IVANINE TORTE OD KARTONA: Nisu jestive, ali ih i mali i veliki Novosađani obožavaju 

IVANINE TORTE OD KARTONA: Nisu jestive, ali ih i mali i veliki Novosađani obožavaju 

Opšte je poznata stvar da Novosađani vole slatkiše, a ljubav prema slatkim delicijama prenose i na svoju decu. Nema veće sreće od one kada se izmami osmeh na licu dečurlije, posebno kada ugledaju omiljenu tortu za svoj rođus. Međutim, sve je više klinaca i klinceza koji luduju za tortama koje nisu jestive.

Reč je o tortama od kartona koje su postale pravi hit, kako među decom tako i među odraslima. Ove lepe i maštovite kreacije posebno su pogodne u zbog korone. Skoro da ne postoji dete koje neće biti zadovoljno ovakvom tortom jer u njoj ima mnoštvo slatkiša i igračkica i uvek se nađu one stvarčice koje deca obožavaju. Za razliku od "običnih torti", koje su često samo čokoladne ili isključivo voćne te obično nisu svi zadovoljni nečijim rođendanskim izborom, ove torte ne mogu da "omanu".


Kartonske torte su u našem gradu i pre korone bile vrlo popularne i to zahvaljujući Novosađanki
Ivani Dakić koja svojim veštim rukama usrećuje decu i odrasle, kako u Novom Sadu, tako i u Srbiji, ali i širom sveta. Ova tridesetdevetogodišnja sugrađanka savim je slučajno otkrila svoj talenat i sve zahvaljujući starojoj ćerkici koja je svoj četvrti rođendan proslavljala u vrtiću. 

Bilo je to pre šest godina, kada smo poželele da počastimo drugare, ali tada je, kao i sada, bilo zabranjeno nositi hranu u vrtić. Sinula mi je ideja da napravim tortu od kartona i da u svako parče odnosno kocku torte stavim slatkiše i igračkice. Ideje sam tražila po internetu i časopisima, ali sam na kraju sve to modifikovala i napravila sopstvenu kreaciju – kartonsku tortu sa crtanom junakinjom Mini. Svako dete je dobilo svoj deo "kolača", a sve što je bilo u kartonskim parčićima oni su nosili kući. Drugari i vaspitačice su bili oduševljeni – priča Ivana. 


Nakon što je završila gimnaziju, Ivana se zaposlila u očevoj firmi, a kasnije i udala i rodila dvoje dece. Nije ni sanjala da će joj se ovaj hobi postati svakodnevni posao.

Nakon te prve torte, počele su da se nižu porudžine i od ostalih roditelja i vaspitačica iz vrtića. Meni je najbolja reklama bila "od usta do usta", a onda me je muž nagovorio da otvorim Fejsbuk stranicu. Okačila sam nekoliko slika, a nakon toga su ljudi iz raznih krajeva Srbije počeli da naručuju torte. Čak su poručivali i Novosađani za svoje odrasle prijatelje koji žive u inostranstvu. Tako su moje torte od kartona završile i u Londonu, na Tajlandu, Sloveniji, u Americi, ali i u Beču – navodi sagovornica.


Njen hobi se pretvorio u posao a, kako kaže, da nema ogromnu podršku muža i porodice teško da bi uspela da uklopi sve svoje obaveze. Danas istovremeno pravi i do šest torti i zato ne zna koliko joj vremena treba da napravi jednu. Od pribora ima makaze, karton, svećice, perlice, cirkone, mašnice i ogromnu maštu. Ivana priznaje da joj je mnogo lakše i zahvalnije da torte od kartona pravi za devojčice, jer tu ima mnogo više mogućnosti da iskaže svoju kreativnost. Kada su dečaci u pitanju njih uglavnom zanimaju automobilčići Blejz i Patrolne šapice, a na svakom parčetu torte piše i ime deteta.
 


 Suština je u tome da su parčići torte od kartona prazni, a roditelji kasnije u svako parče stavljaju šta žele. Obično su to slatkiši, duvalice, male lego kocke, puzle. Svaki gost na rođusu dobije svoje parče koje nosi kući. E, tada je najlepše, jer deca postaju euforična i srećna, a nema veće sreće od te kada izmamite osmeh na dečijem licu. Od pojedinih roditelja sam saznala da deca neće da se odvoje od poklona pa čak traže i da spavaju pored torte – napominje Ivana i ističe da već šest godina svaki dan uveseljava decu. 

Pauzu nije pravila čak ni kada je zvanično bila na porodiljskom jer, kako kaže, nije imala srca da odbije roditelje mališana koji su iščekivali rođendansku tortu od kartona. Njoj je tada bilo mnogo lakše da se organizuje nego danas, ne zato što se umorila, već i zbog drugih obaveza koje ima.

Dok nije bilo korone, bilo mi je lakše da se uklapam. Sada su deca malo u školi i u vrtiću pa malo nisu i zato imam dosta obaveza oko njih. Osim toga, i roditelji prate mere kriznog štaba, pa ako su zabrane okupljanja, oni čekaju da mere popuste, a onda nekako svi odjednom navale, jer su kartonske torte zgodne pošto nema direktnog kontakta sa hranom. Trenutno pravim tortu za jednu vaspitačicu od 105 parčića i to je za sada najveća torta koju su mi poručili. Cena torte varira i zavisi koliko ima kutijica. Jedna kutijica staje 50 dinara – navodi naša sagovornica. 


Inače, najpopularniji crtani likovi koje deca poručuju za svoje torte od kartona su Lol lutke, Ben 10, Angry birds, Miki i Mini Maus, kao i My little pony, ali i Nindža kornjače i Jednorog.

Torte od kartona se sve više naručuju u vrtićima. Kada se slatkiši donesu u zanavište, oni budu fabrički zapakovani, a glavna ideja je da se sve to tako lepo oblikuje i svojim izgledom podseća na pravu tortu.


U ove torte se stavljaju čokoladice, bombonice, lizalice, čokoladne bananice, mančmelou. Sve je povezano uz pomoć štapića i ukrasne trake. Na ovaj način može da se pravi i torta na sprat.

Oceni vest:
13
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan