Iz gradske kase 21,8 miliona RSD za obnovu i izgradnju verskih objekata

Iz gradske kase 21,8 miliona RSD za obnovu i izgradnju verskih objekata

Među odobrenim projektima našla se i generalna obnova Hrama Svetog Luke u Begeču.

U sklopu redovne podrške tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama na području Novog Sada, ove godine će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 21,8 miliona dinara radi sufinansiranja radova na nekoliko verskih objekata u gradu i prigradskim naseljima, prenose "Novosti".

Nakon nedavno sprovedenog javnog konkursa za izbor projekata čija će izgradnja, održavanje ili restauracija dobiti podršku iz gradske kase, Gradsko veće je odlučilo da Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini novosadskoj pripadne ukupno 4,1 milion dinara, dodaje beogradski dnevni list.

- Novčani iznos od 930.000 dinara namenjen je za obnovu ograde oko porte Hrama uspenja Presvete Bogorodice. U okviru tog projekta biće urađena sanacija i restauracija originalnih delova, odnosno kovanje segmenata ograde na tradicionalan način – precizirano je u zaključku Gradskog veća, a prenose "Novosti", usput podsećajući da je hramovna porta Uspenske crkve neograđena od kraja sedamdesetih godina prošlog veka, kada je rušen deo starog gradskog jezgra radi izgradnje zgrade Srpskog narodnog pozorišta.

Za građevinske, zanatske i instalaterske radove u unutrašnjosti Hrama Svetog Jovana na Detelinari izdvojeno je 1,7 miliona dinara, a skoro 1,5 miliona za fasaderske i limarske radove na parohijskom domu crkve na Telepu.

Generalna obnova Hrama Svetog Luke u Begeču biće podržana sa 14,4 miliona dinara, što je i najveći deo ukupnog iznosa sa tog konkursa, prenose "Novosti"

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan