je upisala Akademiju umetnosti Ivana Mali Vukelić je otkrila lepote pravljenja predmeta od kože. Zajedno sa tadašnjim momkom, a sada suprugom Draganom Vukelićem, pravila je prstenje od kosti i narukvice od kože. Nakon završene Akademije, naučeno se nadovezalo na prethodno iskustvo i Ivana je počela da stvara grafike i crteže, ali i da pravi tašne, sandale, cipele... Teži ka tome da se ostvari kao umetnik u svemu što radi, bez obzira na to što rad ne donosi neku materijalnu dobit.

- I suprug i ja smo zaljubljeni u prirodu i prirodne materijale i tako smo se pronašli i privatno, ali i u poslu. Prvo sam pravila tašne koje nisu imale veliku upotrebnu funkciju, jer su više ličile na skulpture. Imala sam i dve izložbe tašni, jednu 2003. godine, a potom i šest godina kasnije na reviji u Dunavskom parku. Onda su na red došle i cipele – počinje svoju priču za portal mojnovisad.com diplomirana grafičarka i profesor likovne kulture, Ivana Mali Vukelić, koja od 2000. godine pravi neverovatne umetničke predmete koje danas krase noge mnogih Novosađanki.

 

U početku su predmete od kože ostavljali po prodavnicama, od kojih mnoge više i ne postoje, a potom su počeli da izlažu svoje unikatne predmete od kože na raznim manifestacijama.

- Sve je počelo iz ljubavi i želje za samostalnim izražavanjem i nije bilo namenjeno prodaji. Onda smo napravili svoju radionicu „Art workshop MI“, a liniju obuće „MI shoe“ radim od 2005. godine. Sve cipele su unikati i pravim samo po jedan par. Umetnost koju ne izrazim kroz crtež ili grafiku, izražavam na koži, koju farbam, oslikavam, crtam po njoj. Sve ono iz glave, iz mašte, udruženo je sa stečenim umetničkim znanjem i primenjujem na koži – priča ova umetnica koja je od podruma napravila pravu malu umetničko-obućarsku radionicu.

Cipele pravi od kože u kombinaciji sa drugim prirodnim materijalima, ali uvek po meri naručioca. Kaže da najviše voli kada joj mušterije ostave slobodu da napravi cipelu po svom viđenju osobe koja će ih nositi.

- Svaki par obuće je unikat i nemoguće je da napravim dva ista para. Nekada voskom slikam po koži, a nekada i slučajnosti ostavljam vidljivima, jer to daje posebnu draž. Nađem „žicu“ osobe kojoj radim cipele i to onda prikažem. Obuća tako postaje slika osobe koja ih nosi. Ali ne može svako da nosi takvu obuću – objašnjava Ivana.

Da napravi jedan par obuće treba joj dva dana, a đon mora da stoji 48 sati. Obično daje rok od sedam do deset dana za završetak posla, a traži da ljudi dođu na jednu probu.

- Najviše volim slobodu, da meni prepuste ideju, ali ubacim i ono što oni žele, da budu srećni i zadvoljni. a najbolja preporuka je što oni koji su cipele jednom kupili, dođu opet i po njihovoj preporuci dođu i drugi. Naplaćujem samo materijal, ruke i ideje ne naplaćujem. Volela bih kada bih grafiku mogla da prodajem kao što prodajem tašne – kazala je Ivana Mali Vukelić i dodala da se izražava kroz umetnost u svemu što radi i da je to više emotivno pražnjenje, nego materijalna dobit.

Sve od kože – od minđuša do obuće

Osim cipela i tašni, Ivana Mali Vukelić pravi i narukvice, futrole za mobilni, minđuše, sandale, papuče, novčanike, duvankese, futrole za naočare, dokumenta...

Ova talentovana umetnica se bavi i uređenjem enterijera, jer je u srednjoj školi završila visokogradnju, pa joj ni građevinarstvo nije strano. Nije zapustila ni grafiku ni crtanje, a i danas izlaže radove. Jedine pauze  u radu je pravila kada je rodila, ali i one su bile kratke.

- Dosta izlažem, bavim se malim formatom. Učestvovala sam na ex-YU izložbi koju je oformila Nataša Brkić. U pitanju je putujuća izložba koja je bila u Puli, Sarajevu, Galeriji Rajka Mamuzića. Crteže sam izlagala i u Srpskom kulturnom centru u Parizu – ispričala je Ivana.

Ne živi od umetnosti, ali zato predaje likovnu kulturu u Privatnoj osnovnoj školi „Tvrđava“.

- Živim od nastave, tako mora. Od umetnosti ne može da se živi – kaže ova talentovana Novosađanka.

Izložbe: Ivana Mali Vukelić učestvovala je u brojnim kolektivnim izložbama u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Gornjem Milanovcu, kao i u inostranstvu. redovan je izlagač Grafičkog kolektiva u Beogradu. Imala je više samostalnih izložbi crteža i grafika. 2014, godine boravila je mesec dana u Parizu, gde je poslata po konkursu SULUJ. Tokom boravka nastalo je 12 crteža, koje je izlagala u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

 

 

Sa Ivanom razgovarala Ljubica Petrović

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo Elektrodistribucija Novi Sad novosadska policija betanija gradsko groblje opens 2019 Isključenje struje isključenje vode servisne informacije isključenja struje bebe novosađani jkp novorođenčad jkp lisje bez vode raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina sahrane Novo naselje policija horoskop raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište sahrane novi sad opens distrikt bez struje izmena režima saobraćaja servisne informacije novi sad