Ivana Španović trijumfovala na mitingu u Berlinu

Ivana Španović trijumfovala na mitingu u Berlinu

Tri puta u Berlinu Ivana Španović skočila je više od 6,80 m (dva puta 6,87 m), pobedila na mitingu ISTAF i zauzela prvo mesto na svetskoj rang-listi.

Aktuelna šampionka Evrope na otvorenim borilištima i u dvorani Ivana Španović, koja će ovu drugu titulu braniti u "Kombank areni" na 34. evropskom prvenstvu (3-5. mart) prvo takmičenje u sezoni imala je u Berlinu, prenosi "Politika".

ISTAF je renomiran miting, ali razlog za odlazak u Berlin bilo je pre svega to što je borilište za skok u dalj u "Mercedes-Benc areni" najsličnije onom koje se postavlja u "Kombank areni".

Sva borilišta, pa i zaletište za skok u dalj, postavljena su na povišenu daščanu konstrukciju i znatno "mekša" od onih koji se izlivaju na betonsku podlogu.

Po ličnim rekordima najopasnija rivalka našoj rekorderki bila je Aleksandra Vester, pobednica prošlogodišnjeg ISTAF-a na kojem je preskočila 8,95 m, ali koja nikad nije uspela da je pobedi. Lični i državni rekord bio je 12 centimetara bolji, treća po najboljem ličnom dostignuću Rumunka Alina Rotaru zaostaje za njom 33 centimetra...

Međutim, prvi nastup u sezoni uvek je neizvestan, a Španovićeva i trener Goran Obradović opredelili su se za oproban, oprezan pristup prvom takmičenju – zalet su skratili sa 18 na 16 koraka da bi izbegli mogućnost povrede i obezbedili sigurniji dolazak na "odskočnu” dasku" i sve je proteklo dobro, prenosi "Politika".

Španovićeva je imala svih šest ispravnih skokova, ipak, posle prve serije bila je tek na trećem mestu.

Povela je Vesterova skokom od 6,64 m, dok je njena zemljakinja Klaudija Zalman-Rat, do ovog takmičenja vodeća na evropskim tablicama ove sezone (6,60 m) postavila lični rekord s 6,61 m i bila druga.

Španovićeva je sa santimetar kraćim skokom (6,60) bila tek treća. U drugoj seriji Klaudija Zalman-Rat iznenadila je i sebe i rivalke još jednim ličnim rekordom – 6,71 m.

Španovićeva nije planirala lični rekord za prvo takmičenje u sezoni, ali odgovorila je skokom od 6,83 metra.

Preuzela je vođstvo s najboljim rezultatom sezone u svetu! Na njega je mogla da odgovori samo Vesterova, ali ne te večeri, prenosi "Politika".

U trećoj seriji Aleksandra Vester je uspela samo da pretekne Šantel Meloun (Britanska Devičanska Ostrva) koja je skokom od 6,67 m popravila lični rekord za tri santimetra, kao i Klaudiju Zalman-Rat. Preskočila je kao i ona 6,71 m i izbila na drugu poziciju zbog boljeg dužeg skoka. Atletičarka novosadske Vojvodine odrazila se pre daske i stigla do 6,62 m.

Četvrta serija donela je povratak Klaudije Zalman-Rat na drugo mesto, jer je nadmašila Vesterovu na osnovu drugog najboljeg rezultata (6,70) a Ivana Španović je popravila najbolji rezultat sezone u svetu na 6,87 m.

U petom pokušaju Španovićeve: isti zalet – isto odstojanje. Ponovo skok od 6,87 metara. U poslednjem skoku poslednje serije Španovićeva je doskočila na 6,73 m, a Klaudije Zalman-Rat je treći put na ovom takmičenju popravila lični rekord i on sada iznosi 6,76 m i njime je sačuvala drugo mesto. Vesterova je ostala na trećem s 6,71 m...

- Na ovaj miting gledamo kao jedan odrađen trening. Jak trening. Pauze između skokova zbog predstavljanja takmičara u drugim disciplinama bile su iznenadne i predugačke, a podloga ipak nije odgovarala Ivani – reportirao je iz Berlina Goran Obradović, prenosi "Politika".

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad havarija na vodovodu Spens memorijal velikana jkp lisje Daško i Mlađa vremenska prognoza novosadsko porodilište smanjen pritisak vode groblje bebe bez struje servisne informacije novi sad isključenja struje sahrane novi sad odbojka epk 2021 Zavod za transfuziju krvi Vojvodine servisne informacije bez vode novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad betanija elektrovojvodina OK Vojvodina radosne vesti lisje JKP Vodovod i kanalizacija almaško groblje gradsko groblje