Iz "Dositeja" u svet: Novosadska osnovna škola odala počast svojim najboljim sportistima (FOTO)

Iz "Dositeja" u svet: Novosadska osnovna škola odala počast svojim najboljim sportistima (FOTO)

Novosadska Osnovna škola "Dositej Obradović" povodom pedeset i devetog Dana škole, odlučila je da u utorak ovaj jubilej obeleži stalnom postavkom fotografija, na kojima se nalaze naši poznati sportisti. Ono što je interesantno da sve slike – reprezentativaca, učesnika svetskih i evropskih takmičenja, olimpijada i nosioca zlatnih medalja – predstavljaju bivše učenike ove male škole sa Detelinare.

Na zidovima hodnika koji vodi u fiskulturnu salu našle su fotografije Vase Mijića (odbojka), Milana Gurovića (košarka), Vuka Čelića (plivanje), Miroslava Kovačeva (gimnastika), Isidore Dokić (jahanje), Milana Vještice (fudbal), Borislava Petrovića (odbojka), Stevana Karadžića (košarka), Dušana Vasića (vaterpolo), Draška Dokića (jahanje), Luke Gartnera (džudo), Vladimira Cukića (vaterpolo), Slaviše Jokanovića (fudbal) i Luke Mitrovića (košarka). A prvih sedmoro sa liste se i pojavilo u školi i zajedno sa sadašnjim učenicima prisustvovalo je svečanoj priredbi.


Plivač Vuk Čelić, koji je isplivao novi nacionalni rekord u disciplini 800 metara slobodno i kvalifikovao se za Letnje olimpijske igre sledeće godine, nije skrivao emocije.

– Jako je lep osećaj ponovo biti ovde jer mi se vraćaju divne uspomene. Moj bivši razredni bio mi je i trener na plivanju, dugo smo sarađivali i imao je veliku ulogu u mom uspehu. Naravno i sama škola je doprinela svemu tome, jer sam imao ogromno razumevanje i podršku od svih nastavnika. Drago mi je i ponosan sam na to što sam u društvu svih ovih sportista. Ova postavka je za mene najveća čast koju sam imao u dosadašnjoj karijeri i pored svih mogućih rekorda, titula i plasmana na Olimpijadu, ovo bih izdvojio kao nešto posebno – poručio je Čelić.

Nekadašnji košarkaš, a sada trener, Milan Gurović istakao je da sportski rezultati govore da je ova škola bila i ostala kvalitetna. Zahvalio se nastavnicima jer su ih izgradili u normalne i misleće ljude koji danas i sami imaju porodice.

Nastavnici Varga i Velemir s Gurovićem i Mijićem

Proslavljeni odbojkaš Vasa Mijić je u šali rekao da je Detelinara podneblje koje ima neko posebno zračenje koje odgovara sportistima.

– Sećam se da me je nastavnik Varga vodio na gradsko takmičenje u atletici. Trčao sam, skakao u dalj i bio sam drugi u bacanju kugle, a do poslednje serije bio sam prvi. Posle su me neki zvali da bacam koplje i da to i treniram. Zahvalio sam im se i rekao da treniram odbojku. Naše generacije su se mnogo više bavile sportom i igrale se napolju nego ove današnje. Deca su danas opterećena telefonima, kompjuterima i rastu u drugom svetu, zato ih moramo pogurati malo više – kaže Mijić.


Na ideju o stalnoj postavci najboljih sportista došao je nastavnik Slobodan Velemir pre nekoliko godina. On je ideju izložio kolegama Ivanu Vargi i Aleksandru Brboriću koji su je prihvatili i uz podršku direktora škole Stanimira Paunića, ove godine i realizovali.

Profesor fizičkog vaspitanja Ivan Varga se u OŠ "Dositej Obradović" zaposlio pre trideset i dve godine. Većina sportista čije su fotografije izložene, bili su njegovi učenici.

– Deca su se sama opredelila za te sportove, a mi smo ih usmeravali i pomagali im da istraju i da budu to što jesu. Od četrnaest uspešnih sportista njih sedmoro je danas došlo. To su reprezentativci, osvajači medalja na juniorskim, seniorskim i evropskim takmičenjima, učesnici olimpijada i nosioci zlatnih medalja. To je nešto jako impresivno za ovako malu školu koja ima oko hiljadu učenika – objašnjava Varga.

Nastavnik Varga (desno) i plivač Vuk Čelić


Iako je prošlo dosta vremena, Ivan se seća svakog od njih pojedinačno. Zna kakvi su đaci bili po uspehu, vladanju i zalaganju prema treninzima.

– Neke sam bukvalno odvukao sa ulice i bacio na sport. Čelića sam i lično trenirao. Osnovna škola je bila samo baza i oni su posle stasali i kalili se u svojim ekipama i u reprezentaciji. Pratio sam karijeru svakog od njih. Nikad neću zaboraviti kada je jednom prilikom igrala naša odbojkaška reprezentacija, a Vasa Mijić je bio među njima. Ja sam sedeo u publici, a Vasa mi je iznenada prišao, poklonio se i rekao nastavniče izvolite. Dao mi je kapu sa potpisom svih reprezentativaca. To je nešto što se ne zaboravlja. Isti je osećaj bio kada sam išao ulicom, a auto na putu je naglo zakočio i Gurović je izleteo iz njega i prišao da me izljubi. Sve te uspomene i osećanja, to je zaista nešto neponovljivo. Na kraju karijere mogu da konstatujem da je poruka jasna, a to je "Deco bavite se sportom" – kaže Varga.

Postavka sa fotografijama bivših đaka koji su postali vrhunski sportisti biće stalna i dopunjavaće se novim asovima. Uramljene slike na zidovima hodnika prate put do školske sportske sale nad čijim ulaznim vratima stoji karta sveta, na kojoj je označen put njihovih đaka iz Novog Sada ka skoro svim kontinentima planete. Tekst i fotografije:
Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
24
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kaćanka

  pre 265 dana i 9 sati

  Bravo za Slobinu ideju, bravo i za sve ostale koji ga podržaše i na lep način obeležiše Dan șkole!!

  Oceni komentar:
  0
  15